Meriansborstel
pudibunda_lj_grijs_liggend.jpg

Meriansborstel (Calliteara pudibunda)
De meriansborstel is voor velen niet de meest aantrekkelijke nachtvlinder: eigenlijk is het een dikke mot. De rups is echter opvallend en kleurrijk en wordt vaker gezien dan de vlinder zelf.
Hoe kan je de meriansborstel herkennen?
- De meriansborstel is een nachtvlinder uit de familie van de spinneruilen: een fors beest (voorvleugellengte 2 tot 3 cm) met harige voorpoten die zijn vleugels in rust in een dakje boven het achterlijf houdt.
- De kleur van de vleugels varieert van lichtgrijs met zwarte tekening tot nagenoeg egaal zwartgrijs.
- Het vrouwtje is bij deze soort een kop groter dan het mannetje.
- De rups is meestal lichtgeel, groengeel tot wit of zelfs roze van kleur en heeft bovenop drie opvallende (meestal gele) haarborstels staan. Op het einde staat een rozerode borstel in de vorm van een stekel. Wanneer de rups zich kromt, valt de zwarte kleur tussen de segmenten op.
Wat eet de meriansborstel?
Een volwassen meriansborstel heeft geen monddelen en neemt dus geen voedsel op. Hij teert op de reserves die hij als rups heeft opgenomen.
Wat eet de rups van de meriansborstel?
De rups is niet kieskeurig en leeft op allerlei inheemse bomen en struiken. Dat zijn ondermeer meidoorn, berk, wilg, eik en beuk.
Hoe plant de meriansborstel zich voort?
De meriansborstel vliegt als volwassen vlinder rond in april-(begin) juni. De vlinder leeft niet lang, aangezien hij zich niet kan voeden. Eitjes worden gelegd op bomen en struiken; de opvallende rupsen worden vooral in het najaar opgemerkt. De winter brengt hij door in het popstadium, goed verborgen in een cocon tussen strooisel of achter losse schors.
Waar leeft de meriansborstel?
- Het verspreidingsgebied van de meriansborstel loopt van West-Europa tot in Midden-Azië. In Vlaanderen is het een algemene verschijning.
- Verspreidingskaart van de meriansborstel in ons land
Weetjes over de meriansborstel
- De meriansborstel heeft een opmerkelijke naam. ‘Borstel’: dat verwijst ongetwijfeld naar de harige rups. Maar die ‘merians’ verwijst naar een persoon: Anna Maria Sybille Merian (1647-1717), een entomologe avant-la-lettre die bekend staat omwille haar prachtige vlindertekeningen.
Gratis e-boek Maak van je tuin een vlinderparadijs
Vraag je gratis vlindergids aan
Maak van je tuin een vlinderparadijs!
Leer onze meest voorkomende vlinders vlot herkennen en ontdek met welke planten je de vlinders echt een plezier doet. Vraag je gratis vlindergids aan en ga aan de slag met onze tips.