Wilde bijenreservaten
Vlaams Actieplan voor Wilde Bestuivers
In 2022 werd het Vlaams Actieplan voor Wilde Bestuivers gelanceerd. Hierin wordt een reeks acties gebundeld om te trachten de negatieve populatietrends van onze wilde bestuivers om te keren. Het plan voorziet onder andere in de oprichting van 10 wilde bijenreservaten beheerd door Natuurpunt. Ook andere natuurbeheerders zoals het Agentschap Natuur en Bos en natuurverenigingen Limburgs Landschap en vzw Durme richten wilde bijenreservaten op.
Hoewel elk natuurgebied wel ten goede komt aan wilde bestuivers in het algemeen en bijen in het bijzonder, zijn deze bijenreservaten te beschouwen als voorbeeldgebieden voor natuurherstel en -beheer voor wilde bijen. Natuurpunt engageert zich om in deze gebieden extra aandacht te besteden aan deze belangrijke bestuivers. Niet alleen op vlak van beheer en inrichting, maar onderneemt concrete stappen op vlak van studie en educatie.
Op basis van een puntenscore werden in elke provincie twee voor wilde bijen belangrijke reservaten aangeduid. De bijendiversiteit is er behoorlijk tot (zeer) goed gekend, en ze vertegenwoordigen de verschillende landschapstypes met hun eigen typische wilde bijen.
Ondersteuning vanuit Aculea
Aculea, de bijen- en wespenwerkgroep van Natuurpunt, organiseert jaarlijks excursies en voert op vrijwillige basis inventarisaties uit in de Vlaamse natuur. Zo krijgt het een beter zicht op de verspreiding van de soorten en (her)ontdekt het jaarlijks enkele soorten in Vlaanderen en in de rest van België.
Dankzij de inspanningen van de vrijwilligers van Aculea hebben we voldoende informatie om bijenreservaten te benoemen. Aculea zal ook in de toekomst het project rond de bijenreservaten blijven ondersteunen door middel van onderzoek en het organiseren van excursies in deze streken.
Ontvang nieuws over onze natuur en activiteiten rechtstreeks in je mailbox.
Abonneer je op onze nieuwsbrief