Pluimvoetbij
pluimvoetbij_maarten_jacobs.jpg

Pluimvoetbij (Dasypoda hirtipes)
De Pluimvoetbij is een grote bij (ongeveer 15mm) en is wellicht algemeen in Vlaanderen. Ze leeft onder meer in allerlei droge en warme habitats zoals duinen en heidegebieden.
Hoe kan je de Pluimvoetbij herkennen?
De vrouwtjes hebben een zwart achterlijf met duidelijke witte haarbandjes en een opvallende geel-rosse beharing aan de achterpoten (de zogenaamde “pluimvoeten”). De beharing op het borststuk is ruig en afstaand. Bovenaan het borststuk is zwarte vlek zichtbaar, op de zijkanten is de beharing eerder grijswit, terwijl ze verder geel-ros is. De mannetjes zijn oker- tot oranjegeel behaard met losse dwarsbandjes op het achterlijf en een licht aangezicht. De beharing op het borststuk is ruig en afstaand.
Wat eet de Pluimvoetbij?
Pluimvoetbijen verzamelen hun nectar uitsluitend op (bij voorkeur gele) composieten, vooral die met lintbloemen, zoals schermhavikskruid, echt bitterkruid en wilde cichorei. Deze bijensoort is dus oligolectisch.
Waar leeft de Pluimvoetbij?
- De soort komt wellicht verspreid over geheel Vlaanderen voor.
- Komt voor in allerlei droge en warme habitats, zoals duinen en heidegebieden. Ook in zandige gebieden in steden en dorpen kan de soort worden aangetroffen.
- De Pluimvoetbij nestelt, vaak in grote groepen, in zelfgegraven holtes in de bodem. Ze vertoont een voorkeur voor zandige gebieden. De soort nestelt ook in stedelijke omgeving tussen de straattegels.
- Verspreidingskaart van de Pluimvoetbij
Hoe krijg je de Pluimvoetbij te zien?
Aangezien de Pluimvoetbij een soort is die in het hele land algemeen voorkomt, hoef je niet inspanning te verrichten om een exemplaar waar te nemen. De soort vliegt vanaf begin juni tot begin september. Zoals hierboven vermeld, geeft de pluimvoetbij de voorkeur aan gele composieten. Ga dus in je omgeving op zoek naar dergelijke planten. De kans dat je de bijensoort erop aantreft is groot. Speur daarnaast zanderige plaatsen af met het oog op nestholten. Overal waar er zand is, stuit je wellicht op de Pluimvoetbij. Let ook op gaten in de voegen tussen trottoirtegels.
Weetjes over de Pluimvoetbij
- De haren op de poten van de Pluimvoetbij zijn niet alleen van groot belang voor het vergaren en vervoeren van grote hoeveelheen stuifmeel, ze bieden de bij ook heel wat hulp bij het graven van broedgangen.
- De nesten gaan vaak meer dan een halve meter diep de zandbodem in.
- In tegenstelling tot de meeste bijen wordt de Pluimvoetbij niet geparasiteerd door koekoeksbijen. Er worden echter wel bepaalde parasitaire vliegen van de familie arcophagidae bij de nesten worden aangetroffen.
Wat kan jij voor de Pluimvoetbij doen?
- Gebruik geen pesticiden in je tuin of op je stoep. Hoe selectief ook zo’n ‘wondermiddel’ mag werken, er is altijd wel een ‘ongewenst’ effect voor bijen en andere dieren.
- Zorg voor de juiste planten in je tuin, binnentuin of op het balkon.
- Bij aanschaf van planten moet je erop letten om geen variëteiten te kopen met dubbele, gevulde bloemen. Bij dubbele bloemen zijn de meeldraden en stampers vervangen door felgekleurde kroonbladeren. Mooi om te zien, maar van weinig nut voor insecten aangezien er geen nectar of stuifmeel te rapen valt. Kies voor nectarplanten en planten die veel stuifmeel leveren zoals composieten (in het geval van de Pluimvoetbij: bij voorkeur gele)
- Zorg voor bloeiende planten gedurende het hele seizoen. Bezoek eens de plantenbeurs van Natuurpunt Gent waar je meer info zult vinden over waardplanten
- Spring eens binnen in het gratis adviesloket 'ecologisch tuinieren' of breng een bezoekje aan de website van VELT.
Meer info vind je hier.
Natuurpunt en de Pluimvoetbij
In 2010 sprongen de stad Gent, Natuurpunt Gent en het Laboratorium voor Zoöfysiologie van de universiteit Gent in het kader van het biodiversiteitscharter samen in de bres voor wilde bijen, waaronder ook de familie van de Pluimvoetbijen. In 2013 vroeg Natuurpunt een volledige ban op neonicotinoïden tot er duidelijkheid was over de schadelijkheid van deze pesticiden voor bijen.
Meer weten?
Lees het natuurbericht over de Pluimvoetbij
Neem een kijkje op de website van Aculea, de bijenwerkgroep van Natuurpunt