Realisaties en toekomstplannen Groene Vallei
Hoe het allemaal begon...
In 2012 beslisten enkele Natuurpuntafdelingen om hun kleine gebieden te verbinden tot een robuust geheel en de handen in elkaar te slaan. Doel was om verder te kijken dan de eigen natuurgebieden en tegelijk om een maatschappelijke impuls te geven aan de hele regio. Met de goedkeuring van een provinciaal project in 2014 trok ook de provincie Vlaams-Brabant mee aan de kar. Eén voor één stapten maatschappelijke en landelijke actoren (zoals lokale landbouwers, privé eigenaars, ruiters, jagers,…) mee in het verhaal. Vandaag presenteren we jullie de intentieverklaring, waarin alle deelnemende maatschappelijke en landelijke actoren verklaren mee te willen bouwen aan dit positieve verhaal.
Natuurpunt (samen met de provincie Vlaams-Brabant) wil De Groene Vallei verder laten groeien als samenwerkingsproject. Het is een voorbeeldproject voor heel Vlaanderen. Natuurpunt wil daar de komende jaren ook, samen met de provincie Vlaams-Brabant, verder een voortrekkersrol innemen, maar waarbij de samenwerking voorop staat. De belangrijkste partners in het uitbouwen van dit project zijn de gemeentelijke overheden (Herent, Kampenhout, Steenokkerzeel en Kortenberg), haar adviesorganen, lokale landbouwers, heemkringen, privé eigenaars, lokale middenstand en de Vlaamse overheid. In de loop van 2015 zijn diverse overlegfora opgericht, de werktafels.
Met de werktafel Communicatie werken we mee aan een duurzame toekomst voor het hele gebied. De werktafel Ontsluiting ontwikkelt nieuwe wandelpaden in De Groene Vallei en denkt mee na hoe we deze regio tot een toeristische trekpleister kunnen maken. Met de werktafel Prikkelpad en Avonturenpad, werken we rond enkele concrete initiatieven, zoals een belevingspad voor personen met een beperking. Via de werktafels en initiatieven willen we de levenskwaliteit in de regio flink verhogen.
“Hoe meer we het landschap articuleren, bezingen en verbinden met onze levensstijlen en laten doorsijpelen in poëzie en proza, des te groter is de kans dat wij de bron van onze inspiratie zullen blijven koesteren.”
(Johan van de Gronden, Wijsgeer in het wild)
_ema5199.jpg

Vogelkijkhut
De Molenbeekvijver is een ware trekpleister voor watervogels. Je ziet hier reiger, knobbelzwaan, kuifeend, smient en meerkoet. Maar ook de bever nam hier zijn intrek. Een ideale plaats dus om een observatiehut neer te zetten.
De hut zal overdekt worden, zodat je ook bij regenweer de vogels kan observeren of fotograferen. De bouw is gepland voor eind 2016.
Avonturenpad
In de Rotte Gaten wordt hard gewerkt aan een Avonturenpad voor jong en oud. Overwin de natte Elzenbroekbossen via steltpaden, masseer je voeten op het blotevoetenpad of speel verstoppertje in de wilgentunnels. Spelen is hier de boodschap!
Het Avonturenpad zal gerealiseerd worden in samenwerking met de gemeente Kortenberg, geplande start van de realisatie is 2017.
Prikkelpad
Het Prikkelpad zal een nieuwe groene ontmoetingsplaats worden waar, door het buitenleven samen te beleven, de integratie en acceptatie van mensen met een handicap bevorderd wordt. Het Prikkelpad is rolstoeltoegankelijk en slingert zich een weg door de mooie plekjes van het Silsombos. Het vertrektpunt ligt aan ’t Silsomhof, een kijk-doe-speelboerderij, waar reeds een rolstoelpad doorheen de weilanden met boerderijdieren gerealiseerd is.
Het Prikkelpad zal gerealiseerd worden in samenwerking met ANB, VLM, 't Silsomhof en de gemeente Kortenberg, geplande start van de realisatie is 2018.