Zwarte ooievaar
zwarte_ooievaar_saxifraga-piet_munsterman.jpg

De zwarte ooievaar (Ciconia nigra)
De zwarte ooievaar lijkt qua bouw op de witte ooievaar maar kop, nek en vleugels zijn zwart met een sterke metaalglans. Snavel en poten zijn rood. De soort meet 122 cm en onze Europese broedvogels trekken weg om te overwinteren, soms tot in Zuid-Afrika. In ons land broedt hij enkel in de Ardennen.
De zwarte ooievaar is, in tegenstelling tot de witte ooievaar, een schuwe vogel die zich buiten de trek zelden buiten het bos of het moeras laat zien. Ook kleppert hij maar zelden met zijn snavel.
Hoe herken je de zwarte ooievaar?
- zijn zwarte kop en nek
- zijn paarse en groene metaalglans op de zwarte delen
- zijn witte buik
- zijn lengte (tot 122 cm)
- zijn lange en rode poten
- zijn stevige rechte en rode snavel
Een dieet van levende beestjes
Ook qua dieet zijn er aanzienlijke verschillen met de witte ooievaar. Hij leeft voornamelijk van levende vis en broedt in bossen vlakbij riviertjes en moerasgebieden. Maar hij lust ook amfibieën en kleine zoogdieren die gevangen worden in vochtige weiden, moerassen of ondiep water. Jonge zwarte ooievaars zoeken wel eens het gezelschap op van een groep witte ooievaars.
De winter door
De zwarte ooievaar overwintert in kleine aantallen in Europa, meestal in Spanje. Maar het belangrijkste noordelijke overwinteringsgebied is het vijvergebied in het noorden van Israël. De meeste vogels vliegen echter door naar Zuid-Afrika.
Hoogvliegers
De zwarte ooievaar is een trekvogel die grote afstanden kan afleggen. De Europese vogels trekken, net als de witte ooievaars, langs twee hoofdroutes naar hun winterbestemming en terug. Een aantal vogels vliegen langs de westelijke route over Spanje en Marokko naar Mauretanië en het westen van Afrika. De meeste vogels trekken echter via Turkije en het Midden-Oosten naar Israël en het midden van Afrika. De piek van de najaarstrek ligt tussen 10 september en half oktober. De eerste Waalse broedvogels arriveren al rond eind februari maar de trekpiek valt tussen maart en half april.
Het broedgebied strekt zich uit van oost België tot het oosten van Rusland. In Afrika broedt de zwarte ooievaar in het noorden van Zuid-Afrika en Zimbabwe. De grootste populaties leven in Letland, Polen, Wit-Rusland en Rusland.
Groot nest
De zwarte ooievaar bouwt een groot boomnest van takken dat elk jaar opnieuw door hetzelfde paartje gebruikt wordt. Elk jaar wordt het nest een beetje uitgebreid, waardoor het erg groot kan worden.
Waar leeft de zwarte ooievaar?
De zwarte ooievaar is een vrij zeldzame verschijning in ons land maar de laatste jaren worden ze steeds vaker gezien, soms zelfs in groepsverband.
De best plaatsen om een zwarte ooievaar waar te nemen bevinden zich langs de gekende Vlaamse trekroutes, vaak langs rivieren dus. In grotere vijvergebieden blijven ze soms langer in de buurt aanwezig.