Bastaardkikker
De bastaardkikker is de middelste soort van het groene kikkercomplex (Pelophylax esculenta synklepton).
tot 10 jaar
Bastaardkikkers eten bijna alles wat in hun muil past: slakken en insecten, andere amfibiesoorten én zelfs soortgenoten.
Water
Met zijn paringsroep verleidt het mannetje de wijfjes, de vrouwtjes worden tijdens de paring in hun oksels omklemt en het mannetje bevrucht de eitjes.
Hoe herken je de bastaardkikker?
- middelgrote, groene kikker (mannetjes tot 9 cm, vrouwtjes tot 11 cm)
- groen rug met een aantal eerder kleine, cirkelvormig en duidelijk afgelijnde zwarte vlekken
- vaak met een smalle, gele tot lichtgroene rugstreep
- witte buik met grijze of bruinige marmertekening
- witte tot grijze kwaakblazen
De bastaardkikker is een hybride die oorspronkelijk ontstaan is uit een kruising tussen poelkikker en meerkikker. De uiterlijke kenmerken van een bastaardkikker liggen tussen die van de meerkikker en de poelkikker in. De bastaardkikker is op de rug groen tot bruin van kleur (soms met donkere vlekken), veelal met een lichtgroene lengtestreep midden op de rug en een marmertekning op de buik. De achterpoten zijn relatief lang. Het belangrijkste kenmerk is de vorm (asymmetrisch) en grootte (40 à 50% van lengte teen) van de graafknobbel. Zie hiervoor de Herkenningskaart groene kikkers. Mannetjes hebben grijze kwaakblazen.
Het geluid van de bastaardkikker
De roep van de bastaardkikker gelijkt vrij goed op die van de poelkikker maar is harder en het aantal pulsen volgen elkaar trager op zodat ongeveer 20 tot 30 tonen per seconde geproduceerd worden.
Hoe leeft de bastaardkikker?
Wat eet de bastaardkikker
Volwassen bastaardkikkers zijn generalisten en opportunisten en eten vrijwel alle ongewervelde dieren die niet te klein of niet te groot zijn. Vergeleken met de poelkikker eet de bastaardkikker relatief veel ‘landprooien’ en weinig ‘waterprooien’. Dit suggereert dat bastaardkikkers vaker op de oever foerageren dan poelkikkers. Kannibalisme komt voor. Larven leven vooral van plantaardig materiaal, detritus en dood materiaal van dierlijke oorsprong en schakelen met toenemende leeftijd over op levend dierlijk materiaal.
Hoe plant de bastaardkikker zich voort?
Eind april of mei verzamelen de mannetjes van de bastaardkikker zich in het voortplantingswater. De piek van de paartijd is tussen half april en half juni. De bastaardkikker kwaakt hoofdzakelijk ’s avonds, maar op warme en zonnige dagen ook overdag. Vrouwtjes kunnen per jaar twee tot twaalf eiklompen afzetten. Afhankelijk van de lichaamsgrootte van het vrouwtje bevat een eiklomp tussen de 100 en 500 eieren. De eiklompen worden los afgezet in de oeverzones van stilstaande wateren. In tegenstelling tot eieren van bruine kikker drijven de eiklompen van groene kikkers niet.
Na 5-10 dagen komen de larven uit en bij een lengte van 45-80 mm voltooien zij hun metamorfose. De juvenielen zijn dan ongeveer 12 mm lang en wegen ca. 4 gram.
Beelden
Waar vind je de bastaardkikker?
De bastaardkikker is een zon- en warmteminnende soort met een voorkeur voor onbeschaduwde wateren. De oeverzone moet bij voorkeur goed begroeid zijn. Ze zijn schuw en bij verstoring op land springen ze direct het water in en verbergen zich tussen waterplanten of graven zich in de waterbodem in. De larven bevinden zich bij zonnig weer in de bovenste waterlagen liefst nabij waterplanten. Bij verstoring duiken ze snel tussen de plantenmassa. In de paartijd zijn bastaardkikkers vooral aan het wateroppervlak te vinden. ’s Avonds en in de vroege nacht kwaken bastaardkikkers het meest. Hoe hoger de temperatuur, hoe groter de roepactiviteit. De trefkans is het grootst in de voortplantingstijd (mei - juli) omdat zich dan de luidruchtige paarkoren vormen.
Bekijk deze soort op waarnemingen.be
Natuurgebieden
Alle natuurgebiedenWat doet Natuurpunt?
Natuurpunt raadt aan om geen kikkers (of andere soorten) in de tuinvijver uit te zetten en te wachten tot soorten uit de omgeving spontaan naar je tuinvijver komen.
Pluk geen kikkers (illegaal) weg uit de natuur. Koop ze ook niet in een tuincentrum. Ze worden vaak verkocht als ‘Egyptische groene kikkers’. Onderzoek heeft aangetoond dat die meerkikkers vooral uit het Midden-Oosten afkomstig zijn. De aankoop van deze uitheemse meerkikkers wordt streng afgeraden en het uitzetten ervan is in principe verboden. Het werkt de verdere verspreiding van de uitheemse meerkikkers in Vlaanderen in de hand.
Leer soorten herkennen en geef je waarnemingen door
Trek met je telefoon naar buiten en identificeer soorten met de gratis app ObsIdentify: de natuurherkenner in je broekzak. Door je waarnemingen op te slaan, lever je tegelijk een belangrijke bijdrage aan het onderzoek rond soorten. Download de app hier:
8x Wandelen over water
Wandel over vlonderpaden, vaar in een fluisterboot, trek je modderlaarzen aan en ontdek de mooiste waterrijke natuur. Natuurpunt ontrafelt al de geheimen én superkrachten van waternatuur in de Waterwandelgids.
Ontvang nieuws over onze natuur en activiteiten rechtstreeks in je mailbox.
Abonneer je op onze nieuwsbrief