
Wilgen
Wilgenwijs worden
Wilgen domineren het Vlaamse landschap. Het zijn lichtminnende, snelgroeiende pionierbomen die gevonden worden op de grens tussen land en water. Eén groep heeft zich gespecialiseerd in overstromingszones langsheen rivieren; andere komen voor op voedselarmere, meestal vochtige standplaatsen. Er zijn zowel boomvormende als struikvormende wilgensoorten.
Omdat wilgen zo variabel zijn in de seizoenen – beharing, knoppen, katjes, bladvorming – is observatie doorheen het hele jaar aanbevolen om vertrouwd te raken met de vele soorten en -hybriden.
Om wilgenliefhebbers te ondersteunen, werd een Wilgenzoeker opgesteld. Deze sleutel is een handige ondersteuning voor elke beginnende of gevorderde salicofiel.
Daarnaast kan je de Wilgensleutel van Arnout Zwaenepoel gebruiken. Deze behandelt alle in het wild voorkomende en verwilderde wilgen (inclusief ondersoorten, kruisingen en cultuurvariëteiten) in Vlaanderen en Nederland en is rijk geïllustreerd.
Vragen over wilgen kan je richten aan Wilgen@natuurpunt.be
_img9067salix_alba_3_sonja_de_neve.jpg

Schietwilg (knotwilg)
Eén van de meest typische wilgen is ongetwijfeld de Schietwilg - Salix alba – in de volksmond ook wel knotwilg genoemd, één van de boomvormende wilgensoorten. Salix alba verdient zijn Nederlandse naam: tot 20 meter hoog kan hij groeien, als hij die kans krijgt. In tegenstelling tot de “breedbladige” wilgen, waaronder bv. Boswilg (Salix caprea), hoort de Schietwilg bij de “smalbladige” wilgen.
Typisch voor Schietwilg zijn de lancetvormige, fijn-getande bladeren die zowel aan de onderkant als de bovenkant “aanliggend behaard” blijven. De bladlengte bedraagt 5 tot 9 cm. De bladbreedte beperkt zich tot 1,5 cm, een belangrijk onderscheid met een kruising van Schietwilg (Salix alba) met Kraakwilg (Salix fragilis) = Salix x rubens var. caerulea. Deze heeft, zoals de naam aangeeft, een eerder blauw-groen aspect. Bovendien zijn de eveneens lancetvormige bladeren van caerulea gemiddeld breder dan 1,5 cm. In de Londense regio werd Schietwilg verdrongen door Salix x rubens var. caerulea die gekend was voor de cricket bats. Ook om esthetische redenen vindt er bij knotwilgen een selectie plaats: er wordt gekozen voor Salix x rubens var. caerulea omwille van de mooie bredere bladeren. De cultuurvariëteit Liempde van Schietwilg (Salix alba cv. “Liempde”) geniet vaak voorkeur omwille van het typische zilverachtige aspect.
Schietwilg leren onderscheiden van Salix x rubens var. caerulea, niet alleen op het niveau van het blad of de kleur, maar ook wat habitus (silhouet) betreft, is een eerste eenvoudige stap in het op naam brengen van wilgen.