
Wetlands4Cities
Steun onze actie voor natuur, klimaat en mensen
Waterrijke gebieden, ook wel wetlands genoemd, behoren tot meest waardevolle ecosystemen in Europa. Het zijn hotspots van de biodiversiteit waar duizenden bijzondere planten- en diersoorten zich thuis voelen. Wetlands zijn niet alleen voor onze natuur van levensbelang, ook voor het klimaat (en dus voor ons). Ze bieden immers tal van kansen om de klimaatverandering aan te pakken: van bescherming tegen overstromingen en waterschaarste tot koolstofopslag en groene airco in oververhitte stedelijke gebieden. En natuurlijk kan je in wetlands ook heerlijk wandelen of fietsen, ontspannen en van de natuur en de rust genieten.
Je zou toch denken dat we zulke groen-blauwe schatkamers moeten koesteren en behouden? In het verleden keek de mens helaas anders tegen deze waterrijke gebieden aan. Een recente studie van het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek heeft aangetoond dat Vlaanderen liefst 75% van zijn wetlands verloor in de afgelopen 50-60 jaar. Is daarmee de kans voor een natuur- en waterrijke toekomst in Vlaanderen verkeken? Helemaal niet!
Met Natuurpunt hebben we de voorbije decennia heel wat water- en veenrijke gebieden kunnen beschermen en herstellen in Vlaanderen. Denk maar aan onze top wetlands zoals de Blankaart, de Uitkerkse Polder, de Kalkense Meersen, het Turnhouts Vennengebied, de Vallei van Zwarte Beek en de Demerbroeken. En ook dichter bij onze steden vind je onze wetlands, denk maar aan het Mechels Broek, de Oude Landen, de Doode Bemde en De Maten.
De droogte en bokkesprongen die ons klimaat de voorbije jaren heeft gemaakt, hebben echter bewezen dat we een tandje moeten bijsteken om een klimaatbestendig Vlaanderen te realiseren waar ruimte is voor natuur en biodiversiteit en het aangenaam leven is. Daarom lanceert Natuurpunt de actie ‘Wetlands4Cities’ en daarbij hebben we jouw steun nodig!
Ecover Fertilise the Future Fonds: Steun Wetlands4Cities op social media
- reageer op dit bericht met #Wetlands4Cities
- deel dit bericht met #Wetlands4Cities
- of post zelf een bericht #Wetlands4Cities en @Ecover Bekijk onze video op www.ecover.com/be-nl/fertilise-the-future/de-finalisten/. Wetlands zijn the next big thing in de strijd tegen de opwarming van het klimaat. En we kunnen ze zomaar in jouw buurt realiseren!
Met ‘Wetlands4Cities’ willen we op een aantal plaatsen in Vlaanderen een extra impuls geven aan waterrijke gebieden in verstedelijkte gebieden. Dat gaan we doen door het herstellen en inrichten van bestaande en nieuwe wetlands. Om dat te realiseren, maken we kans op een aanzienlijke financiële bijdrage vanuit het ‘Fertilise the Future’ fonds van Ecover.
- Wil je in een notendop weten wat ons project ‘Wetlands4Cities’ inhoudt? Bekijk dan zeker dit filmpje.
- Uitgebreide informatie over wat Natuurpunt zoal doet voor voldoende water van goede kwaliteit in Vlaanderen vind je in het Beleidsdossier Water | Natuurpunt.
- Wil kennismaken met een stedelijk wetland? Kom eens kijken in Mechels Rivierengebied: Mechels Broek - Barebeekvallei - Mispeldonk | Natuurpunt).
Waarom zijn stedelijke wetlands zo belangrijk voor Vlaanderen?
Hotspots van biodiversiteit
Waterrijke gebieden zijn ware schatkamers van de natuur. Zo komt ongeveer 40% van alle diersoorten op aarde voor in wetlands. Vlaanderen vormt hierop geen uitzondering. Heel wat bijzondere en opvallende planten- en diersoorten zijn gebonden aan onze water- en veenrijke gebieden. Denken we aan roerdomp, ijsvogel, porseleinhoen, klokjesgentiaan, zwanenbloem, brede orchis, moerassprinkhaan en recent bever en zelfs otter. Door de sterke achteruitgang van onze wetlands, zijn deze soorten bijgevolg zeldzaam geworden.
Blauwe schatkamers voor de mens
Amper 2,5% van al het water op aarde is zoet en in Vlaanderen helaas nog steeds van bedenkelijke kwaliteit. Wetlands zijn blauw-groene sponzen die cruciale diensten leveren voor onszelf: van bescherming tegen plotse overstromingen en verbetering van onze waterkwaliteit tot het vasthouden van water om waterschaarste te voorkomen en op langere termijn voldoende drinkwater te voorzien.
Meest efficiënte ecosysteem voor koolstofopslag
Wetlands, zoals moerassen en veengebieden, vertegenwoordigen amper 3% van de landoppervlakte op aarde en toch bevatten ze zowat 30% van alle opgeslagen koolstof ter wereld! Hiermee zijn ze de meest effectieve ecosystemen voor de opslag van CO2 en dus een cruciaal onderdeel van onze strijd tegen klimaatopwarming. Ook de (stedelijke) wetlands in Vlaanderen bevatten heel wat opgeslagen koolstof die we niet in de atmosfeer willen kwijtraken door vernieling en verdroging van deze gebieden. Daarnaast kunnen ze ook heel wat extra CO2 opslaan mits ze terug hersteld worden.
Groene airco
Door de opwarming van ons klimaat zal de temperatuur in onze steden en hun onmiddellijke omgeving aanzienlijk gaan stijgen, met vooral tijdens hittegolven (die steeds frequenter zullen voorkomen) uitschieters van extreme temperaturen. De voorbije 2 jaren hebben we hiervan reeds een voorsmaakje gekregen met dagtemperaturen van meer dan 35 graden. Natte, waterrijke gebieden hebben een zeer belangrijk verkoelend effect op hun omgeving. Ze fungeren als het ware als groene airco om extreme temperaturen in stedelijke omgevingen te dempen.
Natuur en avontuur dichtbij huis
Stedelijke wetlands vormen een ideaal natuurgebied om te wandelen, te fietsen, te ontspannen en te genieten van natuur en rust. Het zijn uitgelezen plekken om kennis te maken met de bijzondere planten en dieren die deze waterrijke gebieden als hun thuis beschouwen. Je kan er met de kinderen op avontuur gaan of verrast worden door prachtige landschappen en vergezichten. En dat allemaal vlakbij huis!
Essentieel voor een duurzame toekomst van leefbare steden
In een maatschappij die steeds meer van ons vergt op vele vlakken, zijn stedelijke wetlands een oase van rust. Niet alleen goed voor je gezondheid of conditie tijdens een stevige wandeling, fietstocht of beheerdag. Je kan je er ook mentaal helermaal opladen om nieuwe uitdagingen aan te gaan. En ze bieden tal van voordelen in je eigen leefomgeving zoals je hierboven kan lezen. Stedelijke wetlands zijn dus een essentieel onderdeel voor een leefbare stad en Vlaanderen voor de toekomst.
wetlands_Ooievaar_KevinFeytons.jpg

Wat gaan we doen met Wetlands4Cities?
‘Wetlands4Cities’ is een ambitieus project waarmee Natuurpunt de komende jaren volop de kaart wil trekken van meer en betere waterrijke gebieden nabij steden in Vlaanderen. Wat mag je de komende jaren verwachten van Natuurpunt in kader van het project zoals verwachten?
- Op minstens 5 plaatsen in Vlaanderen willen we bestaande of nieuwe waterrijke gebieden nabij een stedelijke omgeving verbeteren, herstellen en/of inrichten als hotspots voor biodiversiteit en natuurlijke klimaatbuffers.
- We willen je uitnodigen om deze ‘urban wetlands’ en de grote verscheidenheid aan bijzondere planten en dieren die zich er thuis voelen op een verbluffende en onverwachte manier te (her)ontdekken.
- We gaan een belangrijke bijdrage leveren in de strijd tegen klimaatverandering in Vlaanderen op een nieuwe, natuurlijke en slimme manier dankzij de verbetering en herstel van wetlands.
- Graag nodigen we je uit om ook jouw steentje bij te dragen aan de strijd tegen de klimaatverandering door deel te nemen aan een nieuw Curieuze Neuzen in de Tuin project dat georganiseerd wordt door de Universiteit Antwerpen.
- We willen een duidelijk signaal geven dat we samen kunnen werken aan een aangename leefomgeving met aandacht voor natuur, biodiversiteit en klimaat.
- Dankzij het project willen we waterrijke natuurgebieden, en urban wetlands in het bijzonder, ook buiten Vlaanderen promoten als een krachtig instrument ten behoeve van het natuur, klimaat en de mensen!
We hebben jouw hulp nodig!
- Om onze waterrijke gebieden en stedelijke wetlands te herstellen en te ontwikkelen tot topgebieden voor de natuur en biodiversiteit in Vlaanderen.
- Om uitzonderlijke gebieden te realiseren waar je kan genieten, wandelen en fietsen, de natuur ontdekken en een glimp opvangen van bijzondere planten en dieren.
- Om ons te helpen bij het aanpakken van de enorme gevolgen van de klimaatverandering op natuur en biodiversiteit, ons welzijn en het leveren van ecosysteemdiensten zoals bescherming van drinkwater, tegengaan van overstroming en milderen van hittestress.
- Om mee te werken aan een gloednieuw Curieuze Neuzen in de Tuin project over droogte en hitte
Wetlands_KevinFeytons.jpg

Natuurlijke klimaatbuffers, een aantrekkelijk en noodzakelijk alternatief
Natuurlijke klimaatbuffers zijn integrale, multifunctionele gebiedsprojecten: ze koppelen natuurkwaliteit en ontwikkeling aan andere functies en behoeften in de omgeving zoals waterveiligheid, drinkwatervoorziening, recreatie en landbouw. Natuurlijke klimaatbuffers dragen bij aan:
- voorkomen van wateroverlast
- vasthouden van water: minder last van droogte; helpen tegen zomerse ‘hittestress’
- verbeteren van de zoetwaterkwaliteit
- versterken van toerisme en omgevingswaarde
- leefruimte voor plant en dier en biodiversiteitsherstel
- klimaatmitigatie: reductie van broeikaskassen
- verbetering van landschapskwaliteit
Deze aanpak wordt ook wel ‘natuurgebaseerde oplossingen’ genoemd om problemen die optreden ten gevolge van de klimaatveranderingen aan te pakken. Ze vormen een essentieel onderdeel van de Europese Green Deal en de nieuwe Europese Biodiversiteitsstrategie.