Infobrochure 2012

Laatste update: 31/03/2014

Waar de provincies Vlaams-Brabant, Limburg en Antwerpen samenkomen, ligt mooi rondom de aloude abdij van Averbode het uitgestrekte natuurgebied “Averbode Bos & Heide”. De bossen lopen er over de eerste ijzerzandsteenheuvels van het Hageland, geven uit op heidegebiedjes en omringen moerassige depressies op de Kempense ondergrond. Sinds 2006 is het gebied eigendom van Natuurpunt en is het beschermd als natuurgebied. Nu kan iedereen de bossen, de heide en vennen komen ontdekken die het decor vormden voor verhalen van Willem Elschot en Ernest Claes. Deze brochure geeft een kijk op wat Averbode Bos & Heide te bieden heeft. Tegelijk vertellen we welke natuurherstelwerken werden uitgevoerd en welke resultaten dit opleverde.

Lekenrapport 2012

Natuurherstel in een landschap vol geschiedenis

In het natuurgebied Averbode Bos & Heide investeerden we de afgelopen jaren sterk in de natuur. Er werd hard gewerkt om de natuurlijke dynamiek van het gebied te herstellen. Deze brochure wil een kijk geven op welke doelstellingen werden nagestreefd en hoe het project werd uitgevoerd.

Wandelfolder 2011

Op de grens van de Kempen en het Hageland, rondom de aloude Norbertijnenabdij van Averbode, midden in het plattelandsproject de Merode, ligt Averbode Bos & Heide, een aaneengesloten brok natuur van 575 ha. De gemeenten Laakdal, Tessenderlo en Scherpenheuvel-Zichem en de provincies Antwerpen, Limburg en Vlaams-Brabant ontmoeten elkaar in dit grootste aaneengesloten natuurgebied van Natuurpunt. Oostelijk sluit Averbode Bos & Heide naadloos aan op het bekende gebied Gerhagen-Houterenberg rond de Tessenderlose VVV-toren. Andere uitlopers reiken tot de Demervallei en tot de Vallei van de Drie Beken.

Poster LIFE Averbode Bos & Heide

TOP