Image
Blauwe glazenmaker - Elwin van der Kolk

Blauwe glazenmaker

Aeshna cyanea

De blauwe glazenmaker is een libel met een mozaiektekening op het achterlijf. Je komt ze regelmatig tegen in tuinvijvers. Deze libel wordt het meest waargenomen, hij is ook erg groot: zo'n 67 tot 76 mm.

Grootte
67 tot 76 mm
Favoriete maaltijd

Allerlei insecten, van vliegen en muggen tot kleine vlinders

Status
Vrij algemeen
Woonplaats

De blauwe glazenmaker houdt van stilstaand beschaduwd water. Zijn voorkeur gaat uit naar water in bossen of parken: bosplassen, vijvers, poelen en sloten. Maar soms vind je hem ook bij langzaam stromende beken en rivieren.

Karakter

Hij is niet schuw en blijft zijn vlucht uitvoeren wanneer er wandelaars in de buurt komen. Schrik hoef je echter niet te hebben: libellen vallen geen mensen aan en kunnen ook niet steken.

Verleiding

De blauwe glazenmaker plant zich in stilstaand water voor, zoals bospoeltjes en tuinvijvers. Soms kom je hem ook heel ver van water in de stad tegen.

Afkomst
Inheems

Hoe herken je de blauwe glazenmaker

De blauwe glazenmaker is een grote libel met een mozaiektekening op het achterlijf. De mannetjes hebben blauwe vlekken op het achterlijf en de vrouwtjes groene. De ogen van het mannetje zijn blauw gekleurd, die van het vrouwtje niet. Deze libel wordt het meest waargenomen.

  • Een (geel)groene zijkant van het borststuk
  • Een brede ovale lichte schouderstreep
  • De tot 1 grote vlek verbonden lichte vlekken op het laatste achterlijfsegment
  • Op de borststukzijde lopen 2 donkere strepen, waarvan de bovenste niet volledig is.
Blauwe glazenmaker - Elwin van der Kolk

Deze soort lijkt op

De blauwe glazenmaker lijkt erg op zijn iets kleinere broertje, de paardenbijter.

Hoe leeft de blauwe glazenmaker?

Wat eet de blauwe glazenmaker?

Net als andere grote libellen is de blauwe glazenmaker een echte jager. Hij eet allerlei insecten, van vliegen en muggen tot kleine vlinders. Glazenmakers hebben geen gif maar doden hun prooi met hun  sterke kaken.

Afbeelding
Blauwe glazenmaker - Saxifraga - Luc Hoogenstein
Saxifraga - Luc Hoogenstein

Hoe plant de blauwe glazenmaker zich voort?

De blauwe glazenmaker plant zich in stilstaand water voor, zoals bospoeltjes en tuinvijvers. 

Glazenmakers leggen hun eitjes op planten die zich onder water bevinden. Bij de eiafzet steekt het vrouwtje haar achterlijf dus onder water. Uit die eitjes komen libellenlarven die tot een jaar onder water leven. Libellen maken geen popstadium door: een volgroeide larve kruipt uit het water, de larvehuid scheurt open en daaruit kruipt de volwassen libel.

Icon

Wist je dat?

  • Het hoogtepunt van het jaar voor de blauwe glazenmakers ligt tussen juli en augustus. Vóór juni en na oktober worden ze nog zelden waargenomen.
  • Libellen de snelst vliegende insecten ter wereld zijn die tot 50 km/u halen. 
  • Van alle insecten libellen de best ontwikkelde ogen hebben; die gebruiken ze om te jagen. Het facetoog van een libel bevat duizenden lensjes en bezitten een heel aparte gave: met de roodbruine bovenhelft van het oog zien ze hun prooi goed tegen een blauwe achtergrond, met de onderste helft beter tegen een groene of donkere achtergrond. De nep-pupillen die je ziet, zijn delen van het oog waarmee ze scherper kunnen zien.

Waar vind je de blauwe glazenmaker?

De blauwe glazenmaker houdt van stilstaand beschaduwd water. Zijn voorkeur gaat uit naar water in bossen of parken: bosplassen, vijvers, poelen en sloten. Maar soms vind je hem ook bij langzaam stromende beken en rivieren.

> Bekijk deze soort op waarnemingen

Doe mee met de Insectenzomer

Icon
Icoon_Groot - Verleiding

Help de blauwe glazenmaker

Wat kan jij doen?

  1. Breng de insecten in Vlaanderen mee in kaart. Dat gaat makkelijk met de natuurherken-app ObsIdentify. En het kan overal: in je tuin, in het bos of in de stad. Elk insect telt. ObsIdentify vertelt je welke kever, bij of vlinder je hebt gespot en jij helpt de wetenschap een stapje vooruit. Niet meppen, wel appen!
  2. Maak je tuin insectvriendelijk. Kies voor inheemse planten en zaden, hang een insectenhotel op en laat je gras wat langer staan. Download onze tuingids voor meer tips. www.natuurpunt.be/tuingids
  3. Vermijd pesticiden.

Gerelateerde pagina's