LIFE BatAction

Bat is het Engelse woord voor vleermuis. Het project wilde typische vooroordelen over vleermuizen van de baan schuiven. Vleermuizen hebben bij vele mensen nog altijd een kwalijke reputatie. Ze associëren deze dieren met vampieren en duivels of zien ze als ongeluksbrengers. Weinigen weten hoe ongevaarlijk en zelfs nuttig deze nachtacrobaten zijn.
Soorten
Bataction wilde in de eerste plaats drie kwetsbare vleermuissoorten beschermen:
- de meervleermuis
- de Bechsteins vleermuis
- de ingekorven vleermuis
Hierbij gaat ook aandacht naar de bescherming van hun voedselgebieden, zomer- en winterverblijven en de routes ertussen. Andere vleermuissoorten met een gelijkaardige leefomgeving, zoals de baardvleermuis, Brandts vleermuis, gewone grootoorvleermuis en franjestaart, profiteerden ook van die beschermingsmaatregelen.
Gebieden
Bataction had strategisch gekozen plekken als werkterrein, zoals enkele forten in Antwerpen en mergelgroeven in Limburg. Deze plaatsen zijn erg in trek bij onze gevleugelde vrienden. De bescherming van die plaatsen is dus uitermate effectief. Op die manier bescherm je de dieren ook op internationaal niveau. Heel wat vleermuizen uit onze omliggende landen overwinteren immers graag in Vlaamse forten en mergelgroeven.
Partners
Bataction is een samenwerking tussen het Agentschap voor Natuur en Bos, LIFE, Natura 2000, vzw Kempens Landschap en Natuurpunt Beheer vzw. Het project werd ondersteund door vrijwilligers van de Vleermuizenwerkgroep van Natuurpunt. Voor sommige projecten waren er nog andere partners betrokken.
Meer info over het Life-programma van de Europese Unie vindt u hier.
Meer info over het Natura 2000-netwerk vindt u hier.
Ontvang nieuws over onze natuur en activiteiten rechtstreeks in je mailbox.
Abonneer je op onze nieuwsbrief