Wandelen tussen lentebloemen
daslook_-_raspaillebos_06_-_koen_steenhoudt.jpg

Samen met de lente ontwaken ook de eerste bloemen. De krokussen en de sneeuwklokjes gaven het startschot en staan al vrolijk te blinken in het bos. Vanaf nu wisselen geuren en kleuren elkaar in sneltempo af. We zetten de mooiste wandelroutes op een rij.
Welke voorjaarsbloemen vind je in het bos
- Speenkruid (feb/mei)
- Bosanemoon (maart/mei)
- Boshyacint of wilde hyacint (april)
- Slanke sleutelbloem (april)
- Daslook (april/mei)
- Nog meer voorjaarsbloeiers
Download je gratis wandelplannetjes en ga wandelen in een bos vol bloemen
Lentebloeiers in de provincie Antwerpen
Zevenbergenbos in Ranst
Het Zevenbergenbos is een prachtig, oud bos in Ranst, deel uitmakend van een complex van meer dan 100 hectare bos aan de rand van de agglomeratie Antwerpen. Al wandelend zie je in het voorjaar bosanemonen en slanke sleutelbloemen die de bosbodem bedekken.
1 wandelroute: 3,5 km
Grote Netewoud in Meerhout
In het hart van de Kempen, tussen Balen, Meerhout, Mol en Geel slingeren de Grote Nete en haar zijrivieren zich door het landschap. Kom deze bijzondere natuurgebieden zelf ontdekken via de talrijke wandelpaden en geniet van zeldzame broekbossen, unieke stuifduinen, bloemrijke graslanden en mooie heide. De vertrekpunten van de wandelingen vind je telkens bij de respectievelijke natuurgebieden.
Mechels Rivierengebied in Mechelen
In de vroege Middeleeuwen strekte het Waverwoud zich uit tussen Nete en Dijle. Het bestond uit venen, bossen en open, heideachtige stukken. Wat nu nog rest van het woud, ademt nog steeds de magie van weleer. Het bos bestaat voornamelijk uit statige eiken, slanke berken en warrige wilgen. In hun schaduw lokken lijsterbes en sporkehout vele insecten. Iets lager tooien meiklokjes, dalkruid en bosanemonen de lente met hun pracht.
Vallei van het Merkske in Hoogstraten
In de Vallei van het Merkske wandel je naast een riviertje dat slingert tussen weiden en bossen. Dit natuurgebied ligt in de provincie Antwerpen, in de regio Baarle-Hertog, Hoogstraten en Merksplas. Je volgt er de natuurlijke waterloop, en geniet van het geluid van de nachtegaal en de boomkikker op de achtergrond. In het voorjaar kleurt de bodem van de bossen geel en wit door speenkruid, dotterbloem, slanke sleutelbloem en bosanemoon.
Grote Boshoek in Hove, Boechout, Lier
Het landschapspark Grote Boshoek is een relatief ongeschonden openruimtegebied dat zich uitstrekt over de gemeentes Kontich, Hove, Boechout, Lint, Lier en Duffel. Je vindt er topnatuur waaronder een aantal oude ‘Ferrarisbossen’ met een zeldzame voorjaarsflora, relicten van beekvalleien, kleine landschapselementen, bloemrijke hooilanden vaak gevoed met kwelwater.
De Pont in Schilde
De Pont herbergt een schat aan biodiversiteit dankzij het gevarieerde landschap. Je vindt er een vijver met open water en randvegetatie, een stuk rietland, hooiweiden, pioniersbos, oud loofbos, hakhout met kwel en een groot stuk omheind half open landschap met begrazing.Bosanemoon, speenkruid en slanke sleutelbloem domineren het voorjaar, wanneer ijsvogel en waterral hier broeden.
Molenbeekvallei in Vremde
In de bossen en houtkanten bloeit een rijke voorjaarsflora met o.a. sneeuwklokjes en slanke sleutelbloemen. De oude knotwilgenrijen zijn een favoriete broedplaats voor steenuilen.
Lovenhoek in Vorselaar
In Lovenhoek vind je veel verschillende soorten dieren en planten. In de vallei van de Molenbeek en de Kleine Beek leven de beschermde vissoorten rivierdonderpad en kleine modderkruiper. De bovenloop van de Molenbeek is een zeldzaam voorbeeld van een nog sterk kronkelende beekvallei met moerasvegetaties en wilgenstruwelen. In het voorjaar schitteren bloeiende tapijten van o.m. bosanemonen en slanke sleutelbloemen. Niet geschikt voor kinderwagens of rolstoelen.
Voorjaarsbloemen in de provincie Oost-Vlaanderen
Bos 't Ename in Ename
Bos t' Ename in Oudenaarde werd in 2002 bekroond met de Vlaamse Monumentenprijs. Een absolute primeur. En een terechte prijs voor dit prachtige bos. Kom het zelf ontdekken tijdens een schitterende wandeltocht in dit beschermd landschap. Je geniet er van de gevarieerde fauna en flora van de Vlaamse Ardennen.
Burreken in Brakel
In Brakel kan je wandelen in het natuurgebied Burreken. Het Burreken is één van de meest schilderachtige plekjes in de Vlaamse Ardennen. Bloemrijke bronbossen, kabbelende beekjes, weitjes omzoomd met knotwilgen en holle wegen wisselen elkaar in een kleinschalig patroon af in het Burreken. In het voorjaar word je er overdonderd door de bloemenpracht van anemonen, daslook en hyacinten.
Everbeekse bossen in Brakel
Verspreid over Everbeek, een deelgemeente van Brakel, ligt het natuurgebied Everbeekse Bossen. De restanten van een prachtig bossencomplex tussen Brakel en Ronse herbergen een schat aan natuur. Trek je stevige stapschoenen aan en ontdek de parel van de Vlaamse Ardennen!
De Everbeekse bossen bestaan uit het Hayesbos, het Trimpontbos, het Steenbergbos en Keelenberg. Het zijn oude bossen, die gekenmerkt worden door een weelderige voorjaarsflora met tapijten van wilde hyacint en bosanemoon.
Munkbosbeekvallei in Zwalm
De Munkbosbeek kronkelt door het heuvelende landschap van de gemeenten Zwalm, Gavere, Zottegem en Oosterzele. Omgeven door akkers, bosjes en grasland vind je langs de loop van de Munkbosbeek pittoreske dorpjes zoals Dikkele, dat bekend staat als een van de mooiste dorpen van Vlaanderen. Typisch voor de regio zijn de vele bronnen omgeven door loofbos. In het voorjaar zijn die bossen erg kleurrijk door de bloei van planten zoals bosanemonen en sleutelbloemen.
Parkbos-Uilenbroek in Lierde
Een gevarieerd landschap met grote hoogteverschillen en een heuse brok bos. Dat is waar Parkbos-Uilenbroek voor staat. Ontdek de natuur in de buurt van Herzele, Lierde en Zottegem en geniet! Knoopkruid, dotterbloem, wilde peen ... je vindt het hier allemaal.
Zwalmvallei in Brakel
Op het Mijnwerkerspad, in de Zwalmvallei rond Brakel, Zottegem en Zwalm (Oost-Vlaanderen), wandel je op het oude spoorwegtracé langs rivier de Zwalm en de valleiflanken. Ondertussen geniet je van de gevarieerde fauna en flora van de Vlaamse Ardennen. De bosanemoon is een van de meest karakteristieke voorjaarsbloeiers en kan makkelijk herkend worden aan de witte bloemen en de diep ingesneden bladeren. De wilde hyacint, een prachtige voorjaarsplant, is met zijn donkerblauwe, klokvormige bloemen onmiskenbaar. De wilde hyacint kan in sommige bossen de bodem letterlijk blauw kleuren.
Lentebloemen in de provincie West-Vlaanderen
Bassegembos in Anzegem
De hooggelegen heuvelkam bepaalt het typische karakter van het landelijke Anzegem. Een mooie wandeling voert je mee over de heuvelkam langs enkele van de mooiste stukjes natuur. Je kan er genieten van prachtige vergezichten afgewisseld met verborgen plekjes zoals bos, struwelen en een holle weg. Eind april bedekt de boshyacint, een indicator van oud bos, het bos met een blauw bloementapijt.
Bronnen van het Heuvelland in Westouter
Het Heuvelland staat garant voor holle wegen, hellingbossen en kletsnatte bronbosjes. De “bergen” overstijgen het Vlaamse platteland en bieden avontuurlijke bospaadjes. De welbekende Kemmelberg is met zijn 156 m de hoogste heuveltop van Vlaanderen, de Voerstreek niet meegerekend. Je kan er genieten van verrassende vergezichten over het land van de Grote Oorlog. De vallei van de Hellebeek is een typisch leemvalleitje waar leembodems en zandleembodems naast elkaar voorkomen. Er zijn twee deelgebieden: Vijvervelden en Hille. Vijvervelden omvat een oud bos met rijke voorjaarsflora. Hille vormt een langgerekt snoer van vochtige weilanden afgewisseld met kleine bosjes.
Voorjaarsbloemen in de provincie Limburg
Nietelbroeken in Diepenbeek
Wandelen in De Nietelbroeken betovert je plotsklaps. Met stip op één in de Nietelbroeken: de zeldzame blauwgraslanden met bijzondere soorten zoals blauwe knoop, betonie en karwijselie. In mei kondigen de wilde planten in de hooilanden, zoals gevlekte orchis of de pinksterbloem, de zomer aan.
Overbroek in Gelinden
Het Overbroek is een oase waar tal van zeldzame en kalkminnende planten een toevlucht vinden. Op verscheidene plaatsen kan je mergel ontdekken. Egoven is een beemdgebied aan de bovenloop van de Herk. In Overbroek steelt in het vroege voorjaar de wilde narcis de show, even later gevolgd door de gulden sleutelbloem.
Zammelen in Zammelen
Het pittoreske dorpje Zammelen, deelgemeente van Kortessem, ligt aan de rand van het Haspengouws leemplateau en in de vallei van de kronkelende Mombeek. Een combinatie van water, leem, kalk en zand in de bodem zorgt voor een natuurgebied met afwisselende beemden, typische hooilanden, mysterieuze moerassen en broekbosjes. Voorjaarsbloeiers zoals daslook en slanke sleutelbloem tooien de bodem van het bos in de lente. In de omgeving van de poelen geurt watermunt. De ruigtes rond de Mombeek zetten de vallei door hun forse bloei de hele zomer lang in kleur.
Altenbroek in Voeren
Wanneer je in de Voerstreek om je heen kijkt, vergeet je even dat je in Vlaanderen bent. Dat is in Altenbroek niet anders. De streek trekt vooral bezoekers aan die willen genieten van rust en stilte in een nog ongeschonden golvend landschap. Altenbroek is ideaal om uren rustig te wandelen. In het afwisselende landschap kan je op zoek gaan naar dassen, everzwijnen, wijngaardslakken en zo veel meer.
Munsterbos in Bilzen
Op de grens van de arme Kempen en het vruchtbare Haspengouw ligt het Munsterbos. Wandel door de dreven en langs pittoreske kapelletjes. Bos, vijvers of grasland: je vindt het allemaal in Bilzen. Zure en lichtrijke oude eikenbossen, eiken-berkenbossen en moerasbossen. Variatie is hier troef.
Door specifiek maai- en graasbeheer zijn de vele graslanden weer bloemenrijk met pinksterbloem en echte koekoeksbloem.
Plateau van Caestert in Riemst
De Sint-Pietersberg, op de grens van Vlaanderen, Wallonië en Nederland, is bekend om pittoreske dorpjes, forten en kastelen, een bewogen geschiedenis én een uitzonderlijke natuur. Kasteel, heuvels, bossen, mergelgroeven en gangenstelsels zijn de elementen van je ontdekkingstocht van de Sint-Pietersberg, in de provincie Limburg. Het Plateau van Caestert en de Tiendeberg staan beiden bekend om hun fauna en flora die je nergens anders in Vlaanderen tegenkomt. Speciale planten zoals bergsteentijm, zonneroosje, klimopbremraap, ruige anjer, eenbes, kalkentrip, knolsteenbreek, wegdistel, soldaatje en bergnachtorchis vertoeven hier graag.
Wijngaardbos in Hoeselt
Het Wijngaardbos in Hoeselt is meer dan bos alleen. Natuurpunt beheert hier naast het eigenlijke bos ook een authentiek stuk Haspengouws landschap. Hoogstamboomgaarden, knotwilgenrijen, omhaagde weilanden, holle wegen... Je vindt het hier allemaal. Beneden aan de helling loopt een beekje, de 's-Herenelderenbeek genaamd, dat één van de bronbeken van de Demer is. In de helling bevinden zich een aantal bronnen die deze beek voeden. In de lente bloeit hier de slanke sleutelbloem.
Bosbeekvallei in Opglabbeek en Maaseik
De Vallei van de Bosbeek is een typische beekvallei van het Kempens Plateau, die haar brongebied heeft in As en stroomafwaarts de grens vormt met Opglabbeek. Een smalle strook naast de Bosbeek bestaat uit zeer natte elzenbroekbossen die een belangrijke taak hebben in de waterhuishouding. Hier is ook veel kweldruk, dit zorgt voor vegetatie zoals de waterviolier, het paarbladig goudveil en het moerasviooltje. Ook het veelvuldig voorkomen van de dotterbloem, de slangenwortel en de gele lis zorgt ervoor dat het in het voorjaar zeker de moeite is om aan een begeleidende wandeling te doen.
Bosbloemen in de provincie Vlaams-Brabant en Brussel HG
Hagelandse vallei in Holsbeek
Ontdek de Hagelandse vallei, bekend als de rijkste en ecologisch sterkst gevarieerde vallei van de hele regio met het Dunbergbroek en het Kloosterbroek als kerngebieden. Uit de voet van de omringende Hagelandse heuvels stroomt zeer zuiver kwelwater, waardoor grote delen van de Winge- en Motte-vallei nog steeds zeer nat zijn. Vooral in het voorjaar is dit gebied prachtig met uitgestrekte tapijten bosanemoon!
Heibos in Linter
Het Heibos is een overblijfsel van de uitgestrekte Middeleeuwse bossen in het Hageland. In het gebied wandel je tussen oude beuken en zomereiken. In het vroege voorjaar vult een witte gloed de bosbodem, wanneer bosanemonen en lelietjes-van-dalen ontluiken.
Kastanjebos in Herent
In het voorjaar bedekt een uitbundig bloementapijt het Kastanjebos. Bosanemonen kleuren het bos, bijgestaan door eenbes, slanke sleutelbloem en gevlekte aronskelk. Enkele weken later verspreidt de daslook een sterke uiengeur. Wandelen doe je er natuurlijk het hele jaar, want elk seizoen heeft iets te bieden. Het Kastanjebos maakt deel uit van De Groene Vallei, een oase van rust tussen de steden Leuven, Brussel en Mechelen.
Molenbeekvallei in Herent
Op de grens van Herent en Kortenberg ontwikkelt zich langs de Molenbeek een rijke strook natuur in een landschap van graslanden, bossen en open water. Je vindt er bijzondere soorten, zoals de zeldzame moerasvaren, de ijsvogel en de weidebeekjuffer. De wandeling leidt al snel naar een hooiland waar in het voorjaar en in de zomer naast gele lis en kattenstaart ook dotterbloemen, pinksterbloemen, koekoeksbloemen en andere kleurrijke bloemen pronken.
Raspaillebos in Galmaarden
Op de flanken van de Bosberg, geprangd tussen de valleien van de Dender en de Mark, ligt het Raspaillebos. Het landschap combineert de steile trekken van de Vlaamse Ardennen met de zachte glooiingen van het Pajottenland. De talrijke paden, soms slingerend tussen dichte bossen of in brede, bloemenrijke dreven, dan weer in het open landschap, nodigen je het hele jaar door uit om te genieten van de kleurrijke bosomgeving. Vanaf het vroege voorjaar tot in de late lente kleurt het bos geel, wit en paars met wilde narcis, bosanemoon, maagdenpalm, boshyacint en daslook.
Marselaer in Londerzeel
Het landschap wordt hier gekarakteriseerd door kasteeldomeinen. Het natuurgebied behoort tot het grote domein van Winterpoel, rondom het intussen afgebroken Kasteel van Marselaer.
De plantengroei van het essenbos wordt gekenmerkt door een interessante voorjaarsflora met o.a. bosanemoon, slanke sleutelbloem en muskuskruid.
Bos van Aa in Zemst
Het Bos van Aa is een echte kom in de vallei van de Laarbeek. Deze kom loopt regelmatig onder water zodat het Kollintenbos een heel natte plek kan zijn. Op sommige plekken komt het grondwater in de winter bovengronds, dat hebben sommige planten en dieren graag. In het warmere seizoen zijn meer dan twintig libellensoorten aanwezig en de lijst met planten en vogels blijft maar uitbreiden. Soorten als waterviolier, echte koekoeksbloem, houtsnip, ree, wespendief en ijsvogel vind je hier allemaal.
Silsombos in Erps-Kwerps
Het Silsombos, dat zich uitstrekt over Kortenberg en Kampenhout, is een paradijs voor natuurliefhebbers die houden van een stevige wandeling. Als hart van de vallei rond de Weesbeek, is het Silsombos is een mysterieuze plek waar legendes en natuur met elkaar verstrengeld zijn. De Zwarte Madam, een Onze-Lieve-Vrouwbeeld, speelt daarin de hoofdrol.Zo bijzonder en uniek de drassige graslanden zijn, zo indrukwekkend zijn ook de broekbossen. Vroeg in het voorjaar kan je er biodiverse schatten bewonderen. Eenbes, speenkruid, bosanemoon en slanke sleutelbloem kondigen elk jaar een nieuwe lente aan.
Zobbroekbeekvallei in Dilbeek
Vlezenbeek bevindt zich tussen Anderlecht (Brussel) en Gaasbeek en is de 'groene toegangspoort van het Pajottenland'. Het landschap biedt hier prachtige vergezichten met glooiende heuvels, oude hoogstamboomgaarden en de stad Brussel. De natte percelen zijn doorsneden door kwelzones. Het opstuwend grondwater zorgt voor een rijke flora met dotterbloemen, slanke sleutelbloem, moerasspirea,... .