7 podcasts over de natuur

Icon
Icoon - Geluid diersoort

Luisteren naar de natuur

Naar de natuur luisteren tijdens een fiets- of wandeltocht, vanop een terrasje of in je luie tuinstoel ? Dat kan. We zetten een aantal leuke Podcasts over de natuur en/of Natuurpunt op een rijtje.

Toekomst voor Natuur: de spectaculaire comeback van grote zoogdieren

In deze podcastaflevering vertelt Diemer Vercayie, onze zoogdierenexpert over de terugkeer van een aantal spectaculaire soorten. Bever, otter, vos, wolf: ze maakten allemaal een bijzondere comeback in België in de afgelopen twintig jaar. Hoe is dat mogelijk?

INBO Podcasts: de lentevuurspin en translocatie

Lentevuurspinnen zijn bijzondere dieren. Koen Van Keer, spinnenexpert, legt je alles uit wat je moet weten over de mysterieuze spinnen.

  • Beluister deze podcast op Spotify

The Rewild Podcast: Grote Netewoud

Host James Shooter gaat op zoek naar verschillende rewildingprojecten in Europa. Deze aflevering houdt hij stop in Het Grote Netewoud. Manu Büscher en een aantal vrijwilligers vertellen onder andere hoe we in het gebied terug plek maken voor water.

INBO Podcasts: Licht uit, Biodiversiteit aan

Nachtlicht zorgt voor problemen bij veel soorten, zeker en vast bij vleermuizen. Duisternis is nodig voor zowel rust als voortplanting. Daan Dekeukeleire van het INBO vertelt meer over de schadelijke effecten van licht op de biodiversiteit in deze podcast.

  • Beluister deze podcast op Spotify

Verhaal De Natuur

Een reeks van eigen productie. Samen met FMDO, een organisatie die werkt aan positief samenleven in diversiteit, gaan we op zoek naar verhalen die we niet vaak horen. Verwacht je aan verrassende verhalen, soms intiem, soms grappig, met een brede kijk op natuur. Met de professionele hulp van Relaas goten we de verhalen in een podcast. Bekijk ook de videoclips van Slam De Natuur.

  • Beluister deze podcast op Spotify

Alles Wordt Beter: na regen komt droogte

Steeds vaker krijgen we te maken met droogte en waterbommen. In deze aflevering van de podcast Alles Wordt Beter deelt onze eigen Robin Verachtert zijn inzichten. Lieven Symons vertelt hoe Waterland vzw aan de slag gaat.

Broodje Aap, waar of niet waar? - De haaientanden van Opa

Deze Ketnet-reeks is er voor de jonge Natuurpunters onder ons. Léonie kreeg enkele jaren geleden van haar opa een potje vol met haaientanden. Hij vertelde haar dat de haaien ooit bij haar in de buurt leefden. Maar Léonie woont helemaal niet dicht bij de zee. Hoe kan dat dan? Ontdek het samen met onze expert Frederik Mollen.

  • Beluister deze podcast online

Naar buiten - op stap met Natuurpunt

In behapbare luisterfragmenten vertellen lokale gidsen je meer over een Natuurpuntgebied.

  • De Vennen
  • De Fonteintjes
  • Landschap De Liereman

Joeri Buiten

Nieuwe Feiten op Radio1 heeft een nieuwe rubriek: Joeri Buiten met natuurexpert Joeri Cortens van Natuurpunt. Hij vertelt elke week wat er op dat moment te zien is in onze natuur. 

"Soms moet je niet helemaal de natuur intrekken, want mijn eerste onderwerp heb ik achter de computer voorbereid", vertelt Cortens. "Tussen de kroketten en het nagerecht door keek ik op 'waarnemingen.be', waar door Vlamingen wel 4 miljoen waarnemingen per jaar worden vastgelegd." Op 1 januari werden er bijvoorbeeld 48 verschillende vlindersoorten gemeld: "Je zou denken dat dit met het warme weer te maken heeft, maar ze waren in verschillende vormen aanwezig tussen de aanmeldingen. Bijvoorbeeld als eitje of in een andere vorm van een winterslaap."

Radio2 natuurwandeling

Luisteren en wandelen tegelijkertijd? Samen met Radio2 hebben we een heel aantal luisterwandelingen uitgewerkt. Ga naar een gebied, scan de QR-bordjes en leer bij over je favoriete gebieden. Een informatieve middag gegarandeerd. Ontdek ook de filmpjes die Ann Reymen maakte met bekende Vlamingen.

Nerdland

Maandelijks maken een hoop enthousiaste science nerds onder leiding van Lieven Scheire een wetenschapspodcast. Daar hoort -hoe kan het ook anders- af en toe de wonderlijke natuur bij.

Podcast Rewilding van EOS Wetenschap

Rewilding is ‘in’, ook in Vlaanderen. Onze Vlaamse natuur wordt steeds wilder en grote dieren (her)ontdekken onze groene gebieden. Maar wat betekent rewilding precies voor onze regio? En voor onze natuur? En is iedereen daar wel klaar voor? In drie afleveringen ontdek je - samen met kersvers podcastmaker Petra Vijncke - wat rewilding betekent voor Vlaanderen. Of zou kunnen betekenen.

1. Hoe wild is onze Vlaamse natuur?

Er zijn terug otters, wolven, kraanvogels en bevers in ons land. Onze natuur wordt wilder en lijkt aan een herstel bezig. Steeds vaker zie je daarom de term ‘rewilding’ opduiken (verwildering van de natuur). In een nieuwe podcastreeks ontdek je wat rewilding betekent voor Vlaanderen.

  • Aflevering 1: Hoe wild is onze natuur met Lieven De Schamphelaere (Erevoorzitter Natuurpunt) en Annelies Jacobs (bioloog en ecoloog bij Natuurpunt Studie)
  • Beluister deze podcast online

2. Wilde natuurgebieden in Vlaanderen

Drie experten – elk met een passie voor het gebied dat ze beheren of de diersoort die ze onderzoeken – tonen je in deze podcast hoe wilde natuur in Vlaanderen eruit ziet. Ga mee op stap met de boswachter van de Kalmthoutse heide, de beheerder van de Vallei van de Zwarte Beek (die de geboorte van de eerste Vlaamse kraanvogels meemaakte) en een enthousiaste otterexpert. 

  • met Christof Van Ackere (Consulent natuurplanning bij Natuurpunt) en Michiel Cornelis (Voorzitter Zoogdierenwerkgroep van Natuurpunt)
  • Beluister deze podcast online

3. Hoe kijken Vlamingen naar (meer) wilde natuur?

Onze natuur wordt wilder en diersoorten komen (terug) naar onze contreien. Zijn Vlamingen daar altijd even blij mee? In deze aflevering hoor je Karin, die de komst van de wolf niet zo hard toejuicht. Je hoort ook wat Joachim Mergeay (onderzoeker bij het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek) en Glenn Deliège (milieufilosoof) denken over de komst van de wolf en onze schrik voor grote wilde diersoorten.

Beestenklap

Onze experts verklappen een paar beestige geheimen in de Podcast Beestenklap van het Nieuwsblad.

  • Onze vogelexpert Koen Leysen heeft het over de mooiste dierentaal van allemaal: die van de vogels. En wat blijkt? Een vink in Limburg heeft een andere tongval dan één in West-Vlaanderen. Luister mee.

  • Onze insectenexpert Wim Veraghtert heeft het in de podcast Beestenklap over de onbekende en mysterieuze manier waarop insecten communiceren. Luister stiekem mee naar wat ze tegen elkaar te zeggen hebben.

Het Monster in het Moeras

De Demerdelta: Verdwaald polderlandschap tussen Herk-De-Stad, Lummen, Halen en Diest

In het Schulensbroek kan je wandelen in een uitgestrekt, vochtig grasland waar vele planten en dieren zich thuis voelen. Vanop het uitkijkplatform van het bezoekerscentrum Schulensmeer heb je een mooi uitzicht. Het Webbekoms Broek (ANB) is sinds eind vorige eeuw een gecontroleerd overstromingsgebied van 240 hectare. Door zijn mooie graslanden, rietlanden, unieke bloemen en vele vogels, kreeg het de bijnaam ‘wachtbekken vol natuur’.

“In Nederland maakt het programma Vroege Vogels al 40 jaar natuurreportages. Daarin laten we horen hoe het geluid van de natuur een speciale beleving geeft. Dat willen wij nu ook via een podcast in Vlaanderen doen. Het Schulensbroek is ons pilootproject. Het bijzondere aan een podcast is dat je een gebied in geluid omzet waardoor je je luisteraars meeneemt in de sfeer. We waren blij verrast over ons bezoek hier. Het gebied heeft waanzinnig veel potentie. Toen we er rondliepen kwamen we veel vogelaars tegen. In het voorjaar is het hier vast en zeker overweldigend. Hopelijk komt alles in orde met de geplande werken. Het is hier nu al prachtig, en het kan er alleen maar mooier op worden.” Hans Van Dijk en Henny Radstaak - Makers podcast Schulensbroek

Schaapjes op het droge

De podcast ‘Schaapjes op het droge’ gaat over drie herders die vandaag actief zijn in de Zwinstreek. De herders vertellen over hun beroep, hun taak als natuurbeheerder en de band met hun dieren. Grijp je hoofdtelefoon en luister naar de verhalen van Koen, Leen en Carola.