
Wegwijs in natuurbeleid
Om natuur hoog op de politieke agenda te krijgen, gaan we in dialoog met beleidsmakers op alle niveaus. Wil je weten hoe jij daaraan kan bijdragen? Je ontdekt het in onze opleidingen!
Cursus beleidsverkenner
Goesting om aan de slag te gaan met beleid? Eindelijk, een cursus die je op weg helpt!
Beleidswerk voor Natuurpunt: da's je vastbijten in een thema, je stem laten horen in adviesraden, dossiers verslinden, slim onderhandelen, netwerken a volonté, lobbyen en communiceren (of juist niet). Dat is je ogen en oren open houden en actie ondernemen waar nodig.
Maar hoe begin je daaraan? Hoe zet je natuur op de politieke agenda? En bij wie kan je terecht met vragen? Het komt allemaal aan bod in deze allereerste opleiding tot 'beleidsverkenner'.
De verschillende lessen hebben vooral als doel je wegwijs te maken in het complexe beleidsdoolhof. Niet om je te overrompelen met moeilijke termen of een specifiek politiek dossier volledig uit te spitten. Tijdens de ontmoetingsmomenten kan je uitwisselen met Natuurpunters van andere afdelingen.
Praktisch
- Voor nieuwe en ervaren beleidsvrijwilligers
- De cursus combineert live ontmoetingsmomenten en online lessen op een leerplatform
- Gratis voor Natuurpunters
Vraag deze opleiding aan
Wat met jacht in natuurgebieden?
Zit je met vragen over jacht in jouw natuurgebied? Dan is deze opleiding iets voor jou.
Wie is aansprakelijk bij wildschade? Moeten we overeenkomsten afsluiten met jagers? Heeft Natuurpunt een standpunt over jacht in natuurgebieden? Tijdens een uurtje schetsen we de basisregels van aansprakelijkheid, wildbeheerovereenkomsten, jachtplannen, handhaving en verzekeringen. We lichten ook kort de resultaten van de grote wilde dieren enquête toe en welke acties daaruit volgen. Je krijgt de kans om jouw vragen te stellen.
Praktisch
- De workshop duurt 2 uur
- Minimum 10 deelnemers
Vraag deze opleiding aan
Natura 2000: Wat doen we ermee?
Ligt onze afdeling in Natura 2000? Wat zijn de voor- en nadelen van dit Europese natuurnetwerk? Welke impact heeft dit Europese beleid op ons beheerplan, onze manier van monitoren, onze financiering enzovoort? Terwijl ze in Brussel rustig verder discussiëren, is het dringend tijd voor actie. Wat gaan we dit en volgend jaar concreet (kunnen) doen?
In een interactieve les zoomen we in op wat er op Europees en Vlaams niveau allemaal bekokstoofd is de laatste 10 jaar en waar we de komende jaren op het terrein rekening mee moeten houden.
Praktisch: Deze workshop duurt 2 uur
Vraag deze opleiding aan
Wil je een opleiding organiseren of ben je op zoek naar meer info? Neem contact op met Klara Debie via vrijwilligersopleidingen@natuurpunt.be