Nestkastje voor tuinvogels
Waar en hoe hang je een nestkast voor vogels op?
Vogels zoeken je tuin op voor veiligheid, voedsel en een plek om te broeden. En dat kan je ze geven. Een goed gekozen nestkast wordt de vaste stek voor koolmees of ringmus. Al volstaat een nestkast alleen niet om een vogelgezin gelukkig te maken.
- Hou de aanvliegroute naar de kast vrij. Er mogen geen takken of bladeren net voor de vliegopening hangen. Halfopen kasten plaats je best wel in begroeiing.
- Meer tips lees je in onze gratis Vogelgids. Vraag nu je exemplaar aan!
Onderhoud nestkast
Je kan de nestkastjes het hele jaar door laten hangen in je tuin. Sommige vogels brengen er graag de winter in door. Wil je ze toch weghalen voor de winter, wacht dan tot in september, en hang ze terug vanaf begin februari. Haal het oude nestmateriaal weg en maak het nestkastje proper met heet water en een borsteltje. Gebruik geen chemische producten.
Bied het nestkastje leeg aan, maar voorzie in je tuin nestmateriaal waarmee de vogels aan de slag kunnen om zelf hun nestje te bouwen. Dat doen ze met dood hout (takjes en twijgjes) en bladafval, maar ze gebruiken ook katten- en hondenhaar, pluisjes, wol, stro, veren … Experimenteer zeker met het aanbod. Het is leuk om te zien met welke materialen de vogels door je tuin vliegen om hun nest te maken.
Wanneer komen de eerste vogels in mijn nestkast?
Vogels moeten vaak een tijdje wennen aan een nieuw nestkastje. Je kan de nestkast het ganse jaar laten hangen. De vogels hebben dan alle tijd om de nestkast te ontdekken, ook buiten het broedseizoen. Bovendien kunnen de koolmees, de pimpelmees en zelfs de grote bonte specht er in de koude winternachten in slapen.
Heb je het eerste jaar nog geen bezoekers, laat het kastje dan rustig hangen, wie weet heb je volgend jaar meer geluk.
Broedende vogels zijn gevoelig voor verstoring, hang de nestkast daarom op een rustige plek. Laat moedervogel en de jongen met rust; kijk niet te vroeg en te vaak in het nestkastje. Ook katten zijn nieuwsgierig naar het vogelnest. Hou ze op een veilige afstand.
Nestkastjes maken
Nestkasten heb je in alle soorten en maten en daar is een reden voor; ze zijn op maat gemaakt voor elke vogelsoort. Kijk goed welke vogels je tuin bezoeken en koop of maak een nestkast op maat.
- Nestkast voor mezen en mussen
- 25 x 12 x 12 cm
- De ideale ophanghoogte is 2 à 3 meter
- Diameter invliegopening: Pimpelmees: 2,8 cm / Koolmees & ringmus: 3,2 cm / Huismus: 3,5 cm
- Nestkast voor roodborst en winterkoning
- 16x18x 12cm + opstapje van 5 cm
- De ideale ophanghoogte is 0 à 2 meter
- Halfopen invliegopening

Nestkast kopen
Koop je een nestkast in de handel, zorg er dan voor dat de hoogte groot genoeg is voor een klassieke kast voor mezen of mussen (zeker een 16 tot 20-tal cm van invliegopening tot bodem). Dit geldt niet voor halfopen kasten maar die moet je op een beschut plekje hangen waar ekster en kat niet goed bij kunnen.
Nestkast voor trekvogels
Heb je meerdere nestkasten, dan kan je er eentje pas later in het voorjaar ophangen. De gekraagde roodstaart en de bonte vliegenvanger broeden ook in nestkasten maar komen pas vanaf april uit hun overwinteringsgebieden in Afrika. Kool- en pimpelmezen nemen snel de kasten in dus als je er één pas in april hangt maken de verre reizigers meer kans om ook in jouw tuin een plaatsje te vinden.
Gratis e-book voor een tuin vol leven
Hoe maak je van jouw tuin een paradijs voor dieren, planten en jezelf? Ga aan de slag met de eenvoudig toe te passen tips in deze prachtig geïllustreerde gids van 52 pagina's.