Natuurparken
We werken volop aan de uitbouw van natuurparken, telkens projecten die verschillende natuurgebieden met elkaar verbinden tot een groter geheel waar we ook een mooi belevingsaanbod kunnen bieden. De volgende natuurparken kunnen we al voorstellen:
Natuurpark Grote Netewoud
In het hart van de Kempen, tussen Balen, Meerhout, Mol en Geel slingeren de Grote Nete en haar zijrivieren zich door het landschap. In de loop van de jaren is de natuur er flink hersteld en dankzij de inzet van talrijke vrijwilligers zijn er prachtige natuurgebieden ontstaan. Samen vormen ze het Grote Netewoud.
De stukjes wildernis van het Grote Netewoud worden gevormd door broekbossen, heide, stuifduinen, bloemrijke graslanden en uitgestrekte dennen[1]en loofbossen. Broekbossen herbergen heel wat zeldzame moerasplanten en -dieren. Het Grote Netewoud kan uitgroeien tot het belangrijkste broekbos van Vlaanderen. De bever is al gespot en hopelijk vindt ook de otter zijn weg. Natuurpunt werkt samen met de provincie, de gemeenten en de VMM aan het verhogen van de natuurwaarden in de vallei, met Europese steun. Meer info Natuurpark Grote Netewoud
Natuurpark Rivierenland
In de schaduw van de Sint-Romboutstoren, gevleid tegen de oostzijde van de stad Mechelen, strekt zich een groots weidelandschap uit: het Mechels Broek. Hier kan je zalig wandelen of vogels spotten in een van de vogelkijkhutten. De grote waterplas met rietkragen en zeggevelden, de talrijke sloten, struiken en bosjes trekken vele vogels aan zoals blauwborst, ijsvogel, rietzanger, slobeend of kuifeend. In de winter is het broek een internationale luchthaven van vogels. Vele soorten eenden en watervogels overwinteren dan in grote aantallen op de vijvers.
De Barebeekvallei behoort tot het cultuurlandschap van het Mechels Rivierengebied. Het biedt een weids landschap vol afwisseling. In het oosten ligt Mispeldonk, een gevarieerd natuurgebied met schrale graslanden, hooiweiden met houtkanten, vochtige loofbosjes en heidegebiedjes. Meer over Natuurpark Rivierenland
Natuurpark Levende Leie
De Leievallei met haar graslanden vol grote ratelaar, echte koekoeksbloem en zeldzame orchideeën verbaast elke bezoeker. In Gent noemen ze dit schouwspel de wilde floraliën.
Veel kunstenaars van de beroemde Latemse School lieten zich inspireren door de pracht van de Leievallei tussen Gent en Deinze. Vandaag realiseert Natuurpunt in de Leievallei een ambitieus natuurproject onder de naam ‘Natuurpark Levende Leie’. Het project wil mensen en verenigingen betrekken bij het behoud van, en de zorg voor, het Leielandschap. Natuurpunt heeft de voorbije jaren heel wat natuurgebied aangekocht in de Latemse Meersen, Keuzemeersen, Beelaertmeersen, Assels en Hoge Blaarmeersen. Natuurgebieden aankopen is nog altijd de meest structurele oplossing om natuur veilig te stellen. Natuurpark Levende Leie geniet de steun van Gent, Deinze en Sint-Martens-Latem. Meer over de natuurgebieden in het Natuurpark vind je op www.levendeleie.be.
Natuurpark Taxandria
Eerder dit jaar werd Taxandria geselecteerd als één van de zes kandidaten voor de titel van Nationaal Park. Met deelname van o.a. onze natuurgebieden Turnhouts Vennengebied en Landschap De Liereman vormt Natuurpunt één van de kernpartners die het Nationaal Park willen vorm geven. De gebiedscoalitie, die naast Natuurpunt ook bestaat uit Oud-Turnhout, Turnhout en het Agentschap Natuur en Bos, is verheugd met de selectie en kan nu een jaar verder werken aan de opmaak van een masterplan en een operationeel plan. We zijn ervan overtuigd dat de uitzonderlijke natuurgebieden – geflankeerd door centrumstad Turnhout – en de rijke geschiedenis van deze regio de ideale ingrediënten vormen voor de uitbouw van een Nationaal Park. Een erkenning als dusdanig kan een belangrijke hefboom zijn voor verdere natuurontwikkeling en een betere natuurbeleving, en kan tegelijk fungeren als motor voor duurzame streekontwikkeling. Midden 2023 volgt de definitieve toekenning van de vier parken die het label Nationaal Park Vlaanderen zullen mogen dragen.