Bijenreservaat het Hageven
Leefgebieden in het Hageven
Het natuurgebied Hageven-De Plateaux is gelegen in België en Nederland. Er zijn 600 hectare aan heide, vennen, bossen en graslanden waar de Dommel zich kronkelend een weg baant door het mooie landschap.
In het Hageven is een mozaïek van verschillende soorten natuur te zien. De flanken en de toppen van de duinen zijn de droogste gronden van het gebied. Het zand verstuift nu niet meer zoals in vroegere tijden. Buntgras en ruig haarmos hebben het zand grotendeels gefixeerd.
Het Turfven is een restant van een ringven, een uiterst zeldzaam type ven, waar hoogveenontwikkeling als een dik tapijt op het wateroppervlak ligt. Door zandontginning vlak voor het ven is er een tweede plas ontstaan, die in verbinding staat met het oorspronkelijke ven. Jarenlang zijn beide waters gebruikt als visvijver, maar sinds de aankoop in 2004 is het beheer gericht op het herstel van de hoogveenontwikkeling. De omliggende hooilanden worden omgevormd naar heischrale graslanden, waar bijen, libellen en vlinders zich snel thuis voelen.
Het LIFE-project Dommeldal heeft vanaf 2006 een aantal grootschalige beheerswerken uitgevoerd om de heide opnieuw meer kansen te geven. Er zijn grote oppervlakten geplagd (het wegnemen van de toplaag) met als resultaat een kale, voedselarme bodem waarop de heide opnieuw kan kiemen. Het LIFE-project maakte het mogelijk om een aantal vroeger drooggelegde vennen opnieuw aan te leggen.
Wilde bijen in het Hageven
In dit natuurgebied is de grote verscheidenheid aan habitats een belangrijke troef, waardoor je er een grote diversiteit aan bijen kan terugvinden.
In de heide- en duingebieden van het Hageven vind je veel soorten die hieraan verbonden zijn. Naast de gebruikelijke soorten, zoals Heidezandbij, Heidewespbij, Heizijdebij, Heideviltbij en Heidebronsgroefbij, kan je hier ook zeldzamere soorten terugvinden, zoals Grote veldhommel en Zuidelijke bronsgroefbij. Het Hageven is een van de twee locaties waar deze laatste recent is gevonden in België, de andere locatie is nabij de terril van Winterslag.
In de meer vochtige zones van het natuurgebied komen dan weer heel andere soorten voor. In het voorjaar kan je hier de zeldzame Roodscheenzandbij terugvinden, een bij die zich gespecialiseerd heeft in het verzamelen van wilgenstuifmeel. Ook de Rietmaskerbij, die nestcellen maakt in rietgallen, is hier te vinden. De Veenhommel is dan weer een van onze zeldzamere hommelsoorten en is vaak op dopheide te vinden is.
Een van de meest bijzondere bijensoorten van het gebied is de Combigroefbij, die recentelijk in België alleen nog maar in dit gebied is aangetroffen.
Soortenlijst:
https://waarnemingen.be/locations/24350/species/
Ontvang nieuws over onze natuur en activiteiten rechtstreeks in je mailbox.
Abonneer je op onze nieuwsbrief