Cursus Natuurgids: leer, beleef en inspireer!

De natuur zit vol verhalen, klaar om verteld te worden. Ben je benieuwd naar wat er allemaal leeft bij jou in de buurt? En wil je ook anderen warm maken voor de natuur? Dan heb je alles in huis om een geweldige natuurgids te worden. 

In de cursus Natuurgids werk je rond een brede waaier aan thema’s. Je ontdekt hoe dieren, planten en landschappen samenleven en je krijgt een stevige basis rond ecologie en natuurbeheer. Tijdens de methodieklessen leer je hoe je een boeiende wandeling uitstippelt en groepen gidst. Daarnaast ga je regelmatig op excursie met ervaren gidsen en bezoek je natuurgebieden in de buurt.

>> bekijk de agenda

Veelgestelde vragen

Kan ik zonder voorkennis starten aan de opleiding natuurgids?

Iedereen is welkom! Zonder enige voorkennis kan het volgen van een voorbereidende cursus een meerwaarde zijn. (vb. Natuurverkenner) 

Ben ik na 1 jaar natuurgids?

De opleiding natuurgids bestaat uit de cursus , een gidsstage en de verdieping. De cursus natuurgids duurt ongeveer een jaar, gidsstage en de verdieping doe je op eigen tempo met een maximum van 3 jaar na start van de opleiding. In de cursus krijg je een brede basis aangereikt. Na afloop van de cursus kies je zelf in welke doelgroepen en thema’s je verder wil verdiepen. Na het aantonen van 20u gidsstage en 20u verdieping kan je jouw badge als Natuurgids aanvragen binnen de twee jaar na afloop van de cursus.

Wat zijn de voorwaarden om de badge te behalen?

In de cursus ben je minimum 75% van de lessen en excursies aanwezig, voer je enkele kleinere opdrachten uit en werk je een eigen natuuractiviteit uit. Aan het eind van de cursus is er individueel gesprek waarbij we terugblikken en vooruitkijken.

Na afloop van de cursus kies je zelf in welke doelgroepen en thema’s je verder wil verdiepen. Na het aantonen van 20u gidsstage en 20u verdieping kan je jouw badge als Natuurgids aanvragen binnen de twee jaar na afloop van de cursus.

Mag ik al gidsen als ik de badge nog niet gehaald heb?

Ja, dit kan zeker. Dit zijn dan gidsingen die kunnen bijdragen aan je gidsstage. Wel zijn er organisaties die vereisen dat je eerst de opleiding succesvol afrondt.


Ik kan enkele lessen niet aanwezig zijn, is dat een probleem?

Om de badge te behalen ben je minimum 75% van de lessen en excursies aanwezig. Je brengt best wel de cursusbegeleiding op de hoogte.


Welk cursusmateriaal wordt ter beschikking gesteld?

Het lesmateriaal wordt beschikbaar gesteld via een online leeromgeving waarlangs alle communicatie verloopt. Presentaties, quizjes, interessante info… zullen op dit leerplatform beschikbaar gesteld worden.

Daarnaast is er ook een handboek 'Vol van Natuur' beschikbaar. Aan te vinken bij inschrijving of te koop via de Natuurpunt webwinkel.

Hoeveel tijd investeer ik in het volgen van de opleiding?

Dit is afhankelijk van je voorkennis en de tijd die je wil investeren. Naast de lessen en excursies zal je voor sommige opdrachten buiten de cursusmomenten moeten samenkomen. De stage en verdieping doe je op eigen tempo. Je krijgt hiervoor tot 3 jaar na start van de opleiding.


Wat houdt het project precies in?

Je werkt samen met enkele mede-cursisten aan een project dat bestaat uit een onderzoek van een natuurgebied en/of natuurthema en een vertaling naar een natuuractiviteit voor een bepaald doelpubliek toe in de vorm van een wandeling, zoektocht, spel,… Volledig naar eigen interesse en goesting!

Is er een examen op het einde van de cursus of voor het behalen van de natuurgidsbadge?

Nee, er is geen examen. Elke cursist nodigen we na afloop uit op een feedbackgesprek waarop we het voorbije leerproces bekijken in functie van de verdieping en gidsstage na afloop van de cursus. De cursus is immers geen eindpunt, maar een stap in het levenslang leren rond natuur. We vertrekken hierbij vanuit de intrinsieke motivatie en het eigenaarschap van het eigen leerproces.


Kan ik na afloop van de cursus overal gidsen? of enkel op de plaats waar ik de cursus gevolgd heb?

Met jouw badge kan je in principe overal aan de slag als gids. Uiteraard zal je altijd even moeten inwerken in een nieuw biotoop.


Hoe vraag ik mijn natuurgidsbadge aan?

Door de vereiste documenten door te sturen naar de vormingsconsulent. Meer info ontvang je tijdens de cursus.  

Heb je in het verleden een diploma natuurgids behaald? Dan kan je op deze pagina je nieuwe badge aanvragen.

TOP