
Speelnatuur creëren
Waarom speelnatuur?
Onze natuurgebieden zijn de visitekaartjes van onze vereniging. Omdat natuurbeleving zo belangrijk is om ons draagvlak te vergroten, zetten we hier sterk op in.
Kinderen spelen steeds minder en minder buiten, toch is het heel belangrijk dat ze dat kunnen blijven doen, zowel voor hun ontwikkeling als voor het draagvlak voor natuurbehoud. Daarom wil Natuurpunt speciaal voor hen mogelijkheden bieden via o.a. speelzones en beleefpaden. Geen hele speeltuinen maar kleine en eenvoudige elementen langs het wandelpad. Goede voorbeelden zijn het Totterpad in Meerhout en het Kortebeentjespad in Den Rooy - Meerle.
Speelnatuur biedt meer ruimte aan ontwikkeling, fantasie en contact met de natuur dan een klassieke speelplaats en een opportuniteit om in eigen streek aan natuureducatie en -sensibilisering te doen. Vanaf 2022 bundelt Natuurpunt zijn aanbod voor kinderen en gezinnen onder het huismerk Snuit. Verken hier wat Snuit is en hoe je je eigen gezinswerking versterkt!
- Ga aan de slag met de inspiratiegids voor de aanleg van speelnatuur
- Blader door de catalogus van kleine elementen die kinderen stimuleren om natuur te beleven.
- Gebruik de Wilde Snuitdingen-bordjes om gezinnen uit te nodigen natuur te beleven.
Het kortebeentjespad in Den Rooy (Meerle) als goed voorbeeld
Het kortebeentjespad is een uitgestippelde wandelroute van 1,5 km in Natuurgebied Den Rooy in Meerle. Mama's en papa's volgen braaf de grote-mensen-route, maar de kinderen ontdekken het pad op hun eigen manier.
De wetenschap zegt het al lang: kinderen worden vrolijker, actiever, zijn beter geconcentreerd als ze regelmatig buiten in de wilde natuur ravotten. Daarom hebben de vrijwilligers van Natuurpunt Markvallei het “Kortebeentjespad” gecreëerd. Het is een wandelroute van 1,5 km lang die kinderen (0-12j) uitdaagt om op avontuur te gaan in het bos. De (groot)ouders worden verleid om samen met hen even terug kind te kunnen zijn. Wandelen over kronkelende paadjes en bruggetjes, voelen aan het mos, klimmen tussen omgevallen bomen, kriebeldiertjes ontdekken, springen over sloten, hutten bouwen en nog zoveel meer...
Wilde Snuitdingen bordjes
De Wilde Snuitdingen zetten kinderen aan tot natuur beleven. Het zijn kleine opdrachtjes om natuur te (durven) voelen en ervaren. Dat is vandaag niet meer zo evident als vroeger. Met de Wilde Snuitdingen-bordjes duid je speelkansen aan en geef je kinderen en hun grote mensen een zetje om iets uit te proberen. De Snuitvormgeving trekt kinderen aan en verwijst naar Snuit.be voor meer buitenpret.
>> Download het overzicht van alle Wilde Snuitdingenbordjes. Ze worden gedrukt op dibond en zijn 20 tot 25cm breed. Boorgaten zijn aangeduid.
Hoe gebruik je de Wilde Snuitdingen?
Vast in je (natuur)gebied.

- Kies minstens 5 bordjes die passen in je gebied.
- Zet ze als dat kan langs een wandellus die geschikt is voor gezinnen (hou rekening met afstand, leuke paadjes, kijkhut of uitdagingen onderweg, …).
- Probeer de bordjes zo goed mogelijk te integreren in de omgeving. Ze mogen gerust een beetje verstopt zitten, zoeken is ook leuk!
- Bevestig de bordjes op ooghoogte van kinderen.
- Kies minstens 5 bordjes die bij activiteiten passen die je regelmatig doet. Denk aan waterdiertjes scheppen, knutselen, modderbad, blote voetenpad, kriebeldiertjes, schatten verzamelen, …
- Bevestig de bordjes op stevige paaltjes of kastanjehoutjes met een scherpe punt.
- Plaats de bordjes bij activiteiten en op evenementen. Mensen zien meteen waar iets te doen is met kinderen.
>> Vraag advies en bestel via je Consulent Natuurbeleving