Groen Ierland

Met zijn dramatische wolkenhemels en overal dat typische diepe groen, vormt Ierland een beloftevol wandelgebied. Deze reis in het westen van Ierland bestaat uit 3 etappes die telkens een ander beeld bieden van het veelzijdige landschap. Eerst verkennen we de Burren, vervolgens twee Aran-eilanden en tenslotte steken we over naar Connemara.

Reisprogramma

Dag 1

Vlucht van Brussel naar Dublin. Met een privé-bus dwarsen we Ierland tot Ballyvaughan, waar we een nachtje slapen.

Dag 2

Een eerste tocht leidt ons doorheen het woest terrein van de Burren: een desolate, barre steenwoestijn met kloven en richels die bezaaid zijn met bloemen en kruiden en met talrijke neolithische en middeleeuwse monumenten. Lang geleden heeft een immense gletsjer in de Burren immers de kalkstenen bodem uitgeschuurd tot het prachtige landschap dat we nu kennen. De wandeling eindigt bij Fanore Beach. Als we daar op tijd arriveren op een zonnige dag, is het er heerlijk om nog even te zonnen, pootjebaden en naar dolfijnen uit te kijken.

Transfer naar Doolin, een klein, maar drukbezocht vissersdorp, voor de volgende 2 overnachtingen. In de pubs van Doolin kan je, zeker in het weekend, goeie Ierse live-muziek beluisteren.

Dag 3

Tocht naar de Cliffs of Moher, die zo'n 200 m loodrecht uit de zee oprijzen. De klippen vormen een natuurlijke bescherming tegen de soms hevige golven van de Atlantische Oceaan. Bij helder weer kan men van hier de Aran Islands zien; bij minder goed weer hebben ze iets dreigends. We beleven adembenemende momenten als we de kracht aanschouwen waarmee de golven tegen de rotsen beuken. In de spleten tussen de rotsen nestelen zich ontelbare vogels. Meeuwen, zeekoeten, stormvogels en papegaaiduikers laten zich op de thermiek meedrijven  of duiken in de oceaan op zoek naar vis.

Tweede overnachting in Doolin.

Dag 4

Ongeveer 10 à 20 km van de kust verwijderd, liggen Ierlands bekendste eilanden, de Aran Islands, waar de Ierse cultuur misschien wel in zijn puurste vorm is bewaard. De plaatselijke bewoners spreken er immers nog hun Keltische moedertaal. Prehistorische forten en overblijfselen van kerken en kloosters getuigen dat dit gebied ooit de bakermat was van de vroegere Ierse Kerk. We varen eerst naar het kleine Inisheer, waar we kunnen wandelen of zwemmen. Bij zonnig en warm weer (wat in 2017 het geval was), is het heerlijk verpozen op het strand.

’s Namiddags varen we verder naar het volkomen ongerepte en authentiek Inishmaan, waar we overnachten.

Dag 5

Prachtige wandeling op Inishmaan. We komen langs (en moeten soms over) enkele van de vele muurtjes die als afbakening dienen tussen de huizen en de erven en genieten ten volle van de ruwe schoonheid van het eiland. De wandeling loopt voor een groot deel langs de kust, soms vlakbij het strand, soms hoog bovenop de rotsen. Ronduit schitterend.

In de late namiddag brengt de boot ons naar Rossaveal (ca. 1 u. varen). Daar worden we opgepikt door een minibusje dat ons naar onze volgende logiesplaats brengt in Zuidoost-Connemara. Connemara is de meest woeste streek van Ierland en, met zijn grote variatie in landschappen en dramatische wolkenhemels, een gedroomd wandelgebied.

Vandaag en de volgende twee nachten overnachten we in Recess, in de Inagh Valley, geprangd tussen Lough Inagh en de Maumturk Mountains.

Dag 6

We maken een lusvormige wandeling vanuit het logies in het desolate landschap van de afgeronde toppen van de Maumturk (of Maamturk) Mountains. (Maumturk betekent “pas van het zwijn”.)

Opgelet: deze wandeling is niet mogelijk indien de zichtbaarheid belemmerd wordt door mist of zware regen. In dat geval voorzien we een mooi en minder zwaar alternatief.

Tweede overnachting in Recess.

Dag 7

Vandaag beklimmen we de Binn Bhán (witte berg), met zijn 729 m de hoogste van de Twelve Bens. Op de top – en bij helder weer – ligt Connemara aan onze voeten.

Derde overnachting in Recess.

Dag 8

Een zware dag vandaag. We klimmen naar de top van de Croagh Patrick (724 m), een berg die heilig is voor de Ierse katholieken. Op ‘Garland Sunday’, de laatste zondag van juli, vindt hier trouwens de grootste Ierse pelgrimstocht plaats, wanneer naar schatting 30.000 gelovigen (sommigen zelfs) op blote voeten, in de voetsporen van Saint Patrick, boven op de berg in de kapel de mis bijwonen en te biechten gaan.

We beklimmen de berg via een prachtig alternatief pad, over de flank van buurberg Ben Goran, waar we niemand tegenkomen en waar de uitzichten adembenemend zijn. Afdalen doen we via de pelgrimsroute. Het eerste deel is zeer sterk geërodeerd en de rest is ook niet van de poes. Het is een mirakel op zich hoe sommige, slecht geschoeide wandelaars boeven en weer beneden geraken.

Transfer naar en overnachting in Westport, gelegen tussen Galway en Sligo.

Dag 9

De laatste wandeling speelt zich af in de Sheefry Hills, een mooi, ruig en nat veengebied en een waardige afsluiter van deze reis.

Tweede overnachting in Westport.

Dag 10

Transfer van 260 km naar de luchthaven van Dublin en terugvlucht naar Brussel.

Inlichtingen en Inschrijven