Realiseer uw duurzaamheidsstrategie samen met Natuurpunt
Word een rolmodel
Onderaan deze pagina vindt u de gegevens van onze accountmanagers. Neem contact op met hen. Zij begeleiden je graag verder in het realiseren van de duurzaamheidsstrategie van uw bedrijf. Hier vindt u alvast een overzicht van enkele doelstellingen die Natuurpunt samen met u en uw collega's kan realiseren voor uw bedrijf. Onder elke doelstelling vindt u voorbeelden van bedrijven die zich al engageerden door te kiezen voor concrete projecten. Samen naar duurzaam ondernemen!
Samen met Natuurpunt naar duurzaam ondernemen
Natuurpunt maakt gebruik van het globaal kader van de SDG’s om haar maatschappelijke ambities in kaart te brengen.
De Sustainable Development Goals (SDG’s) of Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen zijn een geheel van universele doelstellingen voor duurzame ontwikkeling, goedgekeurd door de 193 lidstaten van de Verenigde Naties, om de Millenniumdoelstellingen te vervangen en de overgang naar een duurzamere samenleving verder te zetten.
De landen die deze ‘2030 Agenda for Sustainable Development’ in New York hebben ondertekend, waaronder ook België, hebben zich geëngageerd om de SDG’s te gebruiken om hun duurzaamheidsstrategieën voor 2030 te omkaderen.
Om de SDG's in de bedrijfsbeleidsvoering te integreren dienen ze minimaal afkomstig te zijn uit elk van de 5 groepen SDG's (people, planet, profit, peace en partnership). Kortom, bedrijven kunnen de SDG's effectief implementeren door ze in de bedrijfspraktijk met elkaar in verbinding te brengen.
U bent ambitieus en zoekt meer informatie over de mogelijkheden? Natuurpunt bekijkt samen met uw bedrijf welke doelstellingen we kunnen tackelen. Word een rolmodel in jouw sector. Natuurpunt zet uw initiatief op de kaart.
Engagement Natuurpunt
Natuurpunt is een onafhankelijke, Vlaamse NGO die zorgt voor de bescherming van kwetsbare en bedreigde natuur in Vlaanderen. Natuurpunt doet dit door middel van het aankopen van land, het beheren ervan, het beschermen en bestuderen van de lokale ecosystemen, en door middel van verrijkende bewustmakingscampagnes gericht op de Vlaamse burgers en de lokale en regionale overheid.
Met meer dan 6.000 vrijwilligers, georganiseerd in zowat 160 lokale afdelingen, en 280 terreinmedewerkers beheert de vereniging meer dan 25000 hectare Vlaamse natuur in 500 verschillende natuurgebieden. Naast het beschermen van de natuurlijke rijkdom zorgt Natuurpunt ook voor het aanleggen van wandelpaden in vele van de beheerde gebieden.
Bovendien organiseert de vereniging geleide wandelingen, uitstappen, cursussen, filmavonden, etc. Ten slotte verdedigt de organisatie ook het belang van natuurbescherming bij politici en beleidsorganisaties. Natuurpunt wordt financieel voornamelijk gesteund door subsidies van de Vlaamse overheid, EU-Life Funding en de provincies, maar steunt ook op giften van particulieren en bedrijven.
13. Klimaat – Climate action
Met de creatie van een robuust netwerk van natuurgebieden bestrijdt Natuurpunt de impact van klimaatverandering op de biodiversiteit. Daarnaast ijvert Natuurpunt voor het toepassen van “ecosystem based adaptation” door creatie en versterking van natuurlijke klimaatbuffers, zoals natuur in de stad, rivierherstel, of een natuurlijker inrichting van de kustzone om beter bestand te zijn tegen klimaatsveranderingen en overstromingen. Via de cursussen “Gidsen voor het klimaat” willen we mensen op weg zetten om het thema klimaatverandering te brengen voor een breder publiek.
- BAM viert 150ste verjaardag en maakt Steenbergse Bossen 1,5 ha groter
- Unilin steunt Natuurpunt met aanplant van een nieuw bos in het Heuvelland
2. Geen honger – End hunger
Natuurpunt pleit voor een duurzame landbouw en oefent druk uit op het beleid zodat landbouwers bijdragen aan de bescherming van het landschap, de natuur en het milieu. We ijveren ervoor dat Vlaanderen de landbouw beter zal afstemmen op de natuurbeleidsdoelen.
4. Kwalitatieve educatie - Quality education
Om doelstelling 4 te bereiken organiseert Natuurpunt over heel Vlaanderen tal van cursussen en andere educatieve activiteiten, jaarlijks goed voor circa 9000 uur vorming rond natuur, milieu en duurzame ontwikkeling. We doen projectwerk in het kader van Educatie voor Duurzame Ontwikkeling, werken samen met het Netwerk Bewust Verbruiken, organiseren workshops rond autodelen en participeren in projecten rond voedselbossen.
- Coca Cola medewerkers beleefden een onvergetelijke dag in de natuur
6. Proper water en sanitair - Clean water and sanitation
Met het beheer van wetlands, moeras-en broekbossen, vengebieden en meanders in onze gebieden zetten we ons in voor de bescherming en het herstel van waterrijke ecosystemen. Daarnaast komen we op voor een goede waterkwaliteit en pleiten we bij de overheid voor de dringende aansluiting van 1,2 miljoen Vlamingen die nog niet zijn aangesloten op het rioleringsnetwerk, voor de verdere uitbouw van een gescheiden afvoersysteem voor regen- en afvalwater, voor een oplossing van de mest-en pesticiden problematiek door de landbouw en voor het terugdringen van de vervuiling uit industriële bronnen.
7. Betaalbare en propere energie - Affordable and clean energy
Natuurpunt ijvert voor meer hernieuwbare energie. Daarom leggen we op onze eigen gebouwen zonnepanelen en participeren we in het project “iedereen hernieuwbaar”. Via ons project “zonnen voor meer natuur” installeerden reeds een duizendvijfhonderdtal gezinnen zonnepanelen. In de schoot van Natuurpunt richtten we de coöperatieve “Energie voor meer natuur” op om grote zonnedaken te realiseren.
- Kies voor groene stroom van Linea Trovata in je woning
- Het klikt tussen Lampiris en Natuurpunt
8. Waardig werk en economische groei - Decent work and economic growth
Natuurpunt bewijst elke dag opnieuw dat sociale economie werkt. We investeren in arbeidsplaatsen in de sociale economie en dragen bij tot de realisatie van waardig werk voor allen door mensen die in het reguliere arbeidscircuit minder kansen krijgen werk te geven in de natuur. Elke werkdag, elk natuurresultaat, elke arbeider die door het werk zijn waardigheid hervindt, is een vurig pleidooi aan het adres van onze beleidsmakers om te kiezen voor de versterking van de sociale economie.
- Houtproducten van Natuurpunt
- Natuur- en Landschapszorg (NLZ) is een maatwerkbedrijf in de schoot van Natuurpunt
14. Leven onder water - Life below water
We dringen bij de overheid aan op de oprichting en effectieve bescherming van mariene gebieden in de Noordzee. Via het “vistraject” willen we de transitie naar een duurzame visserij ondersteunen. We komen op voor de bescherming van haaien en roggen en ijveren voor een betere opleiding van vissers en een verbod op handel in bedreigde soorten. Ook waterlopen, rivieren, beken, vijvers en vennen onderhouden zorgvuldig de balans tussen leven
- Aquafin informeert het grote publiek: Bruisend Water op Natuurpunt TV
- The Coca-Cola Company geeft water terug aan de natuur en de gemeenschap
15. Leven op land - Life on land
Natuurpunt wil het voortouw nemen voor de realisatie van een netwerk van beschermde natuurgebieden door zelf natuurgebieden te verwerven en te beheren. We beheren en herstellen natuurlijke habitats en bestrijden invasieve soorten die een bedreiging vormen voor de biodiversiteit. We stellen onze gebieden open voor bezoekers en willen ook bij andere landeigenaars en –gebruikers een duurzaam biodiversiteitsbeleid bevorderen.
- KBC plantte samen met Natuurpunt 12.000 bomen aan
- Minder papieren facturen en meer bos
- DCM en Natuurpunt openen samen bijvriendelijke tuin in Kortenberg
17. Partnerschappen - Partnerships for the goals
Natuurpunt werkt samen met bedrijven, overheden en organisaties die het natuurbehoud in Vlaanderen willen vooruit helpen. Via afspraken met buitenlandse collega-organisaties maken we internationale natuurcreatie-en bescherming mogelijk. Rond beleidsthema’s werken we samen met Bond Beter Leefmilieu. Natuurpunt is tevens de Vlaamse partner van Birdlife International, een wereldwijd netwerk van vogel- en natuurbeschermingsorganisaties. Samen met Birdlife steunen we het Living on the Edge project in Burkina Faso voor een duurzame toekomst voor vogels en mensen in de Sahel.
- Natuurpunt en BNP Paribas Fortis zetten zich samen in voor meer natuur
- Belangrijke financiële steun van The Coca-Cola Foundation en van de Europese Commissie
- Nieuwe partner van Natuurpunt, zet volop in op duurzaam ondernemen
- 1% For The Planet voor Natuurpunt van Elements
- Partners
Word ook partner
Onze vereniging zoekt structurele partners die op lange termijn willen samenwerken. Maar ook eenmalige of kortlopende acties kunnen voor beide partijen succesvol zijn. In een gesprek komen we zeker raakvlakken tegen.
Laat in het formulier je gegevens achter, we nemen zo snel mogelijk contact met je op.
- Sander Verbeke, sander.verbeke@natuurpunt.be, 0492-72 16 95
- Filip Hebbrecht, filip.hebbrecht@natuurpunt.be, 0490-57 18 33