SPEELNATUUR

IS NATUUR WAARIN JE MAG SPELEN

Simpel.

Gebruik je fantasie en bouw kampen, speel verstoppertje, zet koffie met taart van zaagsel of brouw moddersoep met beukenootjes. Wiebelwankel over een boomstam, hinkstapspring een parcours rond of sluip door een wilgentunnel.

Hieronder vind je een eerste overzicht van alle plekken waar het mag en kan. Avontuurlijke natuurspeeltuinen, spannende speelbossen of verrassende beleefpaden: je tuimelt van het ene natuuravontuur in het andere... En goed nieuws: ook speelnatuur blijft groeien. Wil jij als eerste nieuwe speelnatuurplekken ontdekken? Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

 

Wijs een vlag aan en klik om meer te weten!

Of scroll naar beneden voor een overzicht per provincie.

Afbeelding
knop speelnatuur Antwerpen
Floortje Vantomme

Totterpad, Grote Netewoud

Misschien wil je in het Grote Netewoud alleen maar spelen in de natuurspeeltuin. Er is volop water en zand, er zijn tunnels en heuvels, een terrasje erbij, wat heb je meer nodig? Maar dan heb je het Totterpad nog niet gevonden: modder, een stammendoolhof, een vogelkooi én een pad door het water. Totteren maar!

° Bezoekerscentrum Grote Netewoud, Watermolen 8, Meerhout

Kortebeentjespad, Den Rooy

Het Kortebeentjespad in Den Rooy zwiert je hoog de lucht in aan een slingertouw en diep de grond in door een gracht. Tijdens het uitblazen kan je de spechten horen trommelen. Of applaudisseren?

° Den Rooy, Ulicotenseweg 52-56, Hoogstraten

Het Stoeberpad, Taxandria

De natuurspeeltuigen op het Stoeberpad zijn echt heel cool. Bij elk speeltuig past een dier waaraan je jouw krachten kan meten. Er is altijd vanalles te doen en te ontdekken. Zelfs een gewone wandeling is hier bijzonder met sprinkhanen, koeien, pony's en paarden op de weg!

° Bezoekerscentrum Landschap de Liereman, Schuurhovenberg 43, Oud-Turnhout

Afbeelding
knop speelnatuur Limburg
Wim Dirckx

Prikkelpad, Vallei van de Zwarte Beek 

Haaalllooooo? Bijzonder, die boomtelefoon op het Prikkelpad in de Vallei van de Zwarte Beek. Om over het klankenlabyrinth en de wiglo's nog niet te spreken. Of over het feit dat je hier wolven en soldaten kan spotten, een hele hoge tornadotoren kan beklimmen en in de buurt ook nog naar de speelnatuur in Resterheide kan.

° Bezoekerscentrum Vallei van de Zwarte Beek, Grauwe Steenstraat 7, Beringen

Schulensbroek en Schulensmeer

Spiksplinternieuw is het avonturenpad in Schulensbroek en Schulensmeer. Inclusief hoge speelheuvel, diepe slotgracht en gezellig takkennest. En wanneer je helemaal uitgespeeld bent, vaar je met een kano een tochtje rond het meer.  

° Bezoekerscentrum Schulensmeer, Demerstraat 60, Lummen

Kiewit

Dit speelbos is echt méga. En bovendien vind je er allerlei verrassend bouwmateriaal zomaar voor het rapen. Met avontuurlijke bruggen en paden tussendoor, kan je er een hele dag aan de slag. Of bezoek het kabouterdorp, de kinderboederij of de natuurtuin, als je echt graag eens iets anders wil.

° Bezoekerscentrum Kiewit, Putvennestraat 112, Hasselt

De Tuin van het Hageven, Hageven

Naast een natuurspeeltuin, een wilgendorp, een groot vogelnest en tal van uitkijktorens en kijkhutten, heeft het Hageven nog iets bijzonders in petto. Een beek! Erover, erin, erdoor: laat maar komen die spetterpret. 

° Bezoekerscentrum Hageven, Tussenstraat 10, Pelt

Demervallei

De Demervallei houdt het graag spannend: boomstammen en stapstenen IN het water. Hou je het liever hoog en droog? Dan kan je klimmen in het speelbos. 

° Demervallei, Stationsstraat 27, Diepenbeek

Speelbeek Lankwater, Altenbroek

De leukste speelbeek ligt in Voeren: dammen bouwen, bootjesrace, spetteren en spatteren… de gedroomde plek! En wanneer je er genoeg van hebt, ga je gewoon verder spelen in speelbos Voerenberg of Schophemerheide.

° Altenbroek, Boomstraat 29, Voeren

Afbeelding
knop speelnatuur Oost-Vlaanderen
Wim Dirckx

Maldegemveld 

In Maldegemveld bouw je kampen in het speelbos en baad je pootje in de poel. Op het beleefpad weet je niet wat je overkomt: een koe, schaap of vliegtuig af en toe. Je raapt er hazelnoten in de herfst en spot er hagedissen in de zon. En alsof dat nog niet genoeg is, wacht vlakbij het Drongengoedpark met nog meer speelplezier.

° Maldegemveld, speelbos tussen de straten Booneveld, Kleitkalseide en Doornstraat, Maldegem

Beestige Bomenpad, Zonnebos

Klimmen, loeren, sluipen of slingeren? Check! Volg het pad en laat je verrrassen door de bomen en dieren in dit bos. Wist jij al dat gaaien eiken planten…?

° Zonnebos, start belevingspad via Brouwersweg of Mandeweg, Sint-Laureins

Fladderpad, Sint-Jansbos

(Ondersteboven) hangen, klimmen en wiebelwankelen. Het Fladderpad stelt je evenwichtsorgaan op proef. Leg het parcours geblinddoekt af en vertrouw op je oren. Zo doet een vleermuis dat!

° Fladderpad, Sin-Jansbos, Eeklo

Spechtenpad, Ganzeveld

Op het Spechtenpad in Ganzeveld kan je 2km lang klimmen, springen, kruipen, spelen en wie weet ... zelfs vliegen! Meet je met het echte spechtenwerk en hou oren en ogen goed open, want in dit gebied is de specht nooit veraf.

° Ganzeveld, start beleefpad Prinsenstraat, Aalter

Gentbrugse Meersen

De Gentbrugse Meersen verken je best op blote voeten. Over gras, grond en zand, stammen én water. Of je trekt je schoenen aan en rent heuvelop heuvelaf tot je buiten adem bent. Vanop de uitkijkpost tuur je over de Schelde en overal zijn wandelpaadjes. Er is zelfs een 'gewone' speeltuin. Voor als je tegen de avond het spelen nog niet moe bent... 

° Gentbrugse Meersen, Koningsdonkstraat, Gentbrugge 

Bos t' Ename

Bos t' Ename is letterlijk eeuwenoud. Je kan er vooral avontuurlijk wandelen en je kuiten trainen. Vergeet dus zeker je sterke benen niet. In het speelbos neem je je intrek in het kamp van een ander of zet je er zelf eentje bij. Met wat geluk ontmoet je onderweg de ijverigste werknemers van Bos t' Ename: grazende paarden en koeien.

° Bos t' Ename, Kapellestraat 101, Oudenaarde

De Vaag

Voor klimmen in bomen, moet je in de Vaag zijn. Sprokkel op weg naar boven zeker wat dode takken. In de Vaag mag je kampvuur maken in de vuurput!

° De Vaag, Oudeheerweg-Heide, Waasmunster

Burreken

Het speelbos van 't Burreken is er eentje voor durvers. Glij, rol, val, robbel, slier ... de steile helling naar beneden, brouw moddersoep of bouw dammetjes. Het kan allemaal. En misschien geloof je het niet, maar in 't Burreken kan je heel leuk wandelen. Met wat geluk word je onderweg verrast door enkele heel bijzondere dieren... 

° Burreken, Sint-Pieters-Kerk, Zottegemstraat, Brakel

Afbeelding
Snuit knop Vlaams-Brabant lang
NP

Kesterheide

In Kesterheide kan je op een zonnige dag het Atomium zien liggen! Klimmen is hier het codewoord. Al kan je ook badderen in de poel en heerlijk genieten van de boomgaard en natuurspeeltuin.   

° Kesterheide, Paddenbroekstraat 12, Gooik

De Groene Vallei

In de poel tussen de heuveltjes op de speelweide van de Groene Vallei, kan je diertjes en klei scheppen. Zoek, ontdek, kneed en klieder er op los. In de speelweide kan je rennen en ravotten van jewelste. Maar pas wel op voor de Zwarte Madam...

° Bezoekerscentrum Groene Vallei, Lelieboomgaardenstraat 60, Kortenberg

Wijngaardberg

Op de Wijngaardberg geen speeltuigen maar ... een berg. En een speelbos. Meer heb je niet nodig toch? Gebruik je fantasie en speel er op los. 

° Wijngaardberg, Aarschotsesteenweg 244-250, Rotselaar

Pollebos, Marselaer

Kleine hutjes en een grote uitkijktoren. Het Pollebos in Marselaer lijkt wel een minidorp. Ideale uitvalsbasis voor jouw natuuravontuur. Breng je fiets mee, dan kan je crossen op het moutainbikeparcours langs het speelbos. 

° Marselaer, Hoek Marselaerdreef en Sint-Jansstraat, Londerzeel

Afbeelding
knop speelnatuur West-Vlaanderen
Wim Dirckx

De Blankaart  

Rond het kasteel van de Blankaart valt vanalles te beleven. Klimmen en sluipen door een wilgentunnel, natuurmuziek maken, verstoppen en kampen bouwen, spannende plankenpaden uitproberen en goed verstopte kijkhutten ontdekken. In de zomer kan je er varen (ssssjjjjjjjjt, met een fluisterboot).  

° Provinciaal bezoekerscentrum De Blankaart, Iepersteenweg 56/90, Diksmuide

De Kievit, Uitkerkse Polder

In natuurspeelplek de Kievit doe je een dutje in een reuzenest, kook je je potje in de modderkeuken en oefen je evenwicht op stammen.Wil je meer? Verken het Kievitspad voor het beter kunst- en vliegwerk of snuffel langs het vossenspoor naar schatten en scherven. 

° Bezoekerscentrum Uitkerkse Polder, Kuiperscheeweg 20, Blankenberge