Image
Spotvogel - Elwin van der Kolk

Spotvogel

Icterine Warbler
Hippolais icterina
Acrocephalidae

De spotvogel is een lichtgelige zangvogel die bekend staat om zijn zeer gevarieerde, luide en snelle zang, doorspekt met imitaties van andere soorten.

Grootte
12-13 cm - spanwijdte: 21-24 cm
Gewicht
11–15 g
Levensverwachting

ca 10 jaar in het wild

Favoriete maaltijd

insecten, spinnen en bessen

Burgerlijke staat

monogaam

Status
Vrij algemeen
Woonplaats

boomtoppen en dicht gebladerte

Karakter

schuw en schichtig

Verleiding

zang en vlucht

Afkomst
Inheems

Hoe herken je de spotvogel?

  • bovenzijde bruingroen
  • onderzijde licht- tot citroengeel

De spotvogel is herkenbaar aan een grijsgroen bovenkleed en opvallende gelige onderkant, grijze poten en ver uitstekende vleugelpunten. Er is geen verschil tussen het mannetje en vrouwtje.

Spotvogel - Elwin van der Kolk
Spotvogel - Elwin van der Kolk

Het geluid van de spotvogel

De zang is snel, luid en gevarieerd met veel imitaties van andere (vogel)geluiden

Hoe leeft de spotvogel

Wat eet de spotvogel?

De spotvogel eet vooral insecten die hij soms in de vlucht vangt. In de zomer soms ook fruit en bessen. Jongen worden voornamelijk gevoed met rupsen.

Afbeelding
Spotvogel - waarnemingen.be - Rasseneur 1
waarnemingen.be - Rasseneur
Afbeelding
Spotvogel - waarnemingen.be - Rigo Verboven
waarnemingen.be - Rigo Verboven

Hoe plant de spotvogel zich voort?

De spotvogel broedt in open loofbos met rijke ondergroei en open plekken in parken en tuinen met oude bomen. Ook landbouwgebied en bosranden, met een hoge dichtheid aan hagen en  houtwallen. Struwelen en aanplanten vormen soms ook een geschikte broedplek.
Broedt vanaf begin - half mei tot juli. 1 legsel per jaar in een stevig gebouwd nest van korstmossen, stengels, twijgjes en binnenin wol en Het vrouwtje broedt de 4-6 bruingevlekte roze eieren alleen uit maar beide ouders zorgen voor de jongen. Na 12-14 dagen komen deze uit, en 13-15 dagen later kunnen de jongen vliegen. Jongen worden dan nog 2-3 weken gevoerd.

Icon
Icoon - Wist je dat

Wist je dat?

  • De spotvogel heeft een luide, snelle, langgerekte en gevarieerde zang, doorspekt met imitaties van andere soorten. Hij ‘spot’ dus a.h.w. een beetje met andere zangvogels en heeft hieraan zijn naam te danken. 
  • De Engelse naam voor spotvogel is Icterine Warbler, verwijzend naar het lichtgelige verenkleed van de vogel (icteric = geelzuchtig). De Mockingbird (letterlijk vertaald = spotvogel) heeft niets te maken met onze spotvogel en slaat op een spotlijster, een op een lijster gelijkende Noord-Amerikaanse zangvogel. Deze soort is bij velen bekend uit het  bekende nummer ‘Mockin' Bird Hill’, geschreven door George Vaughn Horton en uitgegeven in 1951.
  • De spotvogel bereikt in Vlaanderen de zuidwestgrens van zijn broedgebied. Meer zuidelijk wordt de soort vervangen door een tweelingssoort, de Orpheus spotvogel.

 

 

Waar vind je de spotvogel?

De spotvogel is een trekvogel die overwintert in Zuidelijk Afrika.[2] en is vanaf mei tot september bij ons te vinden. Vanaf eind juli, begin augustus vertrekken de eerste spotvogels al weer. Het zijn lange-afstandstrekkers.
De spotvogel houdt zich vaak op in boomtoppen en is daardoor soms moeilijk te zien. Hij zingt meestal vanaf een goed verborgen zangpost in dicht gebladerte. Weten hoe de spotvogel zingt, is essentieel om de soort te zien te krijgen.

> Bekijk deze soort op waarnemingen.be

Kom deze soort veel voor

De soort komt vrij algemeen voor

Icon
Icoon - Vogelhut

Start tijdig met het voederen van de vogels in je tuin

Vanaf de herfst zoeken vogels actief naar een voedselplek voor de winter. Door je voedertafel dan al te vullen, weten ze dat ze in de winter in jouw tuin terecht kunnen.
Wanneer het echt koud wordt, kan je vetbollen en pindaslingers aanbieden.

Hoe voeder je tuinvogels, en wie eet wat?

Icon
Icoon - Vrijwilligers - Helpende handen

Help de spotvogel

Wat kan jij doen?

 

Wat doet Natuurpunt?

 

Leer soorten herkennen en geef je waarnemingen door

Afbeelding
ObsIdentify - Shutterstock
NP

Trek met je telefoon naar buiten en identificeer soorten met de gratis app ObsIdentify: de natuurherkenner in je broekzak. Door je waarnemingen op te slaan, lever je tegelijk een belangrijke bijdrage aan het onderzoek rond soorten. Download de app hier:
 

Download voor iOS    Download voor Android