Fell walking in het Lake District

Het Lake District is een nationaal park in het graafschap Cumbria in het noordwesten van Engeland. Het spreekt landschappelijk enorm tot de verbeelding en heeft menig dichter tot inspiratie gediend. Hier ontmoet het lieflijke Engelse platteland het ruige Schotse landschap van het noorden. In het centrale gedeelte van dit schitterend gebied met zijn 16 meren, woeste bergen en weelderig begroeide dalen, word je als sportieve wandelaar geleidelijk ingewijd in het ‘fell-walking’ – het wandelen langs en over een bergrichel.

Reisprogramma

Dag 1

Vlucht van Brussel naar Manchester en transfer van ca. 2 u. noordwaarts naar Patterdale, gelegen aan Ullswater, één van de grootste meren van het Lake District.

We maken vandaag nog een verkennende wandeling door het kleine centrum van Patterdale naar Grisdalevalley. We krijgen voor het eerst de mooie Herdwick-schapen te zien, robuuste maar toch zachtaardige schapen met een witte kop, stevige poten en een ruwe, blauwgrijze vacht. De lammetjes hebben het eerste jaar een zwarte vacht alvorens stilaan grijs te worden.

Overnachting in een hostel in Patterdale (zie ook onder 'Logies').

Dag 2

Dagtocht vanuit Patterdale met enkel je dagrugzak.

Vandaag staat het mooie meer van Ullswater op het programma. Vanuit het logies wandelen we gestaag omhoog naar Place Fell (657 m), onze eerste top. Vanop dit uitkijkpunt zien we Ullswater in zijn volle lengte. Een steile afdaling brengt ons naar Sanwick Bay. We volgen het pad vlakbij de oevers van het meer en keren zo terug naar Patterdale.

Tweede overnachting in Patterdale.

Dag 3

Doorgaande tocht met volledige bepakking.

We trekken stroomopwaarts langs een bergrivier en starten even verder de klim door weiden en langs lange stenen muren zoals we er nog veel zullen tegenkomen. We gaan over een ‘fell’, een scherpe bergkam, langs Hart Crag (822 m) en verder tot Fairfield (873 m).

Na de middag gaat het bergaf naar Grasmere, een dorp gelegen bij het gelijknamige meer. Wie wil kan er een bezoek brengen aan Dove Cottage, de boerderij waar dichter William Wordsworth het grootste deel van zijn leven doorbracht. Hier schreef hij, na een wandeling in het Lake District, in 1804, zijn bekendste, prachtige gedicht 'I wandered lonely as a cloud'.

Overnachting in een hostel in Grasmere.

Dag 4

Doorgaande tocht met volledige bepakking.

Een lange klim langs enkele mooie boerderijen en door de smalle vallei van Grasmere Common brengt ons tot op Greenup Edge (620 m), een hoge pas op weg naar de smalle, groene vallei van Borrowdale (100 m).

Overnachting in een hostel in Borrowdale.

Dag 5

Dagtocht vanuit Borrowdale met enkel dagrugzak.

Voor een dagtocht in de vallei in de richting van het meer Derwentwater zijn er verschillende mogelijkheden. Het zicht op het meer met zijn vele inhammen en enkele natuurlijke eilandjes behoort tot de mooiste van het Lake District.

Tweede overnachting in Borrowdale.

Dag 6

Doorgaande, pittige tocht met volledige bepakking.

Vandaag volgen we een stuk van de Cumbria Way, het langeafstandspad dat grotendeels door het Lake District loopt. Afhankelijk van de weersomstandigheden, wandelen we via de Stake-pas (480 m) of via de hoger gelegen Glaramara-route. De moedigen kunnen van hieruit verder klimmen tot op Scafell Pike, met zijn 977 m de hoogste top van Engeland. Minder hoog, maar minstens zo spectaculair, is de klim naar Pike of Stickle (709 m), met zijn bijna loodrechte zuidwand een gekende uitkijktop over het zuidelijk deel van het Lake District. Beide staan, bij helder weer, garant voor mooie zichten.

Overnachting in een hostel in Elterwater.

Dag 7

Doorgaande tocht (1/2 dag) met volledige bepakking.

Na de inspanning van gisteren maken we een  korte tocht met weinig hoogteverschil.We volgen opnieuw een deel van de Cumbria Way door stukken bos en langs het Tarns-meer, afgewisseld met open landschap tot in Coniston (50 m).

Na de middag maken we een kanotocht op het langgerekte meer Coniston Water. Peddelend over het wateroppervlak aanschouwen we de bergflanken rondom ons.

Overnachting in een hostel in Coniston.

Dag 8

Dagtocht vanuit Coniston met enkel dagrugzak.

We klimmen tot op de top van de befaamde Old man of Coniston (803 m) en trekken verder over een lange ‘fell’ tot op Wetherlam (762 m.). In de verte ontwaren we Scafell Pike - en bij helder weer zelfs de Ierse zee met Isle of Man - en kunnen we een groot deel van het wandeltraject van de afgelopen week situeren. De hele dag zijn we omgeven door steile wanden met in de diepte zicht op enkele kleine meertjes.

Tweede overnachting in Coniston.

Dag 9

Vrij tot aan de transfer naar Manchester en vlucht naar Brussel.

Inlichtingen en Inschrijven