
Natuurbeheer
Onze natuurgebieden willen we niet enkel behouden maar ook verder ontwikkelen. Met gericht natuurbeheer geven we zeldzame fauna en flora een kans. Welke maatregelen en ingrepen zijn bevorderlijk voor welke soorten? Kies je voor begrazing of maaien, en waarom? En hoe pak je dat in de praktijk aan? Ontdek onze opleidingen!
- Cursus natuurbeheer
- Toolbox voor beheerteams
- Werken met een bosmaaier
- Werken met een kettingzaag
- Werken met een eenassige trekker
- Werken met een tractor
- Graslandbeheer
- Geografie op het internet
- Communicatie rond natuurbeheer (thema-excursie)
- Waarnemingen.be voor beheerders: meerwaarde voor je natuurgebied?
Kijk hier welke opleidingen er gepland staan in je buurt
Cursus Natuurbeheer
Orchideeën verschijnen niet zomaar op een terrein, de grauwe klauwier ook niet. Je moet weten welke maatregelen nodig zijn om iets te doen voor de natuur. De cursus natuurbeheer wil mensen ertoe aanzetten mee gebieden te beheren en over de doelstellingen na te denken.
Op het verkeerde tijdstip maaien kan een moeras vernielen. Om een bos te leren kennen, kijk je best niet naar de bomen maar wél naar wat er in de kruidlaag groeit. Ruigtes zijn belangrijk voor ongewervelden en verdienen een aangepast beheer. Deze cursus geeft inzicht in de samenhang tussen soorten, het landschap, het natuurgebied én de beheerder. Jij kan meehelpen aan het natuurbeheer van Natuurpunt.
Praktisch:
- De cursus bestaat uit 10 delen: 7 theorielessen (over milieu, soorten, biotopen, natuurbeheer en maatschappij) en 3 plaatsbezoeken
- Prijs: 9 euro per persoon per dagdeel voor leden van Natuurpunt (10,5 euro voor niet-leden)
Vraag deze opleiding aan
Je kan ook specifieke modules uit de cursus natuurbeheer aanvragen:
Module wetgeving, gebruiksovereenkomsten en natuurbeheerplan
Wat staat in het nieuwe natuurdecreet? Op welke subsidies kan je een beroep doen om natuurgebied aan te kopen en te beheren? Wat is een gebruiksovereenkomst en hoe maak je die op? Hoe maak je een goed natuurbeheerplan op? Niet eenvoudig, maar cruciaal om een natuurgebied uit te bouwen. Je leert de basisprincipes op een avond.
Praktisch: de opleiding duurt 3 uur
Vraag deze opleiding aan
Module beheermateriaal: gebruik, onderhoud en veiligheid
Veel Natuurpunters zijn bijna dagelijks aan het werk in natuurgebieden. Maar welk beheermateriaal is er voorhanden en hoe gebruik je dat? Wat met ergonomie en onderhoud? Tijdens deze opleiding gaan we met verschillende machines aan de slag.
Praktisch: de workshop duurt 3 uur
Vraag deze opleiding aan
Cursus natuurbeheer, module gefaseerd maaibeheer en sinusbeheer
Met een juist maaibeheer kan je enorm veel variatie op een klein stukje land creëren. Zo maak je een graslandje waar op elk moment van het jaar voor elk wat wils is Dat geeft extra kansen aan vlinders, bijen, vogels, zoogdieren en amfibieën. Maar hoe pak je dat graslandbeheer nu precies aan en wat zijn de mogelijkheden?
Praktisch: de workshop duurt 3 uur
Vraag deze opleiding aan
Toolbox voor beheerteams
Sta eens stil bij de werking van je beheerteam! Zijn alle ingrediënten er om goed te functioneren als team? Wat loopt goed? Wat kan beter? Tijdens deze workshop ga je in team aan de slag met een vragenlijst om je werking te evalueren.
Daaruit komen een aantal werkpunten voor je beheerteam. We bespreken hoe je die kan aanpakken. Je krijgt ook een overzicht van de hulpmiddelen en opleidingen die beschikbaar zijn. Tegelijkertijd inspireren we je met goede voorbeelden van andere beheerteams. Zo ga je naar huis met een concreet actieplan, zodat je een sterke start kan maken met een goed werkend beheerteam!
Praktisch: de workshop duurt 2 uur
Vraag deze opleiding aan
Werken met een bosmaaier
Een bosmaaier kan je gebruiken om grassen, kruidachtige vegetaties, struikjes en kleine bomen te maaien.
Na afloop van deze cursus:
- weet je hoe een bosmaaier werkt en wat de verschillende onderhoudspunten zijn
- kan je op een veilige en efficiënte manier met de bosmaaier werken
- beheers je technieken om zowel met het slagmes als met het zaagblad beheerwerken uit te voeren
Werken met een kettingzaag
Wil jij op een veilige en verantwoorde manier met de kettingzaag leren werken? Dan is de cursus kettingzaag iets voor jou. Die bestaat uit 2 modules:
Kettingzaag module 1
Module 1 is een tweedaagse basiscursus. Daarin maak je op een veilige manier kennis met de kettingzaag. Werking, veiligheid en onderhoud komen ruim aan bod. De praktijkoefeningen gebeuren in groepjes van twee personen, zodat je van nabij opgevolgd en begeleid wordt. Na deze opleiding voel je je bekwaam om de kettingzaag te onderhouden en te hanteren in normale omstandigheden.
Kettingzaag module 2
Module 2 geeft een antwoord op de vraag: Hoe vel je op een technisch goede en veilige manier een boom? Ook hier speelt veiligheid een zeer belangrijke rol. Je leert de risicofactor van verschillende situaties inschatten. Wanneer kan je zonder gevaar bomen vellen en welke situaties zijn té gevaarlijk? Ook al werk je al jaren met de kettingzaag, kan het zinvol zijn om je techniek te laten evalueren.
Praktisch: elke module duurt 2 dagen.
Vraag deze opleiding aan
Werken met een eenassige trekker
Tijdens deze cursus leer je hoe je veilig met een éénassige trekker werkt en welke aanbouwmogelijkheden er zijn. De grootste aandacht gaat naar éénassige trekkers in combinatie met maaitoestellen.
Na afloop van deze opleiding:
- ken je de belangrijkste onderdelen van de éénassige trekker
- kan je op een veilige en verantwoorde manier een éénassige trekker bedienen, met of zonder aanbouwwerktuigen
- kan je het dagdagelijks onderhoud uitvoeren
Praktisch: de opleiding duurt 1 dag
Vraag deze opleiding aan
Werken met een tractor
Tijdens deze opleiding leer en oefen je de basistechniek van rijden met een tractor en werken met verschillende aanbouwwerktuigen. Je leert ook hoe je het dagelijkse onderhoud uitvoert.
Na afloop:
- heb je een theoretische achtergrond van hoe een tractor werkt
- weet je wat de belangrijkste dagelijkse onderhoudspunten zijn
- ben je bekwaam om met de tractor te rijden en een aantal aanbouwwerktuigen te gebruiken
Praktisch: de cursus tractor duurt 2 dagen.
Vraag deze opleiding aan
Graslandbeheer
Veel bos in Vlaanderen heeft door de eeuwen heen plaats gemaakt voor grasland. Dat komt door de landbouw. De natuur paste zich aan: typische graslandplanten en -dieren horen nu bij het landschap. Oude, waardevolle graslanden herbergen de kievit, gevlekte orchis en addertong.
Maar waardevolle graslanden verbossen meestal na een jaar of tien. Wil je zo’n terrein behouden, dan moet je het jaarlijks maaien of begrazen. Maar wanneer maai je? En waarom kiezen we soms om te begrazen in plaats van te maaien? In deze opleiding leer je over de verschillende opties bij graslandbeheer.
We maakten daarover ook een webinar. Die kan je altijd gratis bekijken vanop je eigen computer.
Praktisch:
- De opleiding bestaat uit 1 dagdeel
- Prijs: 6 euro per persoon
Vraag deze opleiding aan
Bekijk de webinar
Geografie op het internet
Ken jij geopunt.be? Dat is een site van de Vlaamse overheid, waarin je tientallen kaarten kan vinden: het kadaster, de bodemkaart, een overstromingskaart, het gewestplan, historische kaarten uit het verleden en nog veel meer! Je kan ook zélf kaarten maken of eigen gegevens tekenen over de kaarten. Kadastraal perceel opzoeken en nadien de afstand berekenen tot de waterloop in de buurt? Perfect mogelijk met Geopunt.
Ben jij geïnteresseerd in natuurgebieden beheren en aankopen? Dan is deze opleiding voor jou. We laten je kennismaken met Geopunt en geven voorbeelden van typische Natuurpuntactiviteiten op die website: een kadastraal perceel of de gewestplanstatus opzoeken, controleren of een perceel in Habitatrichtlijngebied ligt, .... We gaan ook kort in op andere gelijkaardige websites.
Praktisch: de workshop duurt 3 uur
Vraag deze opleiding aan
Communicatie rond natuurbeheer (thema-excursie)
Natuurbeheerders moeten duidelijk communiceren over hun activiteiten, zowel binnen als buiten de vereniging. Communicatie over inrichtingswerken is belangrijk, maar kan ook delicaat zijn. Waarom is dat? En hoe betrek je verschillende doelgroepen bij het natuurbeheer?
Tijdens deze thema-excursie nemen we je mee op het communicatiepad. We bekijken praktijkgerichte do's & don'ts. Het wordt een interactieve sessie waarbij we voorbeelden uitwisselen vanuit de groep.
Praktisch: de excursie duurt 3 uur
Vraag deze opleiding aan
Waarnemingen.be voor beheerders: meerwaarde voor je natuurgebied?
Waarnemingen.be is op korte tijd een enorm populair medium geworden voor natuurliefhebbers. Daardoor hebben terreinbeheerders in heel wat gebieden veel meer informatie over soorten dan enkele jaren geleden. De waarnemingen uit onze natuurgebieden worden ook meer ingezet voor analyses en beleidsdoelen.
Tijdens deze workshop leer je over de mogelijkheden die waarnemingen.be biedt voor terreinbeheerders: overzichten, kaarten, meldingen en vervagingen. We wisselen ook gedachten uit over de keerzijde van verhoogde zichtbaarheid: de mogelijke dreiging voor kwetsbare soorten of de rust in het gebied. Breng je vragen mee!
Praktisch: een infomoment van 3 uur
Vraag deze opleiding aan
Wil je een opleiding organiseren of ben je op zoek naar meer info? Neem contact op met Klara Debie via vrijwilligersopleidingen@natuurpunt.be