Bijenreservaat de Paelsteenpanne

West-Vlaanderen
Afbeelding
Bijenreservaat de Paelsteenpanne
Serge Allain
Soort
Biodiversiteit
Looptijd
Actief
Werking
Studie

Leefgebieden in de Paelsteenpanne.

De Paelsteenpanne is gelegen aan de voet van de imposante Spanjaardduin, de hoogste duin van de Middenkust, op de grens met De Haan. Het erg kalkrijk gebied bestaat uit een bont mozaïek van verschillende habitats. De afwisseling in vegetatie levert er tal van natuurpareltjes op.

Er zijn onder andere mosduinen, kleurrijke kalkgraslandjes met duinsterretjesmos, muurpeper, walstrobremraap en bokkenorchis te vinden. Een aantal jaren geleden heeft zich ook een nieuwe zeereepduinrij voor de vorige gevormd. Typische soorten hiervoor zijn zeeraket en stekend loogkruid. De stuifduinen zijn dan weer het leefgebied van soorten zoals zeewinde, blauwe zeedistel en duinfranjehoed.

De kalkrijke panne bevat ook een aantal vrijwel ondoordringbare duindoornstruwelen. Tegen de zeereepduinen is onder invloed van uitstuiving door de wind tot op de grondwatertafel een vochtige duinvallei ontstaan. Die komt in de winter vaak onder water te staan.

Deze vochtige omgeving is opnieuw een waardevolle habitat. Er bloeien zeldzame planten, zoals duizendguldenkruid, moeraswespenorchis, geelhartje, addertong en zomerbitterling. In het gebied zijn er ook enkele duinpoelen. Deze vochtige habitats zijn geschikt voor wilde bijen die gebonden zijn aan vochtige omgevingen.

Wilde bijen in de Paelsteenpanne.

De Vlaamse kustduinen zijn een laatste toevluchtsoord geworden voor verschillende soorten bijen die alleen voorkomen in gebieden met een zandige bodem. In de Paelsteenpanne zijn verschillende soorten te vinden, zoals de Kustbehangersbij, die in geen andere bijenreservaten terug te vinden zijn.

Aangezien de Paelsteenpanne een kalkrijk gebied is, zijn er veel lege slakkenhuisjes te vinden. De Gedoornde slakkenhuisbij gebruikt deze om nestcellen in aan te leggen. De aanwezigheid van een grote gezonde populatie Gedoornde slakkenhuisbijen in dit gebied maakt dat de Slakkenhuistubebij hier te vinden is. Deze soort was tot voor kort alleen waargenomen aan de Belgische kust, maar is nu ook te vinden op enkele plekken in het binnenland.

In dit gebied zijn er ook heel wat soorten te vinden die gebonden zijn aan deze natte biotopen, zoals de Glanzende bandgroefbij. De Wafelbloedbij, de koekoeksbij die op deze soort parasiteert, is ook in het gebied waargenomen.

Soortenlijst:
https://waarnemingen.be/locations/672225/species/