
Vuursalamander
De vuursalamander is een grote, stevige landsalamander met een unieke geelzwarte tekening. Hij is zeldzaam en leeft vooral in oude eiken-beukenbossen.
20 jaar
Slakken en regenwormen
Eiken-en beukenbossen
Het mannetje besnuffelt het vrouwtje, kruipt onder haar door, tilt haar op en stimuleert de cloaca van het vrouwtje met kronkelende staartbewegingen.
Hoe herken je vuursalamander?
- grote, plomp gebouwde salamander (tot 20 cm)
- glanzend zwarte rug met opvallende gele vlekken of strepen
- buik meestal dof, blauwgrijs, eveneens met gele vlekken
- rolronde staart en afgeronde snuitpunt
- mannetjes hebben een sterk gezwollen cloaca, vrouwtjes zijn vaak forser gebouwd
De soort valt op door het contrast van de gele vlekken of strepen met de zwarte basiskleur. Deze kleuren dienen als waarschuwing voor natuurlijke vijanden dat de vuursalamander giftig is. Dit fenomeen heet aposematisme.

Hoe leeft de vuursalamander?
Wat eet de vuursalamander?
Volwassen vuursalamanders eten landslakken, miljoenpoten, regenwormen, spinnen en rupsen.

Hoe plant de vuursalamander zich voort?
Het mannetje besnuffelt eerst het vrouwtje, kruipt dan onder haar door, tilt haar op en neemt haar aan de voorpoten in een houdgreep. Gaat het vrouwtje in op zijn avances, dan zet het mannetje een zaadpakketje (spermatofoor) af dat door het vrouwtje wordt opgenomen langs de cloaca. De vuursalamander is levendbarend. Na de inwendige bevruchting, ontwikkelen de embryo’s zich in het lichaam van het vrouwtje. Wanneer de larven voldoende ontwikkeld zijn, trekt het vrouwtje naar het water, kruipt er met het achterlijf in en zet de larven af. Het aantal afgezette larven per vrouwtje varieert tussen 10 en 50. De larven worden niet allemaal ineens afgezet.
Waar vind je de vuursalamander?
De vuursalamander is sterk gebonden aan oude, vochtige eiken- en beukenbossen met heldere bronbeekjes, bospoelen en veel dood hout. Een dikke humuslaag van traag verterende bladeren waarin hij zich kan ingraven, is ideaal. De soort komt enkel nog voor in Oost-Vlaanderen en Vlaams-Brabant (o.a. in het Zoniënwoud, het Hallerbos, het Meerdaalwoud en de bossen van de Vlaamse Ardennen; allemaal relicten van het vroegere Grote Kolenwoud).
Bekijk deze soort op waarnemingen.be
Komt deze soort veel voor?
De vuursalamander is een zeldzame soort die vooral ’s nachts actief is. In het vroege voorjaar (maart - april) en het vroege najaar (september - oktober) kan je vuursalamanders het makkelijkst spotten tijdens of na zware regenbuien. Overdag verschuilen ze zich vooral onder stenen, dood hout of in houtstapels en zijn dan moeilijk te vinden.
Natuurgebieden
Alle natuurgebiedenWat doet Natuurpunt?
Natuurpunt schreef een soortbeschermingsplan voor de vuursalamander in Oost-Vlaanderen (2008). Natuurpunt beheert een aantal natuurgebieden waarin de zeldzame soort voorkomt. Bovendien ijvert de vereniging voor verbindingen tussen bosgebieden waar de soort voorkomt zodat verschillende populaties niet geïsoleerd blijven.
Leer soorten herkennen en geef je waarnemingen door

Trek met je telefoon naar buiten en identificeer soorten met de gratis app ObsIdentify: de natuurherkenner in je broekzak. Door je waarnemingen op te slaan, lever je tegelijk een belangrijke bijdrage aan het onderzoek rond soorten. Download de app hier:
Ontvang nieuws over onze natuur en activiteiten rechtstreeks in je mailbox.
Abonneer je op onze nieuwsbrief