Veeakker

Grote grazers helpen bij het beheer van onze natuurgebieden
Om een groeiend aantal natuurgebieden te beheren schakelt Natuurpunt eigen runderen in om de natuurgebieden te begrazen. Bij die extensieve begrazing wordt niet alles kaalgevreten. Op de ene plaats eten de dieren alles op, enkele meters verder blijven de meeste planten staan. Op nog andere plaatsen kunnen zelfs bomen en struiken kiemen. In dat mozaïek vinden heel wat planten en dieren een geschikt plekje om te leven. Dat is net de bedoeling van natuurbeheer.
Natuurpunt kiest voor het beheer van de natuurgebieden voor Schotse Galloways en Aberdeen-Angusrunderen. Deze rassen zijn erg robuust, weinig kieskeurig qua menu en brengen gemakkelijk kalfjes ter wereld.
Om de kuddes jong en vitaal te houden, worden elk jaar een aantal volwassen dieren geslacht. De opbrengst van de verkoop van het Natuurpuntvlees wordt opnieuw geïnvesteerd in het goed beheer van onze natuurgebieden.
Kies voor Natuurpuntvlees en draag bij tot natuurbeheer
Natuurpuntvlees past binnen een ecologische levensstijl.
- Het dierenwelzijn vaart er wel bij. Voor de ‘productie’ van dit vlees zijn geen grote stallen, vestgemeste weides, of steriele maïsakkers nodig.
- Bovendien gaat het om gezonde voeding. Doordat deze dieren uitsluitend gras, kruiden en bladeren eten (en dus geen granen) heeft het vlees een evenwichtige vetzuursamenstelling.
- Natuurpuntvlees is daarenboven een regionaal product. Noch de dieren noch het voedsel wordt over grote afstanden vervoerd. In tegenstelling tot veel andere runderen uit onze streken krijgen onze dieren geen soja uit het regenwoud of vismeel te eten.
- En niet te vergeten: Natuurpuntvlees smaakt heerlijk en puur. De bereidingen wordt niet vermengd met varkensvlees of varkensvet.