Natuurpunt CVN is een open netwerk organisatie, verankerd in Natuurpunt. De afgelopen jaren zijn er meer dan 100 verschillende soorten cursussen, lezingen en workshops georganiseerd. Hiervoor werken we samen met meer dan 400 verschillende organisaties.

Samen een cursus organiseren

Als afdeling, vereniging, gemeente of bezoekerscentrum kan je samen met Natuurpunt CVN een cursus of educatieve activiteit organiseren, bijvoorbeeld een cursus Natuurgids, natuurbeheer of planten determineren. Samenwerken betekent het bundelen van krachten en dat zorgt voor een sterke kwaliteitsimpuls bij de omkadering van een cursus. Meer weten >>>

Word netwerkpartner

De netwerkpartners van Natuurpunt CVN zijn de afdelingen van Natuurpunt, natuurgidsengroepen en lokale educatieve werkgroepen. Netwerkpartner worden heeft heel wat voordelen. Hieronder vind je meer info.

Interesse om toe te treden en netwerkpartner te worden?  Voor vragen kan je contact opnemen met Pieter Vanderick, directeur, pieter.vanderick@cvn.natuurpunt.be

Natuurpunt, afdelingen en werkgroepen

De meeste afdelingen van Natuurpunt hebben een actieve educatieve werking. Deze is niet alleen gericht naar de eigen leden, maar staat veelal ook open voor derden. Informatie vind je op de afdelingspagina en websites of bij de provinciale bewegingscoaches.

Voor meer gespecialiseerde natuurhistorische activiteiten tekenen de
ca. 60 natuurstudiewerkgroepen.

Natuurpunt beheert daarnaast een dozijn bezoekerscentra. Elk van deze centra heeft een eigen gidsengroep.

 

Natuurgidsengroepen

Regelmatig organiseren gediplomeerde natuurgidsen wandelingen in en rond natuurgebieden in Vlaanderen. Hieronder de natuurgidsgroepen waar Natuurpunt CVN mee samenwerkt.

Provincie Antwerpen

VMPA
VMPA - Natuurwandelingen brengen het publiek, begeleid door een natuurgids, in nauw contact met de natuur en het milieu in eigen omgeving. Dikwijls is er een thema, aangepast aan het seizoen, de tijd van de dag of de bijzondere aspecten van een natuur- of wandelgebied. De duurtijd van een wandeling bedraagt gemiddeld 2 uur. Deelnemen is gratis. Inschrijven is niet nodig.
Meer info: www.vmpa.be

De Gagel
De Gagel organiseert gans het jaar door natuurwandelingen die door het hele gezin bijgewoond kunnen worden. De wandelingen
duren ongeveer 2,5 uur en zijn volledig gratis.
Meer info: www.bloggen.be/degagel

Den Bunt
Als je open staat voor schoonheid, als je kan genieten van de stilte, als je de rust over je heen wil laten vallen... dan moet je eens deelnemen aan de natuurwandelingen van Den Bunt vzw. Natuurgidsen tonen je de mooiste plekjes en brengen je naar de uiterste hoekjes.
Deelnemen is gratis. Inschrijven is niet nodig.
Wandelkalender en meer info: www.denbuntvzw.be

Natuurgidsen Kalmthout
De Natuurgidsen regio Kalmthout, NaReKa, is een groep van een vijftigtal enthousiaste natuurgidsen die gans het jaar door
wandelingen begeleiden in Kalmthout en omgeving.
Deelnemen is gratis. Inschrijven is niet nodig.
Meer info: http://users.skynet.be/natuurgidsenregiokalmthout/

Provincie Limburg

Limburgse Natuurgidsen
De Limburgse Natuurgidsen organiseren regelmatig natuurwandelingen in natuurgebieden en bijvoorbeeld rond verschillende
thema’s zoals grassen, houtzwammen en bloemen.
Meer informatie en inschrijven: www.limburgsenatuurgidsen.be
Contactpersoon: Marc Meert, telefoon: 011 42 31 51 of mail: meert-gybels@telenet.be


Provincie Oost-Vlaanderen

CVN Dendermonde
CVN Dendermonde is een enthousiaste groep natuurgidsen die verschillende educatieve activiteiten organiseert. Meer info: francois.dhollander@telenet.be

CVN Gent
De natuurgidsen van Natuurpunt CVN Gent organiseren regelmatig vormingen door en voor andere natuurgidsen. Zowel methodiek als de natuurgebieden in en rondom Gent komen aan bod. Wandelkalender gidsen voor gidsen. Meer info marc.depourcq-van.hoo@telenet.be

CVN Waasland
Het hele jaar door organiseren de gediplomeerde natuurgidsen uit het Waasland heel wat gratis geleide wandelingen. In de wandelkalender is aangegeven of je al dan niet laarzen moet voorzien en of de wandeling al dan niet geschikt is voor mindervaliden.
Deelname is gratis. Inschrijven is niet nodig.

CVN Meetjesland
Door het jaar heen organiseert de CVN-werkgroep Meetjesland wandelingen en andere activiteiten.
Wandelkalender en meer info: www.cvnmeetjesland.be

Bosgidsen t'Aelmoes
Het team Bosgidsen t’Aelmoes heeft zich tot doel gesteld om het Aelmoeseneiebos in Gontrode en Landskouter meer publieke bekendheid te geven. Onbekend is onbemind en dat zou in het geval van het Aelmoeseneiebos echt jammer zijn. Deze gidsen willen je graag op een enthousiaste en aangename manier inwijden in de geheimen van het bos.
Meer info: www.aelmoeseneiebos.ugent.be/


Provincie Vlaams-Brabant en Brussel

NGZ, Natuurgroepering Zoniënwoud vzw
Het werkingsgebied van NGZ ligt in en rond het Zoniënwoud en in de arboreta van Groenendaal en Tervuren. NGZ staat heel het jaar door klaar om -op afspraak- natuurwandelingen te verzorgen voor iedereen die geïnteresseerd is in natuur- en cultuurhistorische elementen (zowel volwassenen als kinderen). Het thema, de locatie en de duur van de wandelingen worden vrij bepaald door de aanvrager. Daarbij kan ook gebruik worden gemaakt van het Bosmuseum te Hoeilaart en het educatief materiaal aldaar (leerpaden voor kinderen, microscopen, ...).

Elke 2de zondag van de maand is er een interessante lezing in het Bosmuseum (de zogenaamde 2de Zondag van het Bosmuseum) en in de namiddag gaat er een wandeling door zo mogelijk aansluitend bij het thema van de lezing. Daarnaast organiseren we op donderdagnamiddag in en rond het Zoniënwoud een natuurwandeling.

Alle informatie over de activiteiten, over het reilen en zeilen van NGZ en allerlei weetjes over het milieu, de streekeigen fauna en flora, ... vindt u in ons driemaandelijks tijdschrift ‘t Beukeblad en op de website www.ngz.be en in de kalender.

Vrienden van Heverleebos en Meerdaalwoud vzw
De Vrienden van Herverleebos en Meerdaalwoud vzw organiseren het hele jaar door wandelingen en andere activiteiten. VHM-leden nemen gratis deel, niet-VHM-leden betalen € 1,- per volwassene en activiteit, te betalen bij de start. Inschrijven kan via de contactgegevens vermeld op de kalender of via het infocentrum.
Wandelkalender: kalender vhm
Meer info: www.vhm.be

Natuurgidsen Zuidwest-Brabant
Gans het jaar door organiseren de Natuurgidsen Zuidwest Brabant natuurwandelingen. Deze werkgroep is actief in de Zennevallei, van Zoniën (St-Genesius-Rode) tot Pajottenland. Deelname is gratis. Inschrijven is niet nodig.
Meer info: www.hyacint.info

Partners

Fonds Vrijetijdsparticipatie

Om de deelname van mensen in armoede aan activiteiten van Natuurpunt aan te moedigen en mogelijk te maken, is een samenwerkingsovereenkomst afgesloten met het Fonds Vrijetijdsparticipatie. Dat houdt concreet in dat voor alle betalende activiteiten van Natuurpunt, ook van de afdelingen en werkgroepen, de deelnameprijs wordt gehalveerd. Het Fonds Vrijetijdsparticipatie zorgt dan nog voor een bijkomende tussenkomst ten gunste van de deelnemer in de deelnameprijs (30%) en de vervoerskosten (60%). 

De aanvragen van de armoedeorganisaties komen normaal eerst terecht bij Tineke Thijs van Natuurpunt CVN. Zij bekijkt ze en geeft ze door aan de betrokken afdeling, bezoekerscentrum, conservator of vormingsconsulent. Als voorwaarde voor de aanvrager geldt dat de gegidste bezoeken minimaal 3 weken op voorhand geboekt moeten worden. Als er geen gids beschikbaar zou zijn, wordt dit ook door Tineke meegedeeld aan de aanvrager. Voor de afdeling zijn er dus geen bijkomende administratieve beslommeringen. 

Al zal het aantal aanvragen wellicht beperkt zijn, toch is de overeenkomst een belangrijk signaal vanuit Natuurpunt dat er geen sociale drempels zouden mogen zijn voor deelname aan onze activiteiten. 

TOP