WIST JE DAT EEKHOORNS DE STRAFSTE EN SCHATTIGSTE ACROBATEN ZIJN?

Eekhoorns hebben met dat lieve neusje en die grote oogjes een heel schattig snoetje. Die handige handjes, pluimoren en grote pluimstaart maken er een echt donzig knuffelbeertje van. Jullie weten natuurlijk dat wilde dieren nooit geknuffeld mogen worden maar wat je wel mag doen is eens diep buigen voor dit fantastische dier. 

Waarom? Omdat het onze allergrootste acrobaat is. Hij klimt razendsnel, huppelt van tak tot tak en springt van boom tot boom. Ze lijken soms wel te vliegen. Fwwwwwjt! en ‘Fluitje van een cent’, denkt hij dan.

Die lange prachtige pluimstaart dient niet alleen om heel erg mooi te zijn maar ook om zijn evenwicht te bewaren tijdens die wilde toeren. 

Eekhoorns zijn:

  • meestal roodbruin maar soms bijna zwart. In de winter worden ze wat grijzer. 
 
  • bang van honden, marters, roofvogels en luide mensen

 

  • dol op noten, eikels en de zaadjes van sparrenkegels.

 

  • echte verzamelaars en goede verstoppers. Ze hebben geheime voorraadkasten vol noten, kastanjes en eikels. Zo hebben ze ook iets te knabbelen in koude winters als er geen eten meer te vinden is.

 

  • geen winterslapers. Ze doen het gewoon wat rustiger aan in de winter. 

Snuit eekhoorn

Challenge: Neen, we gaan NIET van boom naar boom springen. We houden het lager bij de grond. Hoe snel kunnen jullie bovenop een omgevallen boomstam hollen? Meet de lengte van de boom en tellen maar. Tip: Doe als de eekhoorn, niet vallen. 

 

Wil je meer weten over de eekhoorn? Op de website van Natuurpunt leer je waar zijn naam vandaan komt. Of niet. 

Snuit is het buitenpretloket van Natuurpunt

Met steun van

TOP