Tips voor lieveheersbeestjes en andere kevers in je tuin
Hoe krijg je meer lieveheersbeestjes en andere kevers in je tuin? Lieveheersbeestjes zijn verzot op bladluizen. Andere kevers bestuiven bloemen, ruimen afval op en vormen voedsel voor andere dieren. En ze zijn vaak verbluffend mooi.
Lieveheersbeestjes zijn bekende bladluisbestrijders. Volwassen lieveheersbeestjes eten tot drieduizend bladluizen per maand. Hoewel heel wat soorten generalist zijn, zijn sommige gespecialiseerd in een bepaalde bladluissoort. Soms staan ook schildluizen op het menu. Sommige soorten eten enkel meeldauwschimmels, zoals het Citroentweeëntwintigstippelig lieveheersbeestje.
Wat kan ik doen voor het lieveheersbeestje?
Ruim bladeren en stengels niet op, voor lieveheersbeestjes is dit de ideale beschutting tijdens de winter.
Zorg voor een gevarieerde beplanting in je tuin. Meidoorn, linde en hazelaar zijn populair bij lieveheersbeestjes.
Laat wat brandnetels staan in je tuin, lieveheersbeestjes zijn er verzot op
Bloeiende planten in je tuin bezorgen lieveheersbeestjes pollen en nectar. Nectarplanten trekken gelijk ook vlinders, bijen en andere insecten aan. Een lijst met geschikte nectarplanten vind je op de vlinderpagina.
Je kan ook een kastje voor lieveheersbeestjes installeren in je tuin, daarin kunnen ze overwinteren en schuilen. (Die zijn te koop in de Natuurpunt Winkel)
Tips voor andere kevers
Naast lieveheersbeestjes zijn er nog honderden andere keversoorten waarvoor je jouw tuin kan inrichten. Met volgende tips kom je al heel ver.
- Plant nectar- en stuifmeelrijke bloemen in de tuin. Niet alleen vlinders en bijen zijn verzot op bloemen, ook sommige kevers zoals boktorren of penseelkevers zie je in de tuin wel eens op bloemen zitten. Zij dragen ook bij aan de bestuiving van planten.
- Inheemse struiken en bomen bieden meer kansen voor alle soorten insecten.
- Zorg voor een strooisellaag. In humus (afgestorven bladeren en takjes) leveren tal van kleine diertjes. Waar mogelijk (bijv. onder een heg of struik) kan je wat bladeren laten liggen, die vanzelf vergaan.
- Geef dood hout een plaats in je tuin. Tal van keversoorten leven in dood hout. Verwerk takken en snoeiafval in de tuin, bijvoorbeeld in een takkenril of –hoop. Daarin vinden ook vogels en egels een schuilplaats.
- Gebruik geen pesticiden, die zijn nefast voor het hele insectenleven.
Hoe maak je van jouw tuin een paradijs voor dieren, planten en jezelf? Ga aan de slag met de eenvoudig toe te passen tips in deze prachtig geïllustreerde gids van 52 pagina's.