Zeearend
zeearend_wimdirckx.jpg

Zeearend (Haliaeetus albicilla)
De zeearend is de grootste Europese arend, en hoewel hij hier niet broedt of overwintert, kan je hem toch jaarlijks waarnemen.
Hoe kan je de zeearend herkennen?
- Een totale lengte van 70 tot 92 cm
- Een enorme vleugelspanwijdte van 200 tot 250 cm
- Volwassen vogels hebben een bruin verenkleed, met een lichtere hals en kop en een grote gele snavel. Ze hebben een witte staart en lange, ‘gevingerde’ vleugels. Onvolwassen vogels hebben nog geen lichte kop of witte staart. Na 4 à 5 jaar krijgen de vogels hun volwassen verenkleed.
Hoe klinkt de zeearend?
Wat eet de zeearend?
De favoriete jachtgronden van de zeearend zijn, anders dan zijn naam doet vermoeden, grote zoetwatergebieden. Hier jaagt hij vanaf een zitplaats of vanuit de lucht. Meerkoeten, eenden en vissen staan op zijn menu. Maar hij kan ook prooien, zoals konijnen en jonge nestvogels, vangen. Ze zijn niet erg kieskeurig en ze eten ook aas en voedsel dat ze roven van andere vogels.
Waar leeft de zeearend?
- Open water met een rijk voedselaanbod is belangrijk voor de zeearend. Vroeger kwam deze roofvogel in heel Europa voor, maar mede door de mens, was hij een zeldzaamheid geworden. Toch is hij aan een ware comeback bezig. Hij leeft voornamelijk in Noord-Europa, in de Noorse Fjorden, het noorden van Zweden, Finland en Rusland. Maar sinds 2006 broedt hij ook in Nederland. In 2013 waren hier al 7 bezette territoria. En jaarlijks kan je hem waarnemen in België, waar hij soms meerdere dagen of weken verblijft om te rusten en te foerageren. Het gaat hierbij meestal om jonge vogels.
- Verspreidingskaart voor de zeearend
Hoe plant de zeearend zich voort?
Zeearenden zijn monogaam. Een vogel gaat pas na de dood van de partner op zoek naar een andere partner. Vaak gebruiken zeearenden verschillende jaren na elkaar hetzelfde nest, hierdoor kan het soms erg groot en zwaar worden. Deze nesten bevinden zich in hoge bomen, nabij moerasgebieden, of op een steile rotswand, langs de kust. Er worden 1 tot 3 eieren gelegd, die op ongeveer 38 dagen worden uitgebroed. Nadien blijven de jonge vogels nog zo’n 80 tot 90 dagen in het nest. Nadat de jongen uitvliegen, worden ze nog voor een korte tijd bijgestaan door de ouders.
Hoe krijg je de zeearend te zien?
Jaarlijks worden er verschillende waarnemingen gedaan van zeearenden in België, vooral in het winterhalfjaar. Ze stoppen hier om te rusten of om op zoek te gaan naar eten. Je kan ze dus het best waarnemen in de buurt van waterrijke gebieden of moerassen met veel vogels.
Weetjes over de zeearend
- In het wild kan een zeearend tot 20 jaar oud worden, in gevangenschap is dit 40 jaar.
- Vanwege de grote spanwijdte (het dubbele van een buizerd) en zijn rechthoekig aandoende vleugels wordt de zeearend ook wel de ‘vliegende deur’ genoemd.
Meer weten
De vliegende deur, wetenswaardigheden over de Zeearend | |
![]() | |
Wetenswaardigheden over de Zeearend in Nederland en Europa. |