Natuurpunt noorderlichtreis 2021 met de wereldberoemde Hurtigruten. 27.01 - 07.02.2021

Natuurpunt en Nordic bieden je een unieke kans om op zoek te gaan naar het miraculeuze noorderlicht en te genieten van de natuurpracht in het hoge noorden aan boord van de Hurtigruten boot. Een bezoek aan de historische steden Bergen en Alesund laat je kennis maken met de lokale cultuur en gastonomie.

Tijdens deze exclusieve zeereis bestaat veel kans het Noorderlicht in al zijn grootsheid bewonderen.
We selecteerden voor u alvast de goede periode. Middenin de winter wanneer de nachten regeren.

Niet alleen het Noorderlicht  kan zorgen voor spektakel.
Ook de overweldigende landschappen in combinatie met de wilde natuur.
Walvissen, orka’s en zeehonden  komen mogelijks vlakbij.
En we hebben afspraak met ijsduikers, koningseiders en zeearenden.

Maar Noorwegen is meer dan woeste natuur. De steden aan de kust hebben een rijke geschiedenis die zich vertaald in unieke monumenten, architectuur en kunst.

Het comfortabele Hurtigruten schip vervoert je in alle betekenissen van het woord: ruim duizend zeemijl langs de Noorse fjordenkust van Bergen via de Noordkaap tot Kirkenes en terug naar Bergen met onderweg stedelijke toppers als het kunstzinnige Trondheim en het mystieke Hammerfest, de eilandenarchipels van de Lofoten en de Vesterålen en uiteraard eindeloos veel inspirerende fjorden. Maak je op voor een lijstje van ‘het meest noordelijke ter wereld…’.

Hou de ogen open voor Jan-van-Gent, Noordse stormvogel en grote burgemeester, zwarte en grote zee-eend en meer noordelijk ook groepjes snel vliegende alken: alk, zeekoet, zwarte zeekoet, papegaaiduiker, en zelfs dikbekzeekoet…

In de havens kunnen we op het water groepjes eiders en met wat geluk ook koningseiders en zelfs Steller eiders zien! Ook de prachtige ijseend vindt in de beschutte baaien haar winterhabitat. Daarnaast zijn er soms ook zeehonden en bruinvissen te spotten. Wanneer het schip aanmeert en je aan land gaat om de benen te strekken, kan je de witstuitbarmsijs opmerken (vaak tussen groepjes barmsijs).

Kers op de taart in dit gebied is de giervalk, die vaak op de stranden en rotsen zit. Indrukwekkend! 
Langs de hele kust spelen bruinvissen, maar ook de grote jongens geven present hoog in het Noorden, waar de Noorse zee de Atlantische Oceaan raakt: bultruggen, vinvissen en orka’s zwemmen de haringen achterna.

Ga mee met Natuurpunt ere-voorzitter Walter Roggeman op dit winteravontuur in Noorwegen. 

Natuurpunt leden genieten een voordeel van 75 euro/pp voor boekingen tot 30.06.2020.

Reisprogramma

27.01.21: Rechtstreekse vlucht naar Bergen
We ontmoeten elkaar op de luchthaven van Zaventem en vliegen met Brussels Airlines rechtstreeks naar Bergen. Transfer naar het centrum van de stad. Een gids dompelt je onder in de rijke geschiedenis van deze havenstad met leuke weetjes en een parcours doorheen de oude stadskern van ‘Gamle Bergen’, langsheen de karakteristieke Bryggen huisjes langs de haven en de Fisketorget ofwel het kloppend hart van de stad met de vismarkt. Inclusief, en zeker een aanrader is het kabeltreintje, de Fløibanen, naar het hoogste punt (319m) voor een beklijvend panorama. Vanaf 18u00 verwelkomen MS Trollfjord en haar crew je aan boord. Om 21u30 vertrekt het schip dat door de Hjeltefjord vaart.

28.01.21: de eerste aanleghaven Molde
Langs de eilanden Munkholmen en Hitra varen we daarna verder over open zee naar Molde. Dankzij haar gunstige ligging aan de Golfstroom wordt vruchtbaar Molde de ‘Rozenstad’ genoemd. In de verte ziet u de statige toppen van de Romsdal Alpen. Kristiansund ligt als strategische exporthaven aan de rotskust van de Noord-Atlantische Oceaan en werd zo dé stokvisstad van Noorwegen.

29.01.21: Koningsstad Trondheim
Een bezoek aan Trondheim is een duik in de geschiedenis doorheen verschillende periodes. De strategische ligging trok al heel vroeg bewoners en lonkte koningen en bisschoppen en later ook de Duitse bezetter. De Nidarosdom is de magistrale kathedraal in Gotische stijl waar onder andere de kroonjuwelen te bewonderen zijn. De oude stadsbrug ‘Gamle Bybrua’ was vroeger de enige toegangspoort tot de binnenstad en vormt een mooi vertrekpunt voor een stadswandeling met gids (onderdeel van ons excursiepakket). Na deze stop vaart het schip verder noordwaarts, zigzaggend door de nauwe Stokksund-Passage.

Excursiemogelijkheden:

  • A: Trondheim & Nidaros kathedraal (onderdeel van ons excursie pakket aan € 395 pp)

30.01.21: Poolcirkel en Lofoten
Al vroeg in de ochtend is het zover: op 66°33’51’’NB steken we de poolcirkel over, een denkbeeldige lijn tussen Nesna en Ørnes. Doe je dit voor het eerst, dan word je volgens de legende gedoopt door Neptunus. Zodra het schip het vasteland verlaat, en van Bodø de Vestfjord oversteekt richting de fenomenale Lofoten-eilanden, ben je in het gebied van ‘Haaienkoorts’. Dat boek van de Noorse literaire journalist Morten Strøksnes heeft de veelzeggende ondertitel ‘De kunst van het vangen van een grote haai in een rubberbootje in de Noorse zee’. Een must voor wie alvast in de sfeer wilt komen. Stilaan tekenen de Lofoten zich af tegen de horizon, ofwel Noorwegen in haar meest naturelle verschijning en al zeker wanneer de loodrechte pieken je volledig in het wit begroeten. Hou je vanaf nu klaar voor de ultieme dans met Lady Aurora, want vanaf nu tot bijna het einde van de reis kan je haar ontmoeten. Aan de kusten van de Lofoten-archipel, zien we waarschijnlijk de zeearend opduiken. Verder noordwaarts zullen er nog volgen.

31.01.21: Tromsø, poort naar de IJszee
’s Winters verschijnen rondom de eilanden van de Vesterålen honderden koningseiders, en af en toe enkele ijsduikers en geelsnavelduikers op het appèl. We varen verder naar Tromsø. Van hieruit vertrokken tal van bekende poolexpedities, het Polarmuseum is dé plek voor wie zich hierin wil verdiepen. In het interactieve Polaria met een aquarium en interessante tentoonstellingen leer je dan weer héél wat over de fauna en flora in het gebied boven de Poolcirkel.  Dé bezienswaardigheid is de IJszeekathedraal met een eigenzinnige, moderne architectuur met grote ramen uit glasmozaïek. In het ‘Parijs van het Noorden’ voorzien we een begeleide stadswandeling (onderdeel van ons excursiepakket). Wie liever van het uitgangsleven proeft, kan zich uitleven in één van de vele gemoedelijke kroegen van de stad. Proef zeker het lokaal gebrouwen Arctisch bier. Skål!

Excursiemogelijkheden:

  • B: Tromsø gegidste stadswandeling (onderdeel van excursie pakket aan € 395 pp)

01.02.21: de Noordkaap
Door de Magerøysund vaart de Hurtigruten naar Honningsvåg. Optioneel, als onderdeel van ons excursiepakket, kan je mee op excursie naar het Noordkaapplateau (71°10’21’’NB). Een schitterend uitzicht en een machtig gevoel om te midden van de Noorse winter op het meest noordelijke punt van het Europese vasteland te staan.

Excursiemogelijkheden:

  • C: Noordkaap (onderdeel van excursie pakket aan € 395 pp)

02.02.21: Kirkenes, het oostelijke eindpunt
Een bijzondere locatie op het kruispunt tussen drie landen: Noorwegen, Rusland en Finland is Kirkenes. We voorzien hier een bezoek aan het sneeuwhotel en de huskyfarm (onderdeel van ons excursiepakket). De poolvos heeft hier z’n witte camouflage outfit aan, maar rendieren kan je wat makkelijker spotten. In de namiddag varen we verder met een stop in Vardø, of de meest oostelijke haven en langs het schiereiland Varanger verder westwaarts.

Excursiemogelijkheden:

  • D: Bezoek aan het Sneeuwhotel en de huskyfarm (onderdeel van ons excursiepakket aan € 395 pp)

03.02.21: Hammerfest
Hammerfest werd dankzij Koning Christian VII een handelsbaken met Rusland. Het is de meest noordelijke stad en hier sta je op nog slechts 2100 km van de Noordpool. De Meridiaanzuil herinnert aan de eerste exacte meting van de aardbol in 1854. De stad was verder de allereerste om elektrische verlichting aan te leggen in de straten en de huizen. Maak beslist een wandeling doorheen dit aangename stadje!

04.02.21: Lofoten
De uitgestrekte eilandenarchipels van de Vesterålen en de legendarische Lofoten bieden permanent een prachtig panorama van spitse bergtoppen die loodrecht uit de zee oprijzen. Een blik op de  zee-engte Risøyrenna blijft vast in het geheugen gegrift. Ook de passage door de Raftsund lijkt wel recht uit een schilderij. Op sommige plaatsen is de passage slechts 100m breed en de steile rotsen lijken perfect uitgeslepen. Bij gunstig weer varen we ook door de extreem smalle Trollfjord, het lijkt wel alsof u de rotswand hier kan aanraken vanop het dek. U waant zich temidden van versteende trollen, links en rechts. We meren aan in Svolvær waar u de hele namiddag tijd heeft om te genieten van Lofoten met zijn mysterieuze landschappen. Voeg daarbij de geur van drogende stokvis op de houten rekken, de gezellige rorbu vissershuisjes langs de kust en misschien wel een stel walvissen die het schip begeleiden, en je wordt spontaan overvallen door een lyrische bui. Tegen de avond zet het schip opnieuw koers naar het vasteland. Als onderdeel van ons excursiepakket, voorzien we een busrit naar de mooiste plaatsen op Lofoten. Niet te missen!

Excursiemogelijkheden:

  • E: Ontdekking Lofoten per autocar (onderdeel van ons excursiepakket aan € 395 pp)

05.02.21: Poolcirkel en Zeven Zusters
Het schip vaart langs de vruchtbare Helgelandoevers, vroege vogels beleven opnieuw het magisch gevoel de poolcirkel over te steken. Een rijk landschap met afwisselend eilanden, de roemrijke bergketen de Zeven Zusters, de waterval Bruidssluier en de berg Torghatten, met een 20m brede tunnel er dwars doorheen, een  inspiratiebron voor talrijke sagen. We leggen vandaag aan in Brønnøysund, een prachtig kleinschalig kustdorpje. Zeker de moeite om te bezoeken!

06.02.21: Ålesund
Zigzaggend zuidwaarts tussen scheren en eilanden richting dé Art Nouveau stad van het Noorden. In straten als de ‘Apotekergate’ en de voetgangerszone ‘Kongensgate’ kan je je vergapen aan een knap staaltje organische architectuur. Ålesund beslaat eigenlijk drie eilanden en het geheel ligt er postkaartwaardig bij met de machtige Sunnmørsalpen op de achtergrond, voor de gelegenheid in sneeuwwit gehuld. We voorzien hier (onderdeel van ons excursiepakket) een begeleide stadswandeling.

Excursiemogelijkheden:

  • F: Stadswandeling Ålesund (onderdeel van ons excursiepakket aan € 395 pp)

07.02.21: Scherentuin, ontscheping en vlucht terug.
Ook tijdens uw laatste zeemijlen aan boord volgen de prachtige landschappen mekaar op. met o.a. de Nordfjord onder de gigantische Jostedalsgletsjer en een paar mijl zuidelijker de monding van de Sognefjord, de langste fjord van Noorwegen. De ‘scherentuin’ bestaat uit tal van rotseilandjes en ligt vlak voor Bergen. Wanneer we Bergen binnenvaren komt uw zeereis tot een eind, maar de herinneringen blijven vast nog eindeloos nazinderen. Je wordt per bus naar de luchthaven gebracht voor de directe terugvlucht met Brussels Airlines naar Brussel.

Natuur.reizen: net dat ietsje meer!

Natuurpunt selecteert de beste touroperators om je de mooiste natuurervaring te garanderen tegen een correcte prijs.

Deze exclusieve reis werd door Natuurpunt samen met Nordic, de specialist van Scandinavië, uitgewerkt.
Zo kunnen we je een uniek programma bieden met lezingen, excursies en uitstappen en dat alles tegen een zeer scherpe prijs.
En bovendien gaat er een Natuurpunt begeleider en een bioloog mee aan boord om je tijdens de hele reis te voorzien van weetjes over de natuur.


Als Natuurpuntlid geniet je van een mooi ledenvoordeel:
Je ontvangt 75 euro korting per boeking die bevestigd wordt voor 31.08.2020.

Vergeet je Natuurpunt lidnummer niet te vermelden als je boekt.

Inschrijven

Inschrijven kan via: 

Nordic
Steenhuffeldorp 14
1840 Londerzeel (Steenhuffel)

Tel: 052 55 52 54

mail: info@nordic.be 

website: 

https://www.nordic.be/ons-aanbod/reizen/noorwegen/winter/noorderlichtreis-natuurpunt/

Disclaimer

Natuurpunt vzw is geen reisorganisator en geen reisbemiddelaar. De vereniging wil haar leden de kans bieden samen op reis te gaan, onder begeleiding van een team van Natuurpuntbegeleiders. Om dit mogelijk te maken, werkt Natuurpunt samen met verschillende reisorganisatoren uit binnen- en buitenland, wiens reisprogramma’s en filosofie aansluiten bij de missie en de visie van Natuurpunt. Het zijn reizen van deze reisorganisatoren die u op deze pagina’s terugvindt. Deze reizen worden enkel door Natuurpunt mee onder de aandacht van haar leden gebracht. Wenst u deze reizen te boeken, dan dient u zich te wenden tot (de website van) de betrokken reisorganisator. De reisvoorwaarden van de reisorganisator beheersen de uitvoering van het reiscontract. Natuurpunt komt niet tussen in de contractsluiting en draagt geen enkele verantwoordelijkheid voor de uitvoering van het reiscontract.

TOP