Overslaan en naar de inhoud gaan
MENU
Contact
Vrijwilligers
Ledenservice
Winkel
Log in/registreer
Natuurgebieden
Activiteiten
Natuurinfo
Over ons
Steun de natuur
Word lid
Home
»
Natuurinfo
» Natuurbeheer
Natuurbeheer
Actief verplaatsen
Aangezien veel soorten ook na grondig natuurherstel, niet uit zichzelf terugkeren, bestaat vaak de wens om soorten terug te brengen. Bijv. om het overleven van een soort veilig te stellen of lokale populaties en genetische diversiteit te herstellen.
Bossen
Af en toe bomen kappen is onderdeel van duurzaam bosbeheer en doelgericht natuurherstel. In beide gevallen komt de natuur op de eerste plaats. En dat doet geen afbreuk aan de broodnodige bosuitbreiding, aansluitend bij bestaand bos.
Dossier Bermen
De totale oppervlakte wegbermen is bijna zo groot als de totale oppervlakte erkend natuurreservaat. Ecologisch bermbeheer kan dus voor veel planten en dieren het verschil maken.
Duurzame Biodiversiteitsprojecten provincie Vlaams-Brabant
Reeds jaren steunt provincie Vlaams-Brabant natuurherstel in de natuurgebieden van Natuurpunt, door middel van subsidie voor duurzame biodiversiteitsprojecten (DBP). Hieronder kan je alle projectrealisaties van 2018-2020 terugvinden.
Gebruiksovereenkomst: inzet landbouwers
Heel wat van het natuurbeheer gebeurt door samenwerking met landbouwers. Daarvoor sluiten we jaarlijks gebruiksovereenkomsten af. De landbouwer maait of laat het perceel in kwestie begrazen door zijn dieren.
Grote grazers
Grazers zoals paarden en koeien helpen bij natuurbeheer. Waar het kan, op niet te natte gronden, werken we samen met landbouwers. In de moerasgebieden doen we beroep op dieren uit de eigen kudde.
Internationaal natuurbeheer
Als lid van Natuurpunt steun je natuurbehoud wereldwijd. Natuurpunt is immers de Vlaamse partner van BirdLife International.
Interreg Projecten
Invasieve exoten
Invasieve exoten zijn dieren of planten die hier via handel of scheepvaart zijn geraakt. Ze zijn soms zo succesvol dat ze de al bedreigde natuur van bij ons stormenderhand innemen. Maar wat doen we ermee?
Kerkhoven Vlaams-Brabant
Dit project wil de biodiversiteit op kerkhoven in Vlaams-Brabant onderzoeken, onder de aandacht brengen en verbeteren. Met een stop op het gebruik van pesticiden rijst de vraag naar nieuwe vormen van beheer. Dit project reikt concrete handvaten aan voor een ecologisch beheer van kerkhoven.
LIFE
Met fondsen van het Europees fonds LIFE+ werkt Natuurpunt mee aan het herstel van natuurgebieden uit het Natura 2000-netwerk, de ruggengraat van een uitgebreid Europees natuurnetwerk.
Machinaal beheer
Om een groeiende oppervlakte te beheren, maken de terreinploegen en de beheerteams van Natuurpunt gebruik van mechanisch beheer.
Monitoring
Via monitoring volgt Natuurpunt de toestand van de natuur in Vlaanderen op. Dit houdt in dat we herhaaldelijk gegevens verzamelen over fauna en flora, het gevoerde beheer, de vegetatiestructuur en de abiotiek.
Nature Benefits: from Theory to Practice (TUNE IT)
Nature Benefits, often referred to as ecosystem services, encompass all direct and indirect contributions of ecosystems to human well-being.
Natuurherstel in Vlaanderen
Natuurpunt zorgt momenteel voor meer dan 25.000 natuur. Dat doen we met een duidelijke visie en ambitie voor ogen: meer en betere natuur, met alle daaraan verbonden waarden, overal in Vlaanderen. Daarom herstellen we op veel plekken natuur en landschap of realiseren we nieuwe natuur.
Paddenstoelvriendelijk-gazonbeheer
Omdat paddenstoelvriendelijk gazonbeheer de manier is om aan de grote oppervlaktes gazon die we in Vlaanderen hebben een natuurwaarde te schenken, werd i.s.m. de Hogeschool Vives een leidraad opgemaakt voor openbare besturen en gemeentes. Met deze leidraad kan je dus concreet aan de slag in je gemeente of je tuin.
Urgentieplan
Samen met de KULeuven werkte Natuurpunt een urgentieplan uit voor een reeks van bedreigde Provinciaal Prioritaire Soorten (PPS) en koesterburen (vooral plantensoorten). Het project loopt ook in samenwerking met het Agentschap Plantentuin Meise.
Veteraanbomen in Vlaams-Brabant
Met dit project willen we waardevolle bomen en bomen met potentie tot veteraanstatus in Vlaams-Brabant in kaart brengen.
Wetlands4Cities
Het project Wetlands4Cities van Natuurpunt is de winnaar van de wedstrijd Fertilise the Future van Ecover. De producent van ecologische schoonmaakmiddelen riep bedrijven en organisaties op om innovatieve oplossingen aan te reiken voor de klimaatproblematiek. Het project wil 5 stedelijke wetlands in Vlaanderen realiseren en opwaarderen als hotspots voor biodiversiteit en als natuurlijke klimaatbuffers.
TOP