Onze Natuur onder druk
onze-natuur_bever_web.jpg

Onze Natuur: oogverblindend! Maar hoelang nog?
Onze Natuur, de film en de zevendelige documentaire, brengt de natuur in België adembenemend mooi in beeld. De betoverende scènes prenten de kijker in: voor de allermooiste natuurpracht hoef je geen verre reizen te maken. De natuur hier bij ons is net zo indrukwekkend en fascinerend.
De productie van Hotel Hungaria is een meesterwerk, en tegelijkertijd een pluim op de hoed van alle natuurbeschermers en -beheerders die zich inzetten voor meer en betere natuur. Dankzij de boswachters en vrijwilligers zijn er überhaupt nog dieren om glorieus in beeld te brengen.
Onze natuur onder druk
De prachtige beelden mogen echter niet verbloemen dat onze natuur enorm onder druk staat. De vijf verschrikkelijke V’s - verdroging, verzuring, versnippering, verharding en vermesting - wegen zwaar op de biodiversiteit. Dat blijkt ook uit de cijfers:
- 28% van de soorten is bedreigd of kwetsbaar
- 38 van de 44 habitats verkeren in ongunstige staat
Anno 2022 staan we voor een ‘tipping point’ in de biodiversiteitscrisis. De komende 10 jaar zullen beslissend zijn voor onze natuur. Slagen we erin om het tij te keren of boeken we bloedrode cijfers en verliezen we soort na soort? Lukt het ons om het groenblauwe netwerk te versterken en de basisnatuurkwaliteit te verhogen of kwijnt de natuur verder weg in geïsoleerde zones?
De Europese biodiversiteitsstrategie streeft naar 30% waardevolle natuur. Onmogelijk in Vlaanderen? Toch wel, er ligt nog een enorm potentieel aan bossen, wetlands en graslanden om te herstellen. Laat ons dat samen realiseren en een versnelling hoger schakelen in grootschalig natuurherstel.
Vlaams Minister van Natuur Zuhal Demir verwacht veel van de film en documentaire:
"Onze Natuur biedt de gelegenheid om gans Vlaanderen dichterbij onze prachtige natuurgebieden te brengen en onze indrukwekkende fauna en flora te leren kennen. Tegelijk zal Vlaanderen ook ontdekken dat we niet op onze lauweren mogen rusten als we onze natuurpracht niet willen verliezen. Onze natuur blijft erg kwetsbaar, ondanks het harde werk van onze natuurbeheerders. Net daarom worden initiatieven genomen zoals de Bosalliantie en de Blue Deal, maar ook de aanpak van de stikstofuitstoot om onze biodiversiteit te redden. Als we met zijn allen voldoende beseffen dat we Onze Natuur moeten blijven beschermen, dan wordt de sequel van de film minstens even mooi.”
Boost voor natuurherstel
Als natuurbeherende organisaties zijn we dankbaar dat Hotel Hungaria dit project – samen met ons – heeft gerealiseerd. Onze Natuur zal de verwondering voor de wilde natuur in ons eigen land een boost geven. Zo wordt het maatschappelijk draagvlak voor natuur groter. En krijgen de natuurbeheerders en beleidsmakers die zich sterk inzetten voor natuurherstel in Vlaanderen extra wind in de zeilen. Ze verdienen het.
Natuurherstel op grote schaal? Het kan. En het moet. Want wij hebben de natuur nodig en de natuur ons. Als we al die prachtige soorten uit Onze Natuur een veilige thuis willen bieden, moeten we verder bouwen aan een robuust natuurnetwerk. Dat één euro per bioscoopticket bij Kinepolis naar de natuur vloeit, om het leefgebied van het vliegend hert te versterken - een van onze speciaalste maar sterk bedreigde insecten -, is alvast een stap in de goede richting. We roepen iedereen op om te gaan kijken.
Jos Rutten, Administrateur-Generaal, Agentschap voor Natuur en Bos
Walter Rycquart, directeur Natuurpunt vzw