Turkse tortel
turkse_tortelduif_frvanbauwel.jpg

Turkse tortel (Streptopelia decaocto)
De Turkse tortel is een elegant, bruingrijs duifje met een zwart nekband. De soort werd pas in 1952 voor het eerst in België waargenomen.
Hoe kan je de Turkse tortel herkennen?
- klein, slank, met lange staart
- bruingrijs met zwarte halsring
- donkerrode iris contrasteert sterk met egaalgrijze kop
- in vlucht valt de witte staartzoom goed op
- grootte: 29 - 33 cm
Wat eet de Turkse tortel?
De Turkse tortel eet vooral plantaardig materiaal met een voorkeur voor granen en zaden.
Hoe klinkt de Turkse tortel?
Waar leeft de Turkse tortel?
- De Turkse tortel is een opportunist en een cultuurvolger. Ze komt dan ook vooral voor in de buurt van bebouwing. Bij graansilo’s of andere overslagplaatsen van graan (bv. in de haven, aan loskades van graanschepen) kunnen soms tot enkele honderden vogels samen zitten.
- Verspreidingskaart van de Turkse tortel
Hoe plant de Turkse tortel zich voort?
De Turkse tortel is een hoogproductieve broeder: doorgaans brengt ze drie tot zes (uitzonderlijk zelfs negen) broedsels per jaar groot. De broedtijd bedraagt 14 - 18 dagen. Het vrouwtje broedt ’s nachts en wordt in de ochtend door het mannetje afgelost voor een broedbeurt van acht uur. De jongen uit het eerste legsel zijn na een paar maand al geslachtsrijp.
Hoe krijg je de Turkse tortel te zien?
Turkse tortels vind je vaak in de buurt van kippenrennen, waar ze letterlijk een graantje komen meepikken. Ook in stadsparken (waar stadsduiven worden gevoederd) kan je gemakkelijk enkele exemplaren zien. Turkse tortels moet je niet gaan zoeken in afgelegen bossen en natuurgebieden, maar vooral in de buurt van bebouwing.
Weetjes over de Turkse tortel
- De Turkse tortel kwam oorspronkelijk voor van Klein-Azië tot in India, Zuid-China en Korea. Begin vorige eeuw werd de soort voor het eerst opgemerkt in Europa maar tot 1925 bleef de westwaartse uitbreiding van het verspreidingsgebied beperkt tot de Balkan. Nadien heeft de Turkse tortel één van de meest spectaculaire expansies in de Europese faunageschiedenis gerealiseerd waarbij in een periode van 40 jaar ongeveer 2,5 miljoen km² nieuw gebied werd ingepalmd. In heel wat landen van Centraal en Noordwest-Europa is de Turkse tortel in minder dan een halve eeuw een talrijke broedvogel geworden.
- De eerste Turkse tortels in België werd vastgesteld in 1952. In het najaar werd in Molenbeersel een exemplaar door een landbouwer gevangen en opgesloten in een kippenhok. Een tweede exemplaar werd in november bemachtigd in Elsene en na determinatie weer vrijgelaten. Het eerste broedgeval dateert van 1955 en vond plaats in Knokke.
- Een ezelsbrugje om de zang van de Turkse tortel te onderscheiden van de zang van de houtduif. De drielettergrepige koe-KOE-koe van de Turkse tortel komt overeen met Ik BEN Turk terwijl de vijflettergrepige koe-KOE-koe … koe-koe overeenkomt met Ik BEN een … houtduif.
Wat kan jij doen voor de Turkse tortel?
De Turkse tortel komt gemakkelijk naar een voederplaats, op zoek naar gemengd zaad, gebroken maïs en granen. Ze zitten liever op de grond dan op de voedertafel.