Natuurpunt noorderlichtreis 2019 met de wereldberoemde Hurtigruten. 10.01 -20.01. 2019. Volzet !

Natuurpunt en Nordic bieden je een unieke kans om op zoek te gaan naar het miraculeuze noorderlicht en te genieten van de natuurpracht in het hoge noorden aan boord van de Hurtigruten boot. Een bezoek aan de historische steden Bergen en Alesund laat je kennis maken met de lokale cultuur en gastonomie.

Tijdens deze exclusieve zeereis kan je het Noorderlicht in al zijn grootsheid bewonderen.
We selecteerden voor u de beste periode. Middenin de winter wanneer de nachten regeren. De winter van 2018-2019 is bovendien met wetenschappelijke eensgezindheid bijzonder veel zonneactiviteit toegedicht.

Niet alleen het Noorderlicht zal zorgen voor spektakel.
Ook de overweldigende landschappen in combinatie met de wilde natuur.
Walvissen, orka’s, zeehonden en dolfijnen komen gegarandeerd voorbij.
En we hebben afspraak met ijsduikers, koningseiders en zeearenden.

Maar Noorwegen is meer dan woeste natuur. De steden aan de kust hebben een rijke geschiedenis die zich vertaald in unieke monumenten, architectuur en kunst.

Het comfortabele Hurtigruten schip vervoert je in alle betekenissen van het woord: ruim duizend zeemijl langs de Noorse fjordenkust van Bergen via de Noordkaap tot Kirkenes en terug naar Tromsø met onderweg bezoek aan het kunstzinnige Ålesund, de eilandenarchipels van de Lofoten en de Vesterålen en uiteraard eindeloos veel en immer inspirerende natuurschoon met het Noorderlicht als kers op de taart.

Ga mee met onze ere-voorzitter Walter Roggeman op dit winteravontuur in Noorwegen. 

Reisprogramma

10.01.19 – donderdag: Vlucht naar Bergen
We vinden elkaar op de luchthaven van Zaventem en vliegen (wellicht met een overstap in Kopenhagen of Oslo) naar Bergen. Vanuit het centraal gelegen Thon Hotel Orion verkennen we de historische Hanzestad, die comfortabel genesteld ligt tussen Noorwegens meest spectaculaire fjorden: de Hardangerfjord en de Sognefjord. We schuiven aan tafel voor een heerlijk diner.

11.01.19 – vrijdag: Stadswandeling Bergen en inscheping
Een gids dompelt je onder in de rijke geschiedenis van deze havenstad met leuke weetjes en een parcours doorheen de oude stadskern van ‘Gamle Bergen’, langsheen de karakteristieke Bryggen huisjes langs de haven en de Fisketorget ofwel het kloppend hart van de stad met de visverkopers. Inclusief, en zeker een aanrader is het kabeltreintje, de Fløibanen, naar het hoogste punt (319m) voor een beklijvend panorama. Vanaf 18u00 verwelkomen de ‘MS Kong Harald’ en haar crew je op het schip, zo genoemd naar de regerende Noorse monarch. De MS Kong Harald springt eruit met leerrijke lezingen en je kan na het dinerbuffet meteen al aansluiten. Om 22u30 beginnen we te varen door de Hjeltefjord.

12.01.19 – zaterdag: de eerste aanleghaven Ålesund
Zigzaggend noordwaarts tussen scheren en eilanden richting dé Art Nouveau stad van het Noorden. In straten als de ‘Apotekergate’ en de voetgangerszone ‘Kongensgate’ kan je je vergapen aan een knap staaltje organische architectuur. Ålesund beslaat eigenlijk drie eilanden en het geheel ligt er postkaartwaardig bij met de machtige Sunnmørsalpen op de achtergrond, voor de gelegenheid in sneeuwwit gehuld.

Excursiemogelijkheden:2D: Aquarium Atlanterhavsparken en Aksla (€ 99 pp)

13.01.19 – zondag: Koningsstad Trondheim
Een bezoek aan Trondheim is een duik in de geschiedenis doorheen verschillende periodes. De strategische ligging trok al heel vroeg bewoners en lonkte koningen en bisschoppen en later ook de Duitse bezetter. De Nidarosdom is de magistrale kathedraal in Gotische stijl waar onder andere de kroonjuwelen blinken. De oude stadsbrug ‘Gamle Bybrua’ was vroeger de enige toegangspoort tot de binnenstad en vormt een mooi vertrekpunt voor een stadswandeling met gids (onderdeel van ons excursiepakket). Terug aan boord navigeert ons schip secuur doorheen de uitdagende Stokksund passage en ’s avonds meren we aan in Rørvik.

Excursiemogelijkheden:A: Trondheim & Nidaros kathedraal (onderdeel van ons excursie pakket aan € 345)

14.01.19 – maandag: Poolcirkel en Lofoten
Al vroeg in de ochtend is het zover: op 66°33’51’’NB steken we de poolcirkel over, een denkbeeldige lijn tussen Nesna en Ørnes. Doe je dit voor het eerst, dan word je volgens de legende gedoopt door Neptunus. Zodra je het vasteland verlaat, en van Bodø de Vestfjord oversteekt richting de fenomenale Lofoten-eilanden, ben je in het gebied van ‘Haaienkoorts’. Dat boek van de Noorse literaire journalist Morten Strøksnes heeft de veelzeggende ondertitel ‘De kunst van het vangen van een grote haai in een rubberbootje in de Noorse zee’. Een must voor wie alvast in de sfeer wilt komen. Stilaan tekenen de Lofoten zich af tegen de horizon, ofwel Noorwegen in haar meest naturelle verschijning en al zeker wanneer de loodrechte pieken je volledig in het wit begroeten. Voeg daarbij de geur van drogende stokvis op de houten rekken, de wintergezelligheid van de uitnodigende rorbu vissershuisjes en misschien wel een stel walvissen en je wordt spontaan overvallen door een lyrische bui. Aan de kusten van de Lofoten-archipel, zien we waarschijnlijk onze eerste zeearend. Verder Noordwaarts zullen er nog volgen. En hou je klaar voor de ultieme dans met Lady Aurora, want vanaf nu tot het einde van de reis sluit je haar in je armen.

Excursiemogelijkheden:
4C: Ontdek Bodø en Saltstraumen (€ 99 pp)
4E: Lofotr Vikingfeest winter (€ 174 pp)

15.01.19 – dinsdag: Tromsø, poort naar de IJszee
’s Winters verschijnen rondom de eilanden van de Vesterålen honderden koningseiders, en ook altijd wel enkele ijsduikers en geelsnavelduikers op het appèl. We houden even halt in Harstad en varen via Finnsnes verder naar Tromsø. Van hieruit vertrokken tal van beruchte poolexpedities, waarvan het Polarmuseum en het interactieve Polaria je gretig informeren. De IJszeekathedraal heeft een eigenzinnige, moderne architectuur met grote ramen uit glasmozaïek. In het ‘Parijs van het Noorden’ voorzien we ook een begeleide stadswandeling. Let wel: als u kiest voor een optionele excursie, kan u niet deelnemen aan deze wandeling.

Excursiemogelijkheden:
B: Tromsø & Polarmuseum (onderdeel van excursie pakket aan € 345)
5M: Langlaufen (€ 161 pp)
5N: Sneeuwschoenwandelen in Tromsø (€ 161 pp)
5O: Sami-avontuur te Tromsø (€ 224 pp)

16.01.19 – woensdag: Hammerfest en Noordkaap
Hammerfest werd dankzij Koning Christian VII een handelsbaken met Rusland. Het is de meest noordelijke stad en hier sta je op nog slechts 2100 km van de Noordpool. De Meridiaanzuil herinnert aan de eerste exacte meting van de aardbol in 1854. Door de Magerøysund vaart de Hurtigruten naar Honningsvåg. Optioneel kan je mee op excursie naar het Noordkaapplateau (71°10’21’’NB).

Excursiemogelijkheden:
C: Noordkaap (onderdeel van excursie pakket aan € 345)

17.01.19 – donderdag: Kirkenes, het oostelijke eindpunt
Een bijzondere locatie op het kruispunt tussen drie landen : Noorwegen, Rusland en Finland, ofwel het decor voor onze optionele huskytocht of een bezoek aan het sneeuwhotel van Kirkenes. Geniet van de stilte die door het hijgen van je hondenvrienden enkel maar versterkt wordt. De poolvos heeft z’n witte camouflage outfit aan, maar rendieren kan je wat makkelijker spotten. In de namiddag varen we verder met een stop in Vardø, of de meest oostelijke haven en langs het schiereiland Varanger naar Båtsfjord om ’s avonds te eindigen in Berlevåg.

Excursiemogelijkheden:

7A: De Russische grens (€ 124 pp)
7C: Sneeuwscootersafari (€ 219 pp)
7D: Bezoek aan het sneeuwhotel (€ 99 pp)
7F: Hondensledetocht (€ 231 pp)
7H: Koningkrabsafari (€ 236 pp)

18.01.19 – vrijdag: Hammerfest en Tromsø
We zijn terug in Hammerfest en tegen middernacht meren we aan in Tromsø. We begeven ons naar het Thon Hotel Polar of het Thon Hotel Tromsø, alwaar we twee nachten verblijven. Nachtraven kunnen zich uitleven in een van de vele gemoedelijke kroegjes van de stad. Proef zeker het lokaal gebrouwen Arctisch bier. Skål!

19.01.19 – zaterdag: Beleef Tromsø met een van onze excursies
Hoogste tijd voor een absoluut hoogtepunt: onze walvissafari. Het wordt een ontmoeting van dichtbij vanop een stabiele catamaran, zorgvuldig toegelicht door een gidsexpert. Sinds enkele jaren is de haring teruggekeerd naar deze wateren, meteen ook de verklaring waarom bultruggen, orka’s en bruinvissen hier zo actief en makkelijk te spotten zijn. In het winterseizoen 17-18 (net als seizoen 15-16 en 16-17) hebben we nagenoeg dagelijks walvissen kunnen spotten in de periode november tot begin februari. Op moment van schrijven weten we niet of de walvissen in winter 18-19 zullen terugkeren naar de fjorden rond Tromsø. We gaan hiervan uit maar als zou blijken dat dit niet zo is zal een waardig vervang programma voorzien worden.

Geniet verder van je vrije namiddag in de stad. Als bruisende studentenstad heeft Tromsø heel wat te bieden en vind je er diverse musea, de meest noordelijke brouwerij ter wereld (Mack) en de IJszeekathedraal. Allemaal heel makkelijk te voet te verkennen.

Excursiemogelijkheden:
D: Noorderlichtexcursie (onderdeel van excursie pakket aan € 345)

20.01.19: Vlucht terug naar Brussel
Na het ontbijt begeven we ons naar de luchthaven voor een rechtstreekse vlucht naar Brussel. Droom lekker na van al die sublieme impressies van de ‘Mooiste zeereis ter wereld’.

Natuur.reizen: net dat ietsje meer!

Natuurpunt selecteert de beste touroperators om je de mooiste natuurervaring te garanderen tegen een correcte prijs.

Deze exclusieve reis werd door Natuurpunt samen met Nordic, de specialist van Scandinavië, uitgewerkt.
Zo kunnen we je een uniek programma bieden met lezingen, excursies en uitstappen en dat alles tegen een zeer scherpe prijs.
En bovendien gaat er een Natuurpunt begeleider en een bioloog mee aan boord om je tijdens de hele reis te voorzien van weetjes over de natuur.


Als Natuurpuntlid geniet je van een mooi ledenvoordeel:
Je ontvangt 75 euro korting per boeking die bevestigd wordt voor 30.06.2018.
Vergeet je Natuurpunt lidnummer niet te vermelden als je boekt.

Inschrijven

Inschrijven kan via:
https://www.nordic.be/reizen-scandinavie/natuurpunt/#tab-id-1


Voor alle inlichtingen en reserveringen:
Nordic, Steenhuffeldorp 14, 1840 Londerzeel (Steenhuffel),
Tel: 052 55 52 54
mail: info@nordic.be

Disclaimer

Natuurpunt vzw is geen reisorganisator en geen reisbemiddelaar. De vereniging wil haar leden de kans bieden samen op reis te gaan, onder begeleiding van een team van Natuurpuntbegeleiders. Om dit mogelijk te maken, werkt Natuurpunt samen met verschillende reisorganisatoren uit binnen- en buitenland, wiens reisprogramma’s en filosofie aansluiten bij de missie en de visie van Natuurpunt. Het zijn reizen van deze reisorganisatoren die u op deze pagina’s terugvindt. Deze reizen worden enkel door Natuurpunt mee onder de aandacht van haar leden gebracht. Wenst u deze reizen te boeken, dan dient u zich te wenden tot (de website van) de betrokken reisorganisator. De reisvoorwaarden van de reisorganisator beheersen de uitvoering van het reiscontract. Natuurpunt komt niet tussen in de contractsluiting en draagt geen enkele verantwoordelijkheid voor de uitvoering van het reiscontract.

TOP