Natuurlijk kapitaal en ecosysteemdiensten
diane_appels.jpg

De natuur heeft de mens veel te bieden zoals hout, voedsel, luchtzuivering en ontspanning. Deze voordelen worden ecosysteemdiensten genoemd.
In natuurbeleid en ruimtelijke planning hanteert men steeds vaker de ecosysteemdienstenvisie. Men focust minder op één bepaalde plant of dier, maar op het geheel van de voordelen die de natuur of het landschap ons levert. Wetenschappelijke tools als Ecoplan en Natuurverkenner, kunnen deze voordelen in kaart te brengen. Deze modellen rekenen verschillende scenario’s van natuurontwikkeling door zodat men kan berekenen waar natuurontwikkeling het meeste oplevert voor de mens.
Men kan ook een stapje verder gaan door alle beheerders en eigenaars in een gebied samen te brengen en te bekijken welke diensten zij belangrijk vinden in het gebied. Deze wensen kunnen dan ruimtelijk vertaald worden in een gebiedsvisie. Een voorbeeld van een dergelijk project is De Wijers.
Ook Europa heeft de ecosysteemdienstenaanpak omarmd. De lidstaten van Europa moeten deze ecosysteemdiensten in kaart brengen. Tegen 2020 moeten ze ook de economische waarde van de natuur en de integratie van deze aanpak in hun beleid beschrijven. Dit wordt het MAES-project genoemd. Het uiteindelijke doel is beschreven in de Europese Biodiversiteitsstrategie 2020: het herstel van 15% van onze ecosysteemdiensten.
Op deze interactieve kaart kan je bekijken welke diensten de natuur in jouw regio oplevert.
Natuurpunt en ecosysteemdiensten
De natuurgebieden van Natuurpunt leveren talrijke ecosysteemdiensten waaronder waterberging, luchtzuivering, ontspanning en recreatie. Een gebied als de Doode Bemde te Leuven bijvoorbeeld voorkomt overstromingen van de Dijle in Leuven.
In 2016 ging Natuurpunt ook concreet aan de slag met de ecosysteemdienstenvisie in het gebied “De Groene vallei”. Via deze test-case gaan we na of we via het ecosysteemdienstenconcept een wetenschappelijke onderbouwing kunnen geven aan de toekomstvisie voor dit gebied.
Natuurpunt zetelt in de minaraad die vanaf dit jaar de beleidsontwikkelingen van natuur- en bosbeleid meer in verband wil brengen met ecosystemen en ecosysteemdiensten. Hierin wordt het adaptatiebeleid, groene infrastructuur, jacht en bos ook bekeken.
Meer informatie
Vlaanderen:
- Het verslag “Ecosysteemdiensten in Vlaanderen”: Door vijf projecten (de Kalmthoutseheide, het bekken van de Mesterbeek, groen in de stad, SIGMA grote Nete en de Wijers) te beschrijven wordt, in deel 2 van dit verslag, de toepassing van de ecosysteemdiensten-aanpak in Vlaanderen beschreven.
- Natuurrapport Vlaanderen: uitvoering eerste fase MAES-project
- Groen in de stad: De natuur in de stad houdt mensen gezond
- “Natuur en welzijn”: Overzicht hoe de natuur onze welzijn kan verbeteren.
- Het boek “Wild van de economie”: Hoe belangrijk wild is voor het natuurtoerisme.
- Het boek “Hoge Kempen, hoge baten”: Een overzicht van wat het Nationale park Hoge Kempen ons te bieden heeft.
Buitenland:
- Natuurlijk kapitaal - PBL studie
- Folder Europese commissie exoten
- The Economics of Ecosystems and Biodiversity
- Research on EcoSystem Services
- The Ecosystem Services Partnership