Natuurgids
Cursus Natuurgids: leer, beleef en inspireer!
De natuur zit vol verhalen, klaar om verteld te worden. Ben je benieuwd naar wat er allemaal leeft bij jou in de buurt? En wil je ook anderen warm maken voor de natuur? Dan heb je alles in huis om een geweldige natuurgids te worden.
In de cursus Natuurgids werk je rond een brede waaier aan thema’s. Je ontdekt hoe dieren, planten en landschappen samenleven en je krijgt een stevige basis rond ecologie en natuurbeheer. Tijdens de methodieklessen leer je hoe je een boeiende wandeling uitstippelt en groepen gidst. Daarnaast ga je regelmatig op excursie met ervaren gidsen en bezoek je natuurgebieden in de buurt.
Veelgestelde vragen
Kan ik zonder voorkennis starten aan de cursus natuurgids?
Al is iedereen welkom, toch is volgen van een voorbereidende cursus (vb. Natuurverkenner) een meerwaarde.
Ben ik na 1 jaar natuurgids?
Op het einde van de cursus ontvang je een getuigschrift. Daarna kies je zelf in welke doelgroepen en thema’s je verder wil verdiepen. Na het aantonen van 20u praktijkervaring en 20u bijscholing kan je jouw badge als Natuurgids aanvragen binnen de twee jaar na afloop van de cursus.
Wat zijn de voorwaarden om het getuigschrift te behalen?
Om het getuigschrift te behalen werk je het project uit, ben je minimum 75% van de lessen en excursies aanwezig en voer je enkele kleinere opdrachten uit. Tot slot is deelname aan een opbouwend individueel gesprek waarbij we terugblikken en vooruitkijken, ook vereist.
Mag ik al gidsen als ik de badge nog niet gehaald heb?
Ja, dit kan zeker. Een badge of getuigschrift is niet noodzakelijk om te mogen gidsen. Wel zijn er organisaties die vereisen dat je de cursus succesvol afrondt
Ik kan enkele lessen niet aanwezig zijn, is dat een probleem?
Om het getuigschrift te behalen ben je minimum 75% van de lessen en excursies aanwezig. Je brengt best wel de cursusbegeleiding op de hoogte.
Welk cursusmateriaal wordt ter beschikking gesteld?
Het lesmateriaal wordt beschikbaar gesteld via een online leeromgeving waarlangs alle communicatie verloopt. Presentaties, quizjes, interessante info… zullen op dit leerplatform beschikbaar gesteld worden.
Hoeveel tijd investeer ik in het volgen van de cursus?
Dit is afhankelijk van je voorkennis en de tijd die je in de cursus wil investeren. Naast de lessen en excursies zal je voor sommige opdrachten buiten de cursusmomenten moeten samenkomen.
Wat houdt het project precies in?
Je werkt samen aan een project dat bestaat uit een onderzoek van een natuurgebied en/of natuurthema en een vertaling naar een bepaald doelpubliek toe in de vorm van een wandeling, zoektocht, spel,…
Is er een examen op het einde van de cursus of voor het behalen van de natuurgidsbadge?
Nee, er is geen examen. Elke cursist nodigen we na afloop uit op een feedbackgesprek waarop we het voorbije leerproces bekijken in functie van de vervolmaking. De cursus is immers geen eindpunt, maar een stap in het levenslang leren rond natuur.
Het einde van de cursus resulteert in een getuigschrift van deelname. We vertrekken hierbij vanuit de intrinsieke motivatie en het eigenaarschap van het eigen leerproces.
Kan ik na afloop van de cursus overal gidsen? of enkel op de plaats waar ik de cursus gevolgd heb?
Met jouw badge kan je in principe overal aan de slag als gids. Uiteraard zal je altijd even moeten inwerken in een nieuwe biotoop.
Hoe vraag ik mijn natuurgidsbadge aan?
Door de vereiste documenten door te sturen naar de vormingsconsulent. Meer info ontvang je tijdens de cursus.
Heb je in het verleden een diploma natuurgids behaald? Dan kan je op deze pagina je nieuwe badge aanvragen.
Coronamaatregelen
Info over de richtlijnen die we momenteel hanteren vind je op www.natuurpunt.be/corona.