
Tijd voor natuur
Het lijkt misschien koud en nat, maar de winter is een TOP-periode om buiten te zijn! Dat bewijzen we met een lijstje van leuke winterdingen om samen met je bubbel te doen. Verzet je zinnen , laad je batterijen weer op en geniet van de natuur. Ontdek hier onze tips om van de natuur te genieten, in je eigen buurt.
1. 50 dingen die moet doen voor je 12
Heb je kinderen in huis die geëntertaind moeten worden? Surf dan snel naar onze 50 Dingen-website, waar Natuurpunt alle kinderen uitdaagt om de wilde natuur te beleven. Ga geblinddoekt door het bos, maak een fluitje van natuurlijke materialen, volg een stok in een rivier... Hoeveel challenges kan jouw kroost afvinken?
Deel je ervaring op sociale media:
Of volg het goede voorbeeld van de jonge bushcrafters in de nieuwe Facebookgroep Bushcraft@Home, deel je resultaten en inspireer anderen. Gebruik de hashtags: #natuurpunt #bushcraft #bushcraftathome.
Na de herfstvakantie verandert de Facebookgroep van naam in ‘50 Dingen’: 50 plezante, wilde, avontuurlijke, natuur-dingen die je gedaan moet hebben voor je twaalfde. Voelt iemand in je gezin zich nog lang geen 12? Dan ben je van harte welkom in onze groep.
_wdx9296.jpg

2. Voeder de vogels in je tuin
In de herfst zoeken vogels actief naar een voedselplek voor de winter. Door nu te voederen, weten ze dat ze in de winter in jouw tuin terecht kunnen. Als het erg koud wordt, kan je nu al vetbollen en pindaslingers aanbieden.
- 5 snelle tips om vogels te voederen in je tuin
- Zelf vetbollen maken
- Wie eet wat? Ontdek ieders favoriete kostje
Het Grote Vogelweekend
3. De Digitale Paddenstoelenpluk
Maak heerlijke herfstwandelingen, zoek zoveel mogelijk paddenstoelsoorten en doe mee met De Digitale Paddenstoelenpluk van Natuurpunt. Wist je dat er in Vlaanderen meer dan 4.000 verschillende soorten voorkomen?
Eet ze niet, pluk ze niet, maar fotografeer ze en identificeer ze met een speciale app, ObsIdentify (voor Apple - Android). Zo ontdek je meer over de krachtpatsers van het bos.
PS: Wil je lijstjes maken van alle dieren en planten die je tegenkwam in de buurt? Dan moet je aan de slag op waarnemingen.be, de grootste natuurdatabank van Vlaanderen.
Lees onze startersgids (of bekijk de gratis webinar Waarnemingen.be voor beginners) en begin vandaag nog aan je nieuwe hobby!
rs5434_averbode-heide-_8-lpr.jpg

4. Ga lekker wandelen of fietsen in jouw buurt
Ken jij alle natuurgebieden in jouw buurt? Geef hier je postcode in, en ontdek welke wandel en fietsroutes er op jou wachten. Download je gratis wandelplannetje, en trek eropuit. De bosanemonen, het speenkruid en vele andere voorjaarsbloeiers kleuren het bos. Hou natuurlijk wel rekening met de meest recente coronamaatregelen. Laten we er samen voor zorgen dat dat mogelijk blijft.
- Deel je ervaring op sociale media met #tijdvoornatuur
Laat buitenlessen doorgaan
Natuurpunt trekt aan de alarmbel: veel scholen zeggen hun buitenactiviteiten op omwille van corona, terwijl scholen nu net meer dan ooit uit hun kot moeten komen. Er is dan ook veel onduidelijkheid over wat er nog wel of niet mag binnen fase oranje. En dus kiezen scholen het zekere voor het onzekere. Maar virologen zoals Marc van Ranst (KU Leuven) en pedagogische experts zoals Stefan Ramaekers (KU Leuven) raden buitenlessen in deze tijden juist aan.
5. Maak je tuin klaar voor de winter
In de winter gaat de natuur in rust. Dan kan je vaak niet veel werk meer verrichten in je tuin. Bij strenge winters zorg je ervoor dat sneeuw en ijs geen vat krijgen op je bomen, planten en je vijver.
6. Volg een online cursus
Al onze cursussen en activiteiten zijn tijdelijk afgelast. Wie toch graag wil bijleren over de natuur kan de Webinars van Natuurpunt CVN herbekijken. Ook is er een aanbod aan online cursussen in ontwikkeling.
Volg een webinar over:
32101245865_592b645e4a_b.jpg

7. Spoorzoeken in het woud
Pootafdrukken in de sneeuw, een glijspoor in de modder, een braakbal die achterbleef .... niets zo spannend als spoorzoekertje spelen in het woud.
velduil_wim_dirckx.jpeg

8. Leer uilen herkennen en zien
In de wintermaanden kan je gemakkelijker uilen spotten in het bos. Bestudeer alvast hun kenmerken en trek goed voorbereid de natuur in.
zwerfvuil-wim_dirckx1.jpg

9. Ruim zwerfvuil op of ga 'ploggen'
Plogging is het combineren van joggen met het oppakken van zwerfafval. Maar onderschat het niet, want het is best een intense work-out. Door tijdens je loopsessie steeds te stoppen om afval op te rapen, doe je eigenlijk een intervaltraining. Je verbrandt daardoor sneller vet en krijgt minder verzuurde spieren. Bovendien train je ook je hamstrings en bilspieren door al dat bukken en rechtstaan.
Het doel: een betere conditie én een propere omgeving. Tijdens een uurtje ploggen verbrand je bijna 300 calorieën, met joggen alleen kom je aan 235 calorieën. Een goede work-out dus!
- Bescherm je handen
- Neem het afval mee naar huis
- Volg de meest recente coronamaatregelen op
- Respecteer de natuur
10. Maak een schitterende winterwandeling
We vroegen onze Facebookfans naar hun favoriete natuurgebieden in de winter. Dit is hun top 5. Download de wandelplannetjes en ontdek het zelf.
11. Deel de natuur
De natuur is levensnoodzakelijk en staat open voor iedereen. Maar ze is kwetsbaar. Help haar groeien zodat er genoeg is voor iedereen.
12. Luister naar de natuur
Nestel je op een gezellig plekje in je huis of in je tuin, en luister naar de natuur met een podcast.
Onze favoriet? Fwiet! Fwiet!, een podcast over vogels in de Lage Landen, gemaakt door birdnerd Begijn Le Bleu. Vogelspotters, natuurliefhebbers en leken die meer willen weten over alles wat vliegt en pluimen heeft: haal hier je hartje op.
13. 1,5 meter is beter
Natuurpunt creeert elk jaar 1m² natuur per Vlaming. 1,5m zou beter zijn! Help ons de natuur te beschermen.
14. Natuurpunt TV
Bruisend Water
Het gaat weer beter met de waterkwaliteit van beken en rivieren in Vlaanderen. In de vierdelige videoreeks ‘Bruisend Water’ gaat Joeri Cortens elke week op speurtocht, samen met een jonge reporter. De reeks kwam tot stand in samenwerking met waterzuiveraar Aquafin. Voor aflevering 1 trekt Joeri samen met Sam naar de Noordzee. In aflevering 2 gaan we naar de Stenengootbeek, met Sus. In aflevering 3 staat de Dijle op het programma. In aflevering 4 trekken we naar de haven van Zeebrugge.
> Bekijk de Bruisend Water filmjes met Joeri Cortens
Watermannen
In de vijfdelige reeks ‘Watermannen’ sturen Joeri Cortens en Frank Resseler elkaar iedere week het veld in met een uitdaging: een tot de verbeelding sprekend dier dat ze moeten proberen te spotten. Ze trekken daarvoor Vlaanderen rond, van de Maasvallei tot in de vallei van de Kleine Nete, en zelfs in het hartje van de Antwerpse haven. De reeks kwam tot stand in samenwerking met Aquafin.
15. Shoppen voor meer natuur
Ken jij de Natuurpunt Winkel al? Je vindt er alles wat een natuurliefhebber nodig om in zijn tuin en in de wereld van de natuur te genieten. Koop nu vogelvoer, nestkastjes, een verrekijker, reisgidsen of boeken om dieren en planten te herkennen. Met aankoop draag je bij aan méér natuur in Vlaanderen.
16. Veel leesplezier
Blijf op de hoogte van de natuur; abonneer je op de nieuwsbrieven van Natuurpunt
- Natuurbericht: 3x per week een vers nieuwtje uit de natuur
- Natuurpunt Nieuws: 1x per maand nieuws uit de natuur, alles over Natuurpunt en de leukste activiteiten in jouw buurt
- Natuurpunt CVN: Kom als eerste alles te weten over nieuwe cursussen en opleidingen over de natuur
- Beleids.flits: Hoe weegt Natuurpunt op het beleid in Vlaanderen
- Vogel.flits: alles over vogels
- Vlinder.flits: alles over vlinders
- ...
- bekijk alle nieuwsbrieven
Gratis e-boek met 10 tips voor meer natuur in je tuin
Hoe maak je van jouw tuin een paradijs voor dieren, planten en jezelf? Ga aan de slag met de eenvoudig toe te passen tips in deze prachtig geïllustreerde gids van 28 pagina's.