Wandelen tussen Grote Grazers
WImDirckx_galloway.jpg

Volg onze routes in de begrazingsblokken
In onze natuurgebieden helpen zo’n 1800 grote grazers mee met het beheer. Op je wandeling kan je een bonte verzameling tegenkomen van schapen, koeien, paarden en pony’s. Ook in de winter. Want de oerrassen uit onze gebieden zijn echte buitenbeesten.
Deze manier van natuurbeheer werkt alleen als we deze dieren gewoon hun gang laten gaan. Dat wil zeggen dat de dieren eigenlijk hun plan moeten trekken én dat ze mensenvreemd zijn. Mensenvreemd moeten zijn zelfs! Indien we de dieren als bezoeker zelf gaan aaien en voederen, leren de dieren op een andere manier aan voedsel geraken. De dieren zullen dan bijvoorbeeld zelf op een brute en wilde manier in de tassen van mensen gaan neuzen. Dat willen wij als bezoeker niet meemaken. Hierdoor verliezen de grote grazers ook hun kracht en werking in dit gebied en moeten zij verdwijnen.
Daarom enkele belangrijke stelregels bij het betreden van natuurgebieden met grote grazers:
- Aai de runderen niet
- Voeder de runderen niet
- Hou altijd afstand
- Doorkruis nooit een kudde
- Hou je hond aan de leiband (altijd in een natuurgebied) en hou afstand. In sommige begrazingsblokken mogen honden aangelijnd binnen, in andere totaal niet. Bekijk dus per gebied wat de toegangsregels zijn
Antwerpen
Mispeldonk in Bonheiden
In Mispeldonk heb je een mooi zicht op grote oppervlakten weiden en hooilanden. Hier verwijderde Natuurpunt al honderden meters prikkeldraad, zodat de runderen in een groter aaneengesloten gebied kunnen grazen. Vooral in het najaar en in de winter kan je hier de Galloways tegenkomen.
Oude Landen in Ekeren
De gallowayrunderen helpen hier om de sterk verruigde poldergraslanden in de vallei van de Oudelandse beek om te vormen tot bloemenrijke graslanden.
Landschap de Liereman in Oud-Turnhout
In Landschap De Liereman geniet je van de prachtige heide. In grote mate hebben we dat te danken aan konikpaarden, shetlandpony's en Kempische heideschapen.
Hobokense Polder in Hoboken
In de Hobokense Polder waan je je ver van de bewoonde wereld, wanneer je ineens oog in oog staat met een galloway.
Bospolder in Antwerpen
Wil je wandelen in de natuur in het noorden van Antwerpen? Ga op stap in De Bospolder in Ekeren. Er zijn wandelroutes door graslanden, ruigten, bos en moeras, afgewisseld met ondiepe plassen. Je vindt er wandeltochten door het allereerste Vlaamse natuurinrichtingsproject, dat voor het herstel van zeldzame planten en dieren heeft gezorgd.
Limburg
Domein Kiewit in Hasselt
Eens voorbij het veerooster kan je tijdens de wandeling of fietstocht oog in oog komen te staan met de gallowayrunderen die zorgen voor een natuurlijke begrazing van bossen en weilanden.
Smeethsof in Bocholt
In het Smeetshof loop je op de grens tussen België en Nederland. Je wandelt er langs bossen, moerassen, weilanden en beken. Uitkijkpunten, vogelkijkhutten en knuppelpaden gunnen je een unieke blik in het verrassende stukje Kempen-Broek. Het Smeetshof maakt deel uit van het Kempen-Broek, een meer dan 11.000 ha groot grensoverschrijdend netwerk van natuurgebieden. Aan Nederlandse kant loopt het gebied naadloos over in het Wijffelterbroek, dat beheerd wordt door Natuurmonumenten. Naaste buren van het Smeetshof zijn de Luysen- Sint-Maartensheide in de vallei van de Abeek in Bree. Aansluitend beheert het Limburgs Landschap het Stramproyerbroek en de Zig-Goor in Kinrooi.
Oost-Vlaanderen
Heidebos Moerbeke-Waas in Wachtebeke
Het Heidebos is ruim 100 hectare groot. De kudde halfwilde runderen terugvinden in het doolhof van bos en heide is geen makkelijke opdracht: wie zoekt die vindt, maar blijf zeker op de wandelpaden.
Opgelet: In de wintermaanden vind je geen galloways in het Heidebos.
Burreken, Brakel in Maarkedal
In het Burreken grazen exmoorpony's, de oerpony’s van Noordwest Europa.
Kalkense Meersen in Wetteren
Vlaams-Brabant
Aronst Hoek in Geetbets
Gallowayrunderen zorgen hier voor een halfopen landschap met struwelen, opgaande bomen, wilgenbroekbossen en kort gegraasde graslanden.
West-Vlaanderen
Gulke Putten, Wingene in Ruiselede
De voormalige bemeste landbouwgronden met eiderelicten en spontane struwelen worden sinds het voorjaar van 2001 het hele jaar begraasd door een kudde gallowayrunderen.
Doeveren, Loppem in Waardamme
In Doeveren zorgen gallowayrunderen voor het behoud van de overblijvende heidevegetaties met struikhei, dophei en rode dophei. In de zomer kan je er een kleine kudde aantreffen op de heide, in het najaar wordt de kudde uitgebreid om de graslanden te begrazen.