Aanbod Week van het Bos 2021

Aanbod voor de Week van het Bos - oktober 2021

Het aanbod voor De Week van het Bos 2021 focust op de maand oktober 2021 in de onthaalpoort Jezus Eik & Groenendaal, gelegen in het prachtige Zoniënwoud

Ravotten in het bos, en bijzonder veel leren. Dat kan! Opnieuw maken we van het bos jullie klaslokaal, maar dan één waar je mag rondlopen, springen, sluipen, voelen...Leef je helemaal uit in het bos, en ontdek hoe het bos leeft.

Onze natuurgidsen staan dit jaar weer trouw op post met een nieuw aanbod van natuureducatieve leerpaden met als klemtoon 'natuurbeleving'. Ze werkten 3 nieuwe programma's verder uit: "Waar is mama Beer?" voor de allerkleinsten (kleuters), "Dieren: wonderlijke wezens!" voor de eerste en tweede graad lager onderwijs, en "Mysterieus leven van bomen" voor de derde graad lager onderwijs.

Ook het leerpad "Luistervinken" voor de derde graad lager onderwijs dat we lanceerden in de Week Van het Bos 2020, blijft trouw aan bod komen in de editie van 2021. 

In de vorige editie van de Week Van Het Bos beleefden de kleuters en lagere schoolkinderen enorm veel plezier in de fantasierijke werelden van de leerpaden 'Hatsikidee' en 'Ravotten met de boselfjes' of genoten ze van de muzikale wereld in de natuur bij het leerpad 'Muziek in de natuur'. Het succes van deze leerpaden bieden we graag opnieuw aan in deze editie. 

Onze gidsenploeg is fier op het aanbod van de editie van de Week Van Het Bos 2021. Ze werkten geheel vrijwillig het aanbod kwalitatief verder uit en kijken er naar uit om jullie te verwelkomen!  Kom jij er samen met je groep van proeven?

In de Week Van Het Bos in de maand oktober 2021 presenteren we je dan ook graag volgende leerpaden. Voor een gedetailleerde overzicht, zie onderstaand aanbod:

Aanbod voor kleuters

Waar is mama beer?

(Natuurbelevingspad voor de allerkleinste kleuters, onthaalklas, 1ste en 2de kleuterklas)

Klein Beertje vindt zijn mama niet meer. Wat erg! Samen gaan we op zoek naar Mama Beer. Misschien kunnen de bosdieren ons hierbij helpen?    Ruik, voel, luister, proef en zie... hoe Klein Beertje zijn mama terugvindt. Met allerlei spelletjes en opdrachten verkennen we het bos met al onze zintuigen.

Hatsikidee! (2de en 3de kleuterklas)

Hup, hup, hopla,... Met kleine spelletjes en opdrachten verkennen we het bos en de bosdieren met al onze zintuigen: ruik, voel, luister, proef en zie hoe alles leeft in het Zoniënwoud. Open de oogjes en de oren. De snaveltjes vallen vanzelf open!

Aanbod voor kleuters en lager onderwijs

Ravotten met de Boselfjes (3de kleuterklas, 1ste, 2de en 3de leerjaar) 

Een boselfje gaat samen met de kinderen op bezoek bij haar broertjes en zusjes. Elk elfje is wel gek van iets anders uit het bos: bomen en planten, kriebelbeestjes, paddenstoelen, zoogdieren, vogels. We lopen van boom tot boom en voeren samen met deze bijzondere bosbewoners verschillende opdrachten uit.

Er zit muziek in de natuur (3de kleuterklas en 1ste leerjaar)

Ontdek samen met de kinderen hoe Eekhoorn erin slaagt
een groot bosorkest te maken! Het verhaal van eekhoorn wordt verteld met behulp van prachtig geïllustreerde prenten. Tijdens het verhaal komt eekhoorn héél wat andere dieren in het bos tegen. Elk dier heeft zijn eigen uniek geluid en al gauw weet eekhoorn heel het bos te overtuigen tot het vormen van één groot bosorkest.


Aanbod voor lager onderwijs

Dieren: wonderlijke wezens! (1ste leerjaar, 2de leerjaar, 3de leerjaar en 4de leerjaar)

Dieren hebben hun goed ontwikkelde zintuigen nodig om te overleven.Ook bij de mens blijven de zintuigen belangrijk en maken ons leven aangenamer. We gaan samen ontdekken hoe de dieren in het bos leven. Met kleine opdrachten en spelletjes nemen de kinderen de rol van de dieren over. Zouden zij ook even goed overleven?

Mysterieuze leven van bomen (5de en 6de leerjaar lager onderwijs)

Een spannende tocht met allerlei verhalen en geheime opdrachten. Bomen maken heel wat mee en via hun wortels geven ze belangrijke informatie aan elkaar door. Wist je dat ze elkaar zelfs waarschuwen als er iemand aan hun blaadjes knabbelt? Ontdek de geheime bomentaal en nog veel meer over het geheime leven van de bomen.

Luistervinken (5de en 6de leerjaar)

In deze workshop gaan we op zoek naar geluiden in het bos. We leren LUISTEREN naar de omgeving. Bijen, vogels, insecten, bomen, wind, regen, mensen en zelfs planten maken geluiden. Met een luisterend oor, interpreteren we de klanken in het Zoniënwoud. Op het einde volgt een mini concert van de klanken die we verzameld hebben.

Roofvogels en Braakballen (3de leerjaar, 4de leerjaar, 5de leerjaar en 6de leerjaar)

In het atelier ‘roofvogels en braakballen’ leren de kinderen meer over de levensstijl van roofvogels en hoe zij hun maaltijd verorberen. Door het uitpluizen van braakballen leren zij zelf ontdekken wat deze bijzondere roofvogelsoort zoal graag eet. 

(Deze activiteit vindt plaats binnen.)

 

Praktisch Week van het Bos oktober 2021

Praktische gegevens?

Startplaats ‘Onthaalpoort Jezus Eik’ GC de Bosuil (Jezus-Eik), Witherendreef 1, 3090 Overijse

Startplaats ‘Onthaalpoort Groenendaal’ Bosmuseum Jan van Ruusbroec, Duboislaan 2, 1560 Hoeilaart

Duur: maximum 2uur

Wanneer: heel de maand oktober 2021, bij voorkeur tussen 9u30-11u30 in GC De Bosuil om overbodige drukte te vermijden. In Groenendaal starten we graag ten laatste 10u in de voormiddag of 13u in de namiddag. 

 Ook buiten de Week van het Bos kunnen natuurateliers georganiseerd/begeleid worden.

Inschrijven: van juni tot midden september 2021 via het reservatieformulier onder de rubriek 'contact en reservatie'.

Voor bijkomende info: graag mailen naar natuurateliersgroenendaal@natuurpunt.be

Kostprijs: 

€ 50 per gids voor scholen binnen de Provincie Vlaams-Brabant

Voor niet scholen-groepen rekenen we 90 euro aan. 

Voor scholen buiten de provincie Vlaams-Brabant bedraagt de kostprijs 90 euro. 

Vermeld bij inschrijven: locatie Bosuil of Bosmuseum, naam, adres en telefoon van school, naam en gsm aanvrager, gekozen leerpad, klas en aantal leerlingen per klas en lunchwensen.

Lunch in GC de Bosuil (Jezus-Eik): je eigen boterhammen kan je opeten in het GC. Breng ook je eigen drankje mee.

Lunch in het Bosmuseum (Groenendaal): je eigen boterhammen kan je opeten in de refter van het Bosmuseum. Breng ook je eigen drankje mee.

 

Extra mededeling omtrent corona:

Wij volgen de situatie omtrent de maatregelen van corona op en briefen onze gidsen naargelang de communicatietoestand bij de overheid evolueert zodat jullie bezoek veilig en aangenaam kan verlopen. 

Klassiek aanbod voor klassen en groepen

Naast het specifiek aanbod in het kader van de Week van het Bos is er ook nog steeds het klassieke aanbod aan natuurateliers waar je voor een klas of groep uit kunt kiezen. Kijk daarvoor onder het luikje 'Aanbod voor klassen/groepen'

Meer informatie Week van het Bos

Wil je meer informatie over de Week van het Bos, dan kan je terecht op de website van de Week van het Bos op: www.weekvanhetbos.be. Daar vind je lespakketten en inspirerende filmpjes van BOS+ en het Agentschap voor Natuur en Bos.

TOP