Montenegro, parel van de Balkan

Montenegro combineert al het goede van de Balkan op een kleine oppervlakte. We concentreren ons op de wilde binnenlanden die we van zuid naar noord doorkruisen: hooggebergte met grillige rotsen, ruige toppen, groene zomerweiden en oerbos, … een paradijs voor de actieve wandelaar. Een panoramische afdaling naar de mooie baai van Kotor vormt een prachtige afsluiter.

Reisprogramma

Dag 1

Vlucht naar Podgorica en transfer van een dikke 3 u. naar het pension in het hart van de regio Prokletije, de vallei van Vusanje, gelegen niet ver van de Albanese grens. We zitten hier in een van de wildste en meest afgelegen bergstreken van Europa.

Overnachting bij een Albanese familie in een prachtige houten lodge. Smakelijke maaltijden en een onvergetelijk uitzicht zijn inbegrepen.

Dag 2

We gaan omhoog naar een herdersdorp boven de vallei van Grbaja. Vanaf hier ronden we de piek Taljanka en dalen we terug af tot op de valleibodem. Een prachtige eerste tocht ter kennismaking met Montenegro en een goede opwarmer voor wat er nog komen gaat.

Na de wandeling worden we terug naar het pension in Prokletije gebracht.

Dag 3

Een transfer van ca. 45 minuten brengt ons tot Andrijevica, van waaruit we de hoogte in wandelen naar de zomerweide van Stavna. Een rustige en panoramische tocht over goed begaanbare veldwegen en paden, afwisselend door bos en weide. De bagage wordt met het busje bezorgd op Stavna.. Hopelijk komen we herders tegen die de hele zomer met hun schapen en koeien in de bergen verblijven in ‘katuni’, primitieve houten huisjes zonder elektriciteit of stromend water. De tijd lijkt hier te hebben stilgestaan. Er is geen elektriciteit of stromend water. De dagelijkse bezigheden bestaan uit het verzorgen van de kudde, het spinnen van wol en het melken van het vee. Montenegrijnen houden van dit leven en zijn trots op de eenvoudige producten die rechtstreeks uit de bergen komen; puur en zonder toevoegingen.

Wanneer we de chalets naderen waar we de komende 2 nachten verblijven, zijn de drie pieken van Komovi opeens aanlokkelijk dichtbij.

14 km - 1000 m stijgen - 100 m dalen

Dag 4

De drie bergtoppen die gezamenlijk Komovi heten, zijn vernoemd naar de drie clans in deze streek: Lijevorijcki, Kucki en Vasojevicki. We omcirkelen vandaag de Vasojevicki kom (2461 m). Indien er interesse is en het weer het toelaat, wandelen we naar de top. Hier hebben we een prachtig uitzicht over de bergen van Prokletije, Durmitor, Lovcen en Biogradska.

14 km - 750 m stijgen en weer dalen

Dag 5

Vandaag wacht een relatief vlakke etappe, met bagage voor 1 nacht. We trekken in een bijna rechte lijn noordwaarts. De tocht voert afwisselend door bergweiden en bossen. Her en der zien we katuni die nog in gebruik zijn. Na een lange tocht komen we aan op een weide waarop, verspreid om de kampvuurplaats, onze katuni voor deze nacht liggen.

22 km - 600 m stijgen - 600 m dalen

Dag 6

Gedeeltelijk door prachtige oerbossen wandelen we naar het meer van Biogradsko. De hoge bomen in Biogradska hebben allemaal een baard van mos. De lianen en de dichte begroeiing wekken de indruk van een echt oerwoud. In Europa resten nog maar weinig van zulke intacte bossen.

We worden opgepikt en rijden door de diepste canyon van Europa, die van de rivier Tara, naar onze volgende verblijfplaats: sfeervolle vakantiehuisjes aan een meer en op wandelafstand van de Nevidio-kloof, op 20 km ten zuiden van Zabljak in het Nationaal Park Durmitor en het gelijknamige, imposante massief. Dit is het meest bezochte berggebied van Montenegro en de wandelmogelijkheden zijn dan ook legio.

12 km - 300 m stijgen - 900 m dalen

Dag 7-8

We zijn voldoende warmgelopen en getraind voor de twee zwaarste etappes van de reis, waarop we het beste van Durmitor te zien gaan krijgen. We wandelen door een wondere wereld van karst en dolines, afgewisseld met dichte struiken van bergdennen. In deze kalkrijke bodem groeien veel bijzondere planten. Het is het leefgebied van wilde zwijnen, gemzen en ander – weliswaar schuw – groot wild; zelfs wolven en beren werden hier gespot. We wandelen naar de top van de Terzin (2303 m), Bogaz (2387 m) of Prutaš (2393 m).

Tweede en derde overnachting bij Nevidio.

14 km - 1000 m stijgen - 1000 m dalen

14 km - 650 m stijgen - 1200  m dalen

Dag 9

Transfer (2,5 u.) naar Ledenice, het startpunt van de wandeling die ons de bergen uit leidt. Door mediterrane bossen van kastanjebomen en pijnbomen komen we aan bij de baai van Kotor en de daarachter gelegen Adriatische zee. We wandelen verder naar Perast, een charmant stadje aan de baai. We varen door de wondermooie baai van Kotor, die eigenlijk Europa’s meest zuidelijke fjord is, voorbij het eilandje vóór Perast waarop zich een Benedictijns klooster bevindt.

We verblijven de twee laatste nachten in een sfeervol guesthouse met zwembad dat we helemaal voor ons alleen hebben, in een rustig deel van de baai.

12 km - 200 m stijgen - 700 m stijgen

Dag 10

De laatste wandeling van deze reis brengt ons van Donji Stoliv naar Kotor. We genieten ten volle van de natuurlijke en culturele schoonheid die ons omringt en die ervoor zorgde dat de baai van Kotor werd uitgeroepen tot Werelderfgoed. We sluiten af met een bezoek aan de oude, ommuurde havenstad Kotor.

14 km - 600 m stijgen - 600 m dalen

Dag 11

Transfer van een kleine 2 u. naar de luchthaven van Podgorica en terugreis naar Brussel.

Inlichtingen in inschrijvingen