public://itr_longread/bosplanten_wimdirckx_1.jpg

Kom helpen op een boomplantactie in je buurt

Met de opbrengst van onze actie 'Bos voor Iedereen' en de subsidies van de overheid kunnen Natuurpunters overal in Vlaanderen extra bos realiseren. Zij weten waar en hoe, maar hebben hulp nodig om al die boompjes in de grond te steken. Bomen planten is leuk, gezond en vooral supernuttig. Waar kom jij boompjes planten?

Overal in Vlaanderen organiseren Natuurpunt-afdelingen boomplantacties tussen november en maart. Groot of klein, alleen of in groep, met of zonder groene vingers. Iedereen is welkom!

 

Overzicht plantacties 2022-2023

Dit plantseizoen plannen we ruim 110 ha extra bos, dat zijn meer dan 200.000 bomen die de grond in gaan. Steek je handen uit de mouwen op één van de volgende plantacties en help ons Vlaanderen bebossen. Van zodra meer details bekend zijn, kan je ze achter de hyperlink vinden. 

Oost-Vlaanderen

West-Vlaanderen

Antwerpen

  • nov '22 - Putte, Schoppebossen 

  • nov '22 - Merksplas, Turnhouts Vennegebied 

  • nov '22 - Ravels, Poppels Overbroek 

  • 1-4/12/22 - Westerlo, Heivelden

Limburg

  • nov '22 - Sint-Truiden, Overbroek

Vlaams-Brabant

  • nov '22 - Geetbets, Aronst Hoek 

 

Hier vind je een overzicht van waar overal in Vlaanderen bomen zijn geplant de voorbije maanden en jaren. 

Onze aanplanten worden steeds zorgvuldig en vakkundig uitgevoerd door de vrijwilligers van onze 180 plaatselijke Natuurpunt-afdelingen, gesteund door duizenden natuurliefhebbers, bedrijven en sympathisanten. Tijdens de corona-periode konden we helaas geen publieke plantacties organiseren. Toen staken onze vrijwilligers zelf eigenhandig duizenden bomen in de grond op verschillende plaatsen in Vlaanderen, zonder de hulp van het grote publiek. Nu is jong en oud terug uitgenodigd om zijn handen uit de mouwen te steken, net als in 2019 en de voorgaande jaren sinds 2011. 

De Edegemse beekvallei was de centrale plantlocatie in 2019

Het stadsrandbos in de bosarme zuidrand van Antwerpen is volop in ontwikkeling. Met dank aan een intensieve samenwerking tussen Natuurpunt Oude Spoorweg en Natuurpunt Zuidrand, én een aantal vruchtbare partnerships kan het sinds eind 2019 groeien.

Aan de Edegemsebeek herstellen we wat ooit een kleinschalig en bosrijk gebied was. We startten in 2019 met de aanplant van een broekbos langs de zuidkant (deel Kontich) en wanneer de situatie het toelaat breiden we verder uit op de noordelijke oever (Edegem) met bos, een vlonderpad en poelen voor de plaatselijke amfibieënpopulatie. Voor Natuurpunt is dit een belangrijk dossier aangezien bosuitbreiding in de zuidelijke regio van Antwerpen een zeldzaamheid is. Vandaar dat de actie nationaal ondersteund wordt binnen het kader van ‘Bos voor Iedereen’. 

> bekijk hier foto's van Bos voor Iedereen 2019

> bekijk hier foto's van Bos voor Iedereen 2018

Kijkje nemen in aangeplante bossen? 

Nieuw bos aanplanten is gezond, leuk en nuttig, maar hoe ziet zo'n bos eruit na 1, 2, 5 of 10 jaar? Kom het met je eigen ogen vaststellen.

> Op stap in aangeplante bossen

 

Bos voor Iedereen wordt georganiseerd door Natuurpunt

Volg Natuurpunt op FacebookVolg Natuurpunt op InstagramVolg Natuurpunt op Twitter

TOP