Natuurpuntreis Oman 8 tot 21 februari 2019

Helaas, deze reis is helemaal volgeboekt

Reisbegeleiding: Miguel Demeulemeester

Oman

Eindeloze woestijnen, rotsen, stenen en zand maar ook prachtige groene bergen en oases. Tel daar nog eens een slordige 3165km kustlijn bij met een bijzondere pelagische avifauna - Oman heeft het allemaal!

Spectaculaire landschappen en contrasten met vogels van drie verschillende continenten komen hier samen. Het noorden en binnenland van Oman is extreem droog en ruw met voornamelijk Indische en Aziatische soorten, terwijl in de uitlopers van het Dhofargebergte in het zuiden de Afrikaanse avifauna nadrukkelijker aanwezig is. Bovendien ligt Oman op een belangrijke trekroute van Euro-Aziatische soorten. Deze overwinteren ofwel in Oman zelf of verder in oostelijk en zuidelijk Afrika. De Perzische Golf en de Arabische Zee voegen een extra element van zeevogels toe, waaronder een aantal regionale soorten.

Oman is een veilig land en dankzij het uitstekende wegennet kunnen we in een twee-tal weken alle regio’s zonder probleem bezoeken én ook nog tijd hebben om vogels te kijken. Veel vogels te kijken... Verwacht om en bij 250 soorten te zien, waarvan sommige in aantallen om U tegen te zeggen! De lokale keuken heeft een Indisch karakter en zeer gevarieerd. Een ideaal land om de noordelijke winter te doorbreken en een fantastische rijkgevulde vakantie door te brengen

Helaas, deze reis is helemaal volgeboekt

Reisschema

Dag 1, Vrijdag 08/02/2019: Brussel – Muscat
Dag 2, Zaterdag 09/02/2019: Muscat – Al Ansab Lagoons – Al Qurm Park
Dag 3, Zondag 10/02/2019: Muscat – Liwa – Khatmat Milalah – Ras as Sawadi
Dag 4, Maandag 11/02/2019: Muscat – Hajar Mts & Sayq Plateau – Nizwa
Dag 5, Dinsdag 12/02/2019: Nizwa – Wadi Al Muaydin – Filim – Hijj
Dag 6, Woensdag 13/02/2019: Hijj – Shannah – Ghaftain
Dag 7, Donderdag 14/02/2019: Ghaftain – Wadi Muqshin - Qatbit – Thumrait
Dag 8, Vrijdag 15/02/2019: Thumrait – Mudday – Salalah
Dag 9, Zaterdag 16/02/2019: Salalah – Ayn Hamran, Khawr Rawri
Dag 10, Zondag 17/02/2019: Salalah – Mirbat pelagic – Tawi Atayr, Jebel Samhan, Wadi Darbat
Dag 11, Maandag 18/02/2019: Salalah – W-Khawrs, Raysut, Wadi Mughsayl
Dag 12, Dinsdag 19/02/2109: Salalah – Khawr Rawri, Khawr Sawli, Ain Tobruq of Wadi Kheesh
Dag 13, Woensdag 20/02/2019: Salalah vm – Muscat – Brussel
Dag 14, Donderdag 21/02/2019: aankomst Brussel

Reisbeschrijving

De reis begint in hoofdstad Muscat waar we drie dagen zullen verblijven. Lachduiven, Arabische Bulbul, de kleurrijke Indische Scharrelaar, Treurmania en tal van algemene soorten zullen we gauw gewoon zijn... 

Langs de stranden en lagunes hangen veel meeuwen, sterns en steltlopers rond. Hemprichs Meeuw, Arabische Stern, Terekruiter, Woestijplevier en Aziatische Goudplevier zijn soorten die we hier kunnen aantreffen. We brengen een bezoek aan het Al Qurm Park en in deze kunstmatige omgeving met veel water zullen we standvogels als Purperhoningzuiger en Grijze Frankolijn, Indische Kievit zien, aangevuld met Aziatische en Europese doortrekkers: tapuiten, piepers, kwikstaarten en allerlei andere zangertjes. Maak je geen illusies, er is altijd wel wat te zien en de voorjaarstrek begint daar al vroeg!

We gaan ook een dag naar Khatmat Milalah op zoek naar overwinterende Dwergtjiftjaf en de Picata Tapuit, in de geïrrigeerde velden en voetbalpleintjes hebben we kans op leeuweriken, Hop, Duinpiepers en wie weet Steppekievit. Ook talloze roofvogels zullen onze wegen kruisen.

Al Ansab Lagoons in Muscat, water en groen, een goeie combinatie in het verder dorre Oman...

Na deze dagen in Muscat rijden we naar de bergen bij Nizwa. De machtige Hajar is een bergketen die nog niet al z’n geheimen heeft prijsgegeven... Nog maar paar jaar ontdekten of beter herontdekten de mannen van de ‘Sound Approach’ er per toeval Omaanse Uil, een nieuwe soort voor de wetenschap!

Onderweg maken we kans op soorten als Humes - en Roodstaarttapuit, Gestreepte Gors, Langsnavelpieper en met wat geluk Maquiszanger.
Eens op het Sayq Plateau zelf bezoeken we ruïnes van rotswoningen waarboven Vale Rotszwaluwen vliegen en opnieuw kans maken op leuke roofvogels, Oorgier wordt hier ook regelmatig gezien. We bezoeken een plek die al herhaaldelijk Zwartkeellijster herbergde.

We kennen een plek voor Omaanse Uil, het zal echter niet zonder slag of stoot gaan om die te zien te krijgen, maar de periode is goed en voor zij die het wensen, kunnen we proberen.

Het Sayq Plateau, spectaculaire vergezichten en bijzondere soorten, waaronder Oorgier, Vale Rotszwaluw, Zwartkeellijster, Humes Tapuit en zo veel meer...

Na ons bergbezoek beginnen we aan onze rit dwars door de woestijn naar Barr Al Hikman, de steltloper-hoofdstad van het Midden-Oosten waar we twee dagen verblijven. Ja, je leest het goed: steltloper hoofdstad! Tot een half miljoen stelt- en watervogels, bestaande uit 42 soorten kunnen gezien worden! Krabplevier is er één van en meteen ook (terecht) één van de hoogtepunten. De Mongoolse- en Woestijnplevieren zullen al grotendeels in zomerkleed zijn en vallen goed op tussen de 10-duizenden Bontbekplevieren, Kleine-, Bonte-, Breedbek- en Krombekstrandlopers, Terek-, Groenpoot-, Poel- en Zwarte Ruiters, Tureluurs, Rosse Grutto’s, Zilver- en Aziatische Goudplevieren, etc, etc... Grote Kanoet is een andere specialiteit die we hier kunnen zien. Meeuwen en sterns in allerlei formaten, we onthouden Reuzenstern, Saunder’s Dwergstern, Steppe-, Heuglin’s, Dunbek- en Hemprichmeeuw, enz...

Hier een eenzame Krabplevier in de branding, maar een paar honderd zal eerder de norm zijn in Bar Al Hikman.

En dan trekken we echt de “Empty Quarter” in. We doorkruisen indrukwekkende en gevarieerde woestijnlandschappen terwijl we richting Salalah reizen. We bezoeken er verschillende oases, tuinen en landbouwnederzettingen. Het attypische groene habitat in deze droge, schijnbaar doodse omgeving trekt heel wat bijzondere (zang)vogels aan. Zowat alles is er mogelijk: van Ménétries Kleine Zwartkop tot Egyptische Nachtzwaluw, Bladkoning en Groene Bijeneter tot typische woestijnsoorten als Renvogel, Witbandleeuwerik en zandhoenders behoren tot de mogelijkheden. Wie weet vinden we er opnieuw Dunn’s Leeuwerik?!

Op de laatste dag door de woestijn doen we een ommetje naar een plek waar nu al verschillende jaren Zijdestaart overwintert, de Pestvogel van de woestijn en een echte “moet je gezien hebben”! Gelukkig maken we een goede kans op deze betrouwbare plek. Normaliter zien we dan ook Nijlhoningzuigers en de eerste Zwartstaarten. Op tijd terug voor een “andere moet je gezien hebben”: zandhoenders die komen drinken! Misschien Kroon- en Sahel-, maar zeker Roodbuikzandhoenders zullen ons deel zijn.

Zand, veel zand... The Empty Quarter, uitloper van de grote Arabische Woestijn.

Salalah aan de Arabische Zee is de ideale uitvalsbasis voor de Dhofarregio. Een heel ander zicht, want een groene bergketen die begint in Saoedi-Arabië en doorloopt via Yemen tot in Oman in combinatie met vochtige zeelucht zorgt er voor een subtropisch klimaat. Tijdens onze zomer is het daar pakken natter door een moesson, lokaal “Khareef” genaamd, die heel de streek weelderig frisgroen kleurt. Daarom net kunnen een heel aantal typische Afrikaanse soorten hier toch gedeien, bijvoorbeeld Afrikaanse Paradijsvliegenvanger, Waaliaduif, Grijskopijsvogel, Somalische Brilvogel, Afrikaanse Berggors en een hele reseem andere...

We gaan op zoek gaan naar de endemisch soorten van het zuiden van het Arabische schiereiland zoals Arabische Steenpatrijs, Yemenitische Kanarie, Arabische Tapuit en Arabian Golden-winged Grosbeak. We plannen ook een nachtexcursie met kans op Arabian Scops Owl, Arabian Spotted Eagle Owl en Senegalgriel. Wie weet zien we de moeilijk vindbare Palestijnse Bosuil wel?!

Arabische Steenpatrijs in de Dhofar regio, waar we op zoek gaan naar nog tal van (bijna-)endemische soorten en ander moois...

De sewage ponds en nabijgelegen stort verdienen zeker onze aandacht! Voor het mooie landschap moet je daar niet zijn, wel voor duizenden Ooievaars en Abdim’s Ooievaars en vooral honderden arenden. Zowat elke aquila arend is er mogelijk, voornamelijk Steppearend, maar ook Bastaard- en Keizerarend en zoveel meer. Het is haast een surrealistisch zicht: boven, naast en ja, zelfs onder je al die roofvogels.
Met een paar honderd arenden tegelijk in de lucht net boven je hoofd zal het moeilijk zijn om de oooohhh’s en aaaahhh’s binnensmonds te houden! Breng voldoende geheugenkaartjes voor de camera’s mee!

’s Werelds grootste wilde arendshow: Raysut Dump. Voor het landschap moet je er niet zijn, maar wedden dat je zwaar onder de indruk terug keert van al die arenden boven, naast en onder je?!

De talrijke wadi´s die ontstaan in de bergen monden uiteindelijk uit in zee en daar hebben zich mooie estuaria gevormd, de zogenaamde ‘Khawrs’. Deze oefenen een grote aantrekkingkracht uit op weer duizenden eenden, steltlopers en meeuwen, maar ook reigers, ibissen, ralletjes en zangvogels.

We bezoeken ze best allemaal minstens 1 keer tijdens ons 5-daagse verblijf in Salalah, want overal is het weer net iets anders en overal worden specaliteiten gezien.

Een greep uit de waarnemingen van vorig jaar: Chinees Woudaapje, Roerdomp, Westelijke Rif-, Mangrove-, Ral-, Indische Ral-, Koe- Kleine-, Grote- en Middelste Zilverreiger, Klein-, Kleinst Waterhoen, White-breasted Waterhen, Bastaardarend, Pijlstaartsnip, Taigastrandloper, Grote Kuif-, Witwang-, Witvleugel- en Lachstern, Zwarte Ibis, talloze soorten steltlopers, Citroenkwikstaart, Woestijntapuit, Blauwborst, Indische Karekiet, en ga zo maar door...

De Arabische Zee en kust herbergt heel wat bijzondere zeevogels. Vanop een schiereiland nabij Mirbat kunnen we seawatchen en als de weersituatie het toelaat kunnen we tijdens een boottocht close-up waarnemingen worden gedaan van Maskergent, Jouanins Stormvogel, Perzische Pijlstormvogel en wie weet misschien zelfs een Swinhoes Stormvogeltje?!

We nemen ruim onze tijd om al die biotopen en plaatsen te bezoeken, zelfs op de laatste dag kunnen we nog een groot deel van de dag vogels kijken, waarna we via een binnenlandse vlucht vanuit Salalah via Muscat terugvliegen naar Brussel waar de reis zal eindigen.

Natuurpunt Reizen: net dat ietsje meer!

Natuurpunters die samen op reis gaan. In een ver verleden was dit een vaste traditie: de nationale Wielewaalreizen - onder deskundige leiding van de voorzitter - zitten bij de ‘oude knarren’ nog steeds in het collectieve geheugen. Spanje, Griekenland, Turkije. De bestemming maakte niet uit: samen, actief, buiten, met respect voor de natuur. Waarden die we toen maar ook nu nog hoog in het vaandel dragen. Die draad pikken we dus weer op. Aansluiten bij een traditie van weleer betekent ook dat we ze in ere willen houden. Wijlen Wielewaalvoorzitter Henri Franckx nam velen in zijn ongebreideld enthousiasme mee naar - toen nog - exotische bestemmingen. Waarheen de trip ook ging, de grote leider hoedde zijn schapen en iedereen kwam thuis met een onvergetelijke ervaring maar vooral ook met meer respect voor de natuur. Ook op deze Scandinavë-reis staat een Natuur.begeleider voor u klaar om er het allerbeste van te maken. 

Nazorg

Natuurpunt drukt haar stempel op reizen van touroperators. Dat doen we niet enkel in de voorbereidende fase of tijdens de reis, maar ook na de trip houden we jou op de hoogte. Een fraai geïllustreerd reisverslag, met een stevige selectie van de beste beelden, wordt op de webstek geplaatst. De prachtige reisverslagen van eerdere Natuurpunt Reizen vind je hier. Let op: wanneer je het leest is de kans dat je meteen zal willen boeken erg groot. Enkele maanden na de trip nodigen we jullie nog eens uit. Gewoon. Gezellige babbel, leuke powerpoint, nieuwtjes delen over volgende reizen. Omdat we Natuurpunters zijn en samen een zelfde passie, missie en visie delen.

Inschrijven

Helaas, deze reis is helemaal volgeboekt

  • Alle info over deze reis vind je hier
  • Alle contactgegevens van StarlingReizen vind je hier
  • Meer info? Stuur een mail met je vraag of check voor updates onze Facebook pagina (even ‘vind ik leuk’ aanklikken) 

Disclaimer

Natuurpunt vzw is geen reisorganisator en geen reisbemiddelaar. De vereniging wil haar leden de kans bieden samen op reis te gaan, onder begeleiding van een team van Natuur.begeleiders. Om dit mogelijk te maken, werkt Natuurpunt samen met verschillende reisorganisatoren uit binnen- en buitenland, wiens reisprogramma’s en filosofie aansluiten bij de missie en de visie van Natuurpunt vzw. Het zijn reizen van deze reisorganisatoren die u op deze pagina’s terugvindt. Deze reizen worden enkel door Natuurpunt mee onder de aandacht van haar leden gebracht. Wenst u deze reizen te boeken, dan dient u zich te wenden tot (de website van) de betrokken reisorganisator. De reisvoorwaarden van de reisorganisator beheersen de uitvoering van het reiscontract. Natuurpunt vzw komt niet tussen in de contractsluiting en draagt geen enkele verantwoordelijkheid voor de uitvoering van het reiscontract.

Foto’s in deze tekst zijn van Luc Derutter, Christof Van Ackere en Bart De Keersmaecker

TOP