
Sign For My Future vraagt jouw stem voor het klimaatbeleid
Sign for my future en Natuurpunt
Sign for my future is een burgerinitiatief, uitgegroeid tot de breedste coalitie ooit van burgers, jongeren, bedrijfsleiders, middenveldorganisaties, de media en de academische wereld die samen alle Belgen oproepen om zich uit te spreken voor een krachtig klimaatbeleid. Natuurpunt is één van de ambassadeurs van de campagne.
Een daadkrachtig klimaat- én natuurbeleid moet volgens ons niet alleen de negatieve effecten van klimaatverandering op natuurgebieden, planten en dieren zoveel mogelijk beperken. Meer en betere natuur is ook een belangrijk deel van de oplossing om ons te wapenen tegen een verstoord klimaat.
Wat willen we concreet?
We willen alle politici overtuigen door zoveel mogelijk burgers te laten tekenen op www.signformyfuture.be. Enkel zo sturen we onze politici het sterk signaal dat volgende regeringen nu écht werk moeten maken van een krachtig klimaatbeleid.
Wat er moet gebeuren, is duidelijk: we moeten zo snel mogelijk af van steenkool, olie en gas als energiebron voor onze industrie, elektriciteitsproductie, gebouwen en vervoer. De alternatieven bestaan al, maar we moeten die nu breed uitrollen en betaalbaar maken voor iedereen.
Om te zorgen dat een krachtig klimaatbeleid geen eendagsvlieg wordt, hebben we drie eisen:
- Een klimaatwet: laat ons de doelstelling om voor 2050 klimaatneutraal te zijn in België en de tussentijdse doelstellingen vastleggen in de wet.
- Een investeringsplan: er moet een krachtig en sociaal rechtvaardig investeringsplan komen dat alle burgers en bedrijven helpt en stimuleert om de transitie naar een klimaatneutrale samenleving te maken.
- Een klimaatraad: Een onafhankelijke evaluatie van het gevoerde beleid door een neutrale klimaatraad van experten.
We beseffen zeer goed dat de transitie naar een klimaatneutraal België inspanningen zal vragen. Maar wij zijn er tegelijk van overtuigd dat de transitie veel kansen biedt, zoals meer duurzame economische activiteit, meer jobs, een betere luchtkwaliteit,een betere gezondheid voor ons allemaal en misschien het allerbelangrijkse: gezonde ecosystemen voor dieren en planten.
Natuur als deel van de oplossing in het klimaatvraagstuk
Voor Natuurpunt is klimaat één, zoniet dé, uitdaging van de volgende jaren. Dat tonen tienduizenden burgers die week na week op straat komen. In het klimaatvraagstuk is natuur een belangrijk deel van de oplossing.
Natuur als CO2-slurper
Bossen, graslanden, moerassen, veengebieden slikken, schorren en kustgebieden: ze hebben allemaal het bijzondere vermogen om letterlijk CO2 uit de atmosfeer te trekken. Onze natuurgebieden, bodems en zeeën absorberen wereldwijd momenteel een flink deel van de door de mens veroorzaakte broeikasgassen. Maar het kan nog beter. Een studie in Proceedings of the National Academy of Sciences berekende dat indien we slimmer aan de slag gaan met natuurontwikkeling en een halt toeroepen aan de vernietiging van onze bos- en natuurgebieden, we de uitstoot van broeikasgassen in 2030 met 11,3 miljard ton per jaar kunnen verminderen. Ter vergelijking: het zou zijn alsof we nu wereldwijd stoppen met het verbranden van alle olie. Hiermee kunnen we 37% van de geplande uitstootvermindering realiseren, die nodig is om de opwarming van de aarde tegen te gaan.
Buffer in tijden van klimaatverandering
Naast het vermogen om broeikasgassen uit de lucht te halen, heeft natuur nog een ander belangrijk voordeel. Ze kan onze maatschappij beter beschermen tegen de negatieve effecten van klimaatverandering. Zo kunnen natuur- en valleigebieden, waar natuurlijke processen de ruimte krijgen, fungeren als klimaatbuffer. Ze kunnen heel veel water opvangen in tijden van extreme neerslag en weer afstaan in periodes van grote droogte. Fenomenen waar we almaar vaker mee te maken zullen krijgen. Slikken, schorren en duinen groeien mee met de zeespiegelstijging en beschermen zo de kustbewoners. En bossen in heuvelachtige streken zijn cruciaal om erosie en modderstromen te vermijden. Samenwerken met natuur is extra belangrijk in ons sterk verstedelijkt Vlaamse landschap. In onze steden doen we er goed aan om de natuur op hun grondgebied zo robuust, divers en gezond mogelijk te maken. Door te investeren in natuur en de woonwijken en straten te dooraderen met open water, groene gevels en daken kunnen we voor verkoeling zorgen. Buiten de steden kunnen nieuwe natuurgebieden en kronkelende rivieren ervoor zorgen dat het water trager wegstroomt en dus meer kans krijgt om in de bodem te sijpelen zodat grondwaterlagen worden aangevuld. Door onze verharding stroomt nu veel te veel water rechtstreeks af naar, uiteindelijk, de zee. De natuur kan helpen om wateroverlast en overstromingen te vermijden.
Een daadkrachtig klimaatbeleid valt of staat dus met een krachtigdadig natuurbeleid. Voor Natuurpunt is het duidelijk: de weg naar een klimaatneutrale samenleving zal niet alleen sociaal zijn of niet zijn, maar ook “groen” zijn of niet zijn.
Steun het initiatief, teken ook, en laat onze politici weten dat een krachtig klimaatbeleid nodig is.
Sign For My Future
Stuur onze politici een sterk signaal en vraag om nu écht werk te maken van een krachtig klimaatbeleid.