Gidsenopleidingen en educatieve vaardigheden

Cursus Natuurgids

Wil je graag groepen begeleiden in een natuurgebied in je buurt? Zoek je naar een combinatie van inhoudelijke kennis, natuurbeleving en engagement?

Methodische bijscholing voor NME-lesgevers

Tijdens deze basisvorming gaan we dieper in op de vaardigheden van een goede lesgever.

_mg_4453.jpg

© Lena Verstraete

Cursus Natuurgids

Ben je gefascineerd door de natuur? Wil je weten wat er allemaal rondom je groeit en bloeit? En wil je ook anderen warm maken voor de natuur? Dan heb je alles in huis om een geweldige natuurgids te worden. 

INHOUD

De opleiding tot natuurgids bestaat uit drie onderdelen: de cursusde verdieping en de stage.

Het eerste deel, de cursus, bestaat uit een 30-tal activiteiten waarvan ongeveer de helft excursies. Tijdens de verdieping volg je 20 uur bijkomende vorming volgens eigen interesse. Deze vorming kan zowel inhoudelijk als methodisch zijn. Tijdens de stage doe je ervaring op als natuurgids. De stage kan bestaan uit verschillende types van engagement. In totaal doe je 20 uur aan activiteiten, waarvan je 2 activiteiten volledig zelfstandig begeleidt.

De cursus duurt ongeveer een jaar. De stage en de verdieping doe je op eigen tempo met een maximum van 2 jaar na het einde van de cursus.

In de cursus werk je rond een brede waaier aan thema’s. Je ontdekt hoe dieren, planten en landschappen samenleven en je krijgt een stevige basis rond ecologie en natuurbeheer. Tijdens de lessen gidsvaardigheden leer je hoe je een boeiende wandeling uitstippelt en groepen gidst. Daarnaast ga je regelmatig op excursie met ervaren gidsen en bezoek je natuurgebieden in de buurt. De activiteiten worden gespreid over een jaar zodat je de natuur in ieder seizoen leert kennen. Daarnaast werk je samen met medecursisten een ‘groene activiteit’ uit waarbij je een natuurgebied of natuurthema stevig onder de loep neemt. Meer info over de verdieping en de stage krijg je tijdens de cursus.

LEERPLATFORM

Bij aanvang van de cursus ontvang je een link naar het leerplatform. Daarop staat zowel het lesmateriaal als praktische informatie en allerlei interessante links. 

OVER DE CURSUS

De cursus Natuurgids bestaat al meer dan 50 jaar. Natuurgidsen zijn in alle takken van de natuurbehouds- en milieubeweging actief. Daarnaast doen ook overheden en organisaties steeds meer beroep op gespecialiseerde natuurgidsen. De cursus Natuurgids is bovendien erkend als specialisatie binnen de gidsenopleiding van Toerisme Vlaanderen.

Natuurpunt Natuuracademie is de grootste gespecialiseerde vormingsinstelling in Vlaanderen. Het organiseert cursussen voor een breed publiek rond natuur, milieu, klimaat en duurzame ontwikkeling. Hiervoor werkt het centrum nauw samen met vrijwilligers, lokale groepen en een open netwerk van samenwerkingspartners.

Niveau

Verdieping

15

15

15-25

Methodische bijscholing voor NME-lesgevers

Tijdens deze basisvorming gaan we dieper in op de vaardigheden van een goede lesgever. We gaan op zoek naar antwoorden op vragen als: Hoe ga ik om met verschillende doelgroepen? Welke werkvormen zijn er? Hoe maak ik mijn les boeiend? Hoe ga ik om met lastige klanten?

Opzet

Deze cursus biedt mensen in 1 of 2 volle dagen inzicht in alle aspecten van een goede lesgever

Doelgroep/voorkennis

Voor nieuwe mensen in de NME die de intentie hebben om vorming of workshops te geven, vormt dit een goede basis.

Aantal deelnemers

Minimum 8 deelnemers, maximum 15.

En verder

Deze cursus heeft een cursustekst. Onder andere Sandra Bamps en Ann D’heedene van Natuuracademie verzorgen deze bijscholing.

 

Niveau

Basis

3

1

Max. 25

TOP