Image
Boomhommel - Mannetje - Chaltal De Schepper

Boomhommel

Tree bumblebee
Bombus hypnorum
Apidae

Mannetjes en vrouwtjes van de boomhommel lijken sterk op elkaar.  Mannetjes hebben vaak een bruine kopbeharing en ook bruine beharing op het eerste achterlijfssegment. De boomhommel lijkt sterk aangetrokken tot menselijke habitats. Het is dan ook een soort die vaak in parken en tuinen aangetroffen wordt. Ze kent bij ons over het algemeen twee generaties per jaar. 

Grootte
Koninginnen 18-22 mm, mannetjes 14-16 mm.
Gewicht
0,2 gram
Levensverwachting

Minder dan 1 jaar

Favoriete maaltijd

Stuifmeel en nectar van bramen

Burgerlijke staat

Leeft in kolonie, sociale hommel

Status
Algemeen
Woonplaats

Voornamelijk bovengronds in boomholtes of in vogelnestkastjes

Karakter

Hardwerkend, sociaal en aanpasbaar

Afkomst
Inheems

Hoe herken je de boomhommel?

  • Koninginnen en werksters zijn volledig zwart behaard op kop, hebben een chocoladebruin borststuk en een zwart behaard achterlijf met een witte achterlijfspunt
  • Mannetjes hebben daarnaast vaak lichtbruine haren op de kop en op het eerste achterlijfssegment

Indien de hommel al wat ouder is kan de witte achterlijfspunt wat bruiner lijken en dan lijkt de boomhommel op een donkere kleurvorm van de akkerhommel. 

Soms hebben werksters en koninginnen een zeer donker behaard borststuk zodat ze als een volledige zwarte hommel (met een witte achterlijfspunt) overkomen. 

Boomhommel - Mannetje - Chaltal De Schepper
Boomhommel - Vrouwtje - Chaltal De Schepper

Deze soort lijkt op

  • Akkerhommel (Bombus pascuorum)

Hoe leeft de boomhommel?

Wat eet de boomhommel?

De koninginnen van boomhommel worden zeer vroeg in de lente actief. Je vindt ze dan ook vaak op (bos)wilgen en winterheide waar ze nectar en stuifmeel verzamelen. Koninginnen van de tweede (zomer)generatie verzamelt dan weer voornamelijk voedsel van bramen en distels. 

Werksters zijn erg vaak aan te treffen op bramen, frambozen, dwergmispels, sporkehout en gewone smeerwortel waar ze nectar en stuifmeel verzamelen.

Mannetjes tenslotte drinken vaak nectar op bramen, sporkehout, slangenkruid, speerdistel en beemdkroon. 

Afbeelding
Braam
Karel Schoonvaere

Hoe plant de boomhommel zich voort?

In een boomhommelkolonie worden in mei de hommels al geboren die instaan voor de voortplanting. De mannetjes en de toekomstige koninginnen paren dus op het einde van de lente. Na het paren sterven bijna alle hommels, inclusief de oude koningin, enkel de jonge bevruchte koninginnen niet. Deze starten meteen een nieuwe generatie. Op het einde van de zomer zal ook deze tweede generatie op zijn einde lopen. De bevruchte koninginnen uit deze generatie gaan in winterslaap en starten een nest op vanaf eind februari. De koningin legt eieren die binnen 3 tot 5 dagen uitkomen. De larven worden gevoed door de koningin, die het stuifmeel en nectar verwerkt en uitbraakt voor de larven. Na twee weken worden de larven volwassen en worden de eerste werksters geboren. Zij helpen de koningin met het voeden van de kolonie door stuifmeel binnen te brengen.

Icon

Wist je dat?

  • Boomhommels kunnen een stuk agressiever zijn dan de andere hommelsoorten wanneer het nest verstoord wordt
  • De kolonies zijn kunnen tot wel 80 tot 400 werksters bevatten 

Doe mee met de Insectenzomer

Waar vind je de boomhommel?

De boomhommel lijkt sterk aangetrokken tot menselijke habitats. Het is dan een ook soort die vaak in parken en tuinen aangetroffen wordt. Nesten worden altijd bovengronds in holtes gemaakt. Je vindt ze vaak terug in boomholtes, vogelnestkastjes en in spouwmuren. 

Bekijk deze soort op waarnemingen.be

Komt deze soort veel voor?

De boomhommel is een algemene tuinsoort. Ze komt voor in allerlei biotopen, onder andere bossige omgeving of open gebied, zowel buiten als in stedelijke gebieden. 

Icon
Icoon_Groot - Verleiding

Help de boomhommel

Wat kan jij doen?

In je tuin en omgeving kan veel gedaan worden om de boomhommel net dat beetje extra te bieden. Ze houden wel wat van een wildere tuin met hier en daar een hoekje of holletje waar ze een kolonie kunnen opstarten en uitbouwen. Maar natuurlijk zijn het vooral bloeiende planten doorheen het jaar waar de boomhommels nood aan hebben. 
Heel wat hommels verkiezen klaverachtigen omwille van hun hoge eiwitgehaltes, maar boomhommels zijn vooral gek op wilgen, sporkehout, bramen en frambozen. Deze planten kan jij ook een plekje in je tuin geven. 
Zorg daarnaast voor een ondiepe waterbron waar ze kunnen drinken.

Activiteiten