Vind jij dat er meer bos zou moeten zijn in Vlaanderen? Wij ook. Meer bos is levensbelangrijk voor onze biodiversiteit, ons klimaat én onze gezondheid. Al 20 jaar werken we keihard aan meer waardevolle bossen. Maar samen met jou willen we de herbebossing nog versnellen. Voor elke € 4 die jij schenkt, kunnen Natuurpunters 2 m² bos bij planten.

Liever een klassieke overschrijving dan een online betaling? Dat kan ook: schrijf jouw bijdrage over naar BE56 2930 2120 7588 met de vermelding ‘3333 R Bos’.

Een extra vierkante meter bos voor iedereen!

In vier plantseizoenen willen we voor elke Vlaming één vierkante meter bos bij creëren. We gaan voor 7.000.000 m² extra of 700 ha. We, dat zijn de duizenden vrijwilligers van Natuurpunt verbonden aan 180 afdelingen. Overal gaan ze op zoek naar terreinen om te bebossen. Maar daar hebben ze de steun van iedereen voor nodig: overheid, bedrijven en burgers. Op onderstaande balk zie je hoever we al staan. Onderaan deze pagina kan je een overzicht vinden van alle aanplanten van het voorbije seizoen.

Geplant = de terreinen waar we bomen geplant hebben of die spontaan verbost zijn sinds eind 2019. De boscompensatie die we uitvoeren voor derden, tellen we hier niet in mee.

Gepland = de terreinen die we voorzien hebben om te bebossen in de nabije toekomst.

De Vlaamse regering heeft de ambitie om deze regeerperiode 4.000 ha extra bos te realiseren, samen met de partners van de Bosalliantie. Daar lees je meer over op www.bosteller.be. Natuurpunt engageert zich voor 700 ha. Dit is een netto ambitie: de bebossingprojecten om het omvormen van minder waardevolle bosfragmenten tot open natuur te compenseren, tellen we niet mee. Hier lees je waarom het binnen duurzaam bosbeheer en natuurherstel soms ook noodzakelijk is om bomen te kappen.

Waardevol bos met 3 garanties

Een paar bomen in de grond is nog geen bos. We gaan voor mooie, gevarieerde en klimaatrobuuste bossen vol leven. Bij voorkeur breiden we bestaande boskernen uit. Zo krijgen we grote aaneengesloten bossen waarin het heerlijk vertoeven is voor insecten, vogels, zoogdieren en mensen.

Bossen planten doe je vooral voor de komende generaties. Het duurt jaren voor de aanplantingen uitgroeien tot een echt bos. Natuurpunt geeft je 3 bosgaranties:
1. Slim aangeplant, met de juiste mix inheemse bomen
2. Goed beheerd, door onze duizenden vrijwilligers
3. Eeuwig beschermd, omdat we de gronden aankopen

> Zo planten wij waardevol bos in vijf stappen
> Hier kan je komen helpen om bos te planten

Waarom is bos belangrijk voor ons?

1. Bossen nemen CO2 op en bieden een tegengewicht voor de klimaatverandering.
2. Bossen zijn natuurlijke airco's en zorgen voor verkoeling van je omgeving.
3. Bossen houden water vast en zijn buffers voor overstromingen en droogte.
4. Bossen krioelen van het leven en zorgen voor meer biodiversiteit
5. Bossen om te wandelen, ravotten en ontspannen: ze verhogen ons welzijn

biodivers bos

11 jaar Bos voor Iedereen

21 jaar geleden, toen Natuurpunt ontstond uit de fusie van De Wielewaal en Natuurreservaten beheerden we samen zo’n 3.000 ha bos. Vandaag zijn dat er bijna 10.000 ha. Die enorme groei is mede te danken aan de campagne Bos voor Iedereen, die in 2011 het levenslicht zag. Doel: burgers en bedrijven betrekken bij bosuitbreiding.

Tijdens het plantseizoen 2021-2022 plantte Natuurpunt 61 hectare extra bos in Vlaanderen (locaties hieronder op kaartje). Dat allemaal dankzij de hulp van burgers en bedrijven die hun boompje hebben bijgedragen aan Bos voor Iedereen. De fondsenwervingsactie leverde tussen oktober 2021 en februari 2022 in totaal meer dan 870.000 euro op. Een recordopbrengst, waarmee Natuurpuntafdelingen de komende jaren gronden kunnen aankopen. Samen bebossen we Vlaanderen!

Bosaanplanten winterseizoen 2021-2022

Jabbeke: 1,72 ha door Natuurpunt Jabbeke
Zwevegem: 0,43 en 0,31 ha door Natuurpunt Zwevegem

Bos voor Iedereen wordt georganiseerd door Natuurpunt