Bijenreservaat Altenbroek

Leefgebieden in Altenbroek
Het natuurgebied Altenbroek is een dallandschap. In wat ooit een licht hellende hoogvlakte was, hebben de Maas en haar bijriviertjes een aantal brede, V-vormige dalen met een vlakke dalbodem uitgesleten. Een proces dat miljoenen jaren duurde.
Het gebied, met midden erin het Landgoed Altenbroek, omvat beemden van het riviertje de Noor en hellingbossen. Het sluit aan op het natuurgebied Schoppemerheide in het zuiden en op het Nederlandse natuurgebied van de Noorbeemden in het noorden. Delen van het gebied worden gehooid of begraasd door runderen en schapen.
Het reliëf in combinatie met de kalkrijke bodem en de aanwezigheid van bloemrijke graslanden maken het gebied uniek voor wilde bijen. Hier vind je bijzondere graslanden met Duifkruid, Grote centaurie en tal van orchideeën. Er zijn ook meer voedselrijke hooilanden met Rode klaver, Gewone rolklaver, Rapunzelklokje, Knoopkruid en Beemdkroon. Deze hooilanden zijn echt een paradijs voor bijen.
Mede dankzij het heuvelachtige landschap is er heel wat nestgelegenheid voor grondnestelende bijen ontstaan, waaronder zuidgerichte taluds, steilkanten, en warme open hellingen met veel kale bodem. Omdat ze vaak op naar de naar het zuiden gekeerde helling van de vallei liggen, kun je er tal van warmteminnende soorten terugvinden.
Wilde bijen in Altenbroek
In Altenbroek zijn verschillende zeldzame bijensoorten te vinden die slechts op weinig andere plekken in Vlaanderen voorkomen. Twee van deze soorten zijn de Waaiergroefbij en zijn parasiet de Kortsnuitbloedbij. De Kortsnuibloedbij is tot nu toe alleen nog maar gevonden in Gellik, Bassenge en in het natuurgebied Altenbroek.
De vele hellingen in het gebied zijn dan zeer geschikt voor nestplaatsen van tal van bijen. Dit, in combinatie met een groot aantal bloemrijke graslanden, resulteert in grote gezonde populaties van wilde bijen. Een belangrijke reden waarom er heel wat koekoeksbijen te vinden zijn. Deze bijen komen alleen voor op plaatsen waar er voldoende grote populaties aanwezig zijn van de bijen waar ze op parasiteren.
Hier kan je de Grote wespbij, de koekoeksbij van de Gewone en Zuidelijke langhoornbij aantreffen. Maar ook de Gele wespbij, de parasiet van de zeer zeldzame Eikenzandbij is hier al gevonden. Altenbroek is allicht het natuurgebied met de hoogste concentratie zeldzame koekoeksbijen in Vlaanderen, want ook de Witte rouwbij en Dubbeldoornwespbij komen hier voor.
Soortenlijst:
https://waarnemingen.be/locations/24298/species
Ontvang nieuws over onze natuur en activiteiten rechtstreeks in je mailbox.
Abonneer je op onze nieuwsbrief