Image
Roodwitte celspin - Elwin van der Kolk

Roodwitte celspin

Dysdera crocata
Celspinnen

Onder allerlei voorwerpen in de tuin, zoals houtblokken, bloempotten enz. vind je vaak een opvallende, oranje spin. Het is de roodwitte celspin die zich daar verborgen houdt.

Grootte
mannetje: 9-10 mm, vrouwtje: 11-15 mm
Levensverwachting

Tot meer dan een jaar.

Favoriete maaltijd

Pissebedden.

Status
Vrij algemeen
Woonplaats

De roodwitte celspin komt op nogal wat plaatsen voor en vaak in de omgeving van mensen. Ze is gespecialiseerd in het vangen en eten van pissebedden en dus vind je haar dikwijls op de plaatsen waar deze diertjes leven. Niet zelden is dat op vochtige plaatsen onder allerlei voorwerpen, zoals houtblokken, steenhopen of bloempotten.

Karakter

Deze soort heeft -in tegenstelling tot de meeste Belgische soorten- een beetje een defensief karakter. Wanneer je haar plaagt en zeker wanneer je haar wil vastpakken, zal ze wel eens durven te bijten, wat vooral een goed voelbare prik kan geven. Hoe dan ook is het geen goed idee om spinnen vast te nemen, omdat je daarmee het risico loopt om ze te verwonden. Het achterlijf van onze spinnen is zacht en kwetsbaar en ook verliezen ze al gauw een poot wanneer die gekneld zit. Met minder poten hebben ze dan weer minder kans om efficiënt prooien te vangen.

Verleiding

De mannetjes van de roodwitte celspin durven onderling wel eens in concurrentie gaan om een vrouwtje, waarbij ze hun grote gifkaken tegen mekaar afmeten en er soms zelfs wat mee 'schermen'. Tijdens de paring kruipt het mannetje meestal onder het vrouwtje om haar zo te bevruchten.

Hoe herken je de roodwitte celspin?

Onder allerlei voorwerpen in de tuin, zoals houtblokken, bloempotten enz. vind je vaak een opvallende, oranje spin. Het is de roodwitte celspin die zich daar verborgen houdt. Zeker op plekken waar pissebedden leven, is deze spin dikwijls in de buurt. Pissebedden zijn namelijk het lievelingseten van deze vervaarlijk uitziende spin.

De roodwitte celspin heeft grote gifkaken met lange giftanden. Die kan ze wijd opensperren wanneer je haar plaagt. Je kunt haar maar beter niet te veel porren met je vinger, want ze wil nog wel eens bijten. Als ze er dan in slaagt om door je huid te dringen, kan zo’n beet best pijn doen. Normaal gesproken echter, gebruikt deze bijzondere spin haar lange giftanden om pissebedden uit te schakelen. Ze kan die gebruiken als een soort hefboom om de pissebed op te heffen en zo haar gif in de weke buikdelen van het kreeftachtige diertje te injecteren. Voor vele spinnensoorten zijn pissebedden geen gemakkelijke prooi vanwege hun beschermende pantser, maar bij de roodwitte celspin moeten ze het onderspit delven.

Roodwitte celspin - Elwin van der Kolk
Afbeelding
Roodwitte celspin - Leo Vaes
Leo Vaes

Lijkt op

De roodwitte celspin lijkt op de zeldzamere en wat kleinere boscelspin.

Vaak gestelde vragen over spinnen

Hoeveel ogen heeft een spin?

De meeste spinnensoorten hebben 8 ogen, maar er zijn er ook veel die er maar 6 hebben. Een kleine minderheid heeft er 4, 2 of 0.

Hoeveel poten heeft een spin?

Een spin heeft 8 poten. Vooraan het kopborststuk zijn ook twee -meestal kleine- tasters zichtbaar.

Wat is het verschil tussen een spin en een hooiwagen?

Hooiwagens worden vaak verward met spinnen hoewel het onderscheid vrij eenvoudig gemaakt kan worden:

  • Het lichaam van een spin bestaat uit twee delen: het kopborststuk en het achterlijf. Bij hooiwagens zijn beide delen versmolten tot één bolletje. Er is dus geen versmalling zichtbaar tussen beide delen.
  • Hooiwagens kunnen geen gif produceren.
  • Hooiwagens kunnen geen spindraden maken.
  • Waar spinnen verschillende opstellingen van meerdere ogen hebben, hebben hooiwagens boven op het lichaam één paar ogen die op een heuveltje geplaatst staan en zijwaarts gericht zijn.

Meer info over hooiwagens

Leven er gevaarlijke spinnen in België?

In België leven geen spinnensoorten die levensgevaar kunnen opleveren voor de mens.

Kunnen spinnen bijten?

Van de meer dan 700 bekende Belgische spinnensoorten, zijn er een 60-tal dat theoretisch mechanisch in staat is om met de giftanden de menselijke huid te doorboren. Daarbij zijn er een heel deel die je als mens gewoon niet tegenkomt, laat staan in omstandigheden waarin ze zouden willen bijten (enkel als je ze vastknelt) en een aantal dat zelfs niet bijt als je ze zwaar zou pesten. Er schiet dan misschien nog een vijftal soorten over die je mits de nodige inspanningen zou kunnen overtuigen om je te bijten, maar NOOIT zal een spin dus spontaan een mens bijten (bv. wanneer ze over je hand loopt). We herhalen: NOOIT. Er circuleert megaveel fake news over spinnenbeten, zowel op het internet, als in verhalen die mensen vertellen. 

Waarom zijn spinnen nuttig?

De nood om levende wezens als ‘nuttig’, ’onnuttig’ of ‘schadelijk’ te taxeren getuigt van een vrij enge visie op natuur, maar zelfs als we zo naar die natuur willen kijken, zijn spinnen voor de mens zeker ‘nuttig’ te noemen. Het zijn immers de enige jagers die in huis op zoek gaan naar insecten die voor ons mensen wel eens ‘overlast’ kunnen bezorgen, zoals vliegen en muggen die ziektes kunnen overbrengen.

Klopt het dat spinnen 's nachts in je mond kruipen?

Nee. Spinnen kunnen via verschillende zintuigen warmte, vochtigheid, luchtstromen, trillingen etc. waarnemen en gaan dus geen zelfmoord plegen door in een menselijke mond te kruipen. Voor het VTM-programma “Ze zeggen dat” werd dit ook in verschillende opstellingen uitgetest en weigerden de spinnen zelfs bij zware sturing om überhaupt richting de mond van proefpersoon Dina Tersago te kruipen. Dus het is een fabeltje dat je 's nachts in je slaap wel eens een spin zou eten.

Hoe geraak je van je angst voor spinnen af?

Spinnenangst is normaal. Onderzoek toonde aan dat de eerste angstreflex bij confrontatie met bv. een donkere spin op een lichte ondergrond, bij alle onderzochte volkeren aanwezig is. Die angstreflex heeft dus vermoedelijk een evolutionaire oorzaak. Wat niet ‘normaal’ is, is arachnofobie. Dat is een extreme angst die bovendien een reële impact heeft op je leven. Dat kan zich bv. uiten in een zenuwachtigheid elk jaar als de mannelijke huisspinnen hun web verlaten en op zoek gaan naar een partner, of in het niet willen betreden van ruimtes waar mogelijk (of zeker) spinnen aanwezig zijn,... Bij arachnofobie is het aangeraden om professionele begeleiding te zoeken die je van je fobie kan verlossen, want vaak lopen mensen veel te lang rond met hun fobie, met alle nare gevolgen van dien. 

Leer soorten herkennen en geef je waarnemingen door

Afbeelding
ObsIdentify - Shutterstock
NP

Trek met je telefoon naar buiten en identificeer soorten met de gratis app ObsIdentify: de natuurherkenner in je broekzak. Door je waarnemingen op te slaan, lever je tegelijk een belangrijke bijdrage aan het onderzoek rond soorten. Download de app hier:
 

Download voor iOS    Download voor Android